Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крайникова - КОРРЕКТУРА.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
6.57 Mб
Скачать

§ 5. Внесення виправлень редактором і вичитувачем технічного складання

Назва коректурних знаків («коректурні») не повинна вво­дити в оману початківця видавничої справи: їх використання насправді не є виключною прерогативою коректора. Адже всі учасники випуску видання повинні користуватися цими зруч­ними позначками помилок і технічних вад у складанні. Отож редакторські зауваги у коректурі не можуть перетворюватися на листи до колег. З цього приводу М. Тимошик у навчаль­ному посібнику «Видавнича справа та редагування» (ч. 2, К., 2004, с. 16) наголошує:

Суттєве зауваження щодо форми реалізації редакторських виправлень і вказівок на всіх етапах редакційно-видавничого процесу. Будь-які письмові вказівки редактора іншим учасникам видавничого процесу (оператору комп'ютерного набору, авто-РУ, технічному чи художньому редактору) є недоречними, оскільки на книжкових шпальтах для цього немає місця. [...] Незнання... знаків (коректурних — Т. К.), чи невміння ними ко­ристуватися (незалежно від того, є у видавництві коректорська служба чи немає), однозначно характеризуватиме низький про­фесійний рівень працівників такого видавництва...

Отже, техніка внесення виправлень редактором і, додамо, вичитувачем заснована на положеннях традиційної коректу­ри із застосуванням коректурних знаків. Однак, ця техніка має певні особливості, а значить потребує окремого розгляду.

Передовсім наголосимо: мовлене у цьому підпункті сто­сується опрацювання авторського оригіналу та вичитування технічного складання.

Редактор і вичитувач користуються класичними коректур­ними знаками, алгоритми використання яких вище були де­тально розглянуті. Проте вони використовують меншу кількість коректурних знаків і не дублюють їх на берегах відоитка. Не дублюють, оскільки редактор і вичитувач здійснюють виправлення безпосередньо в тексті. Тож інтервал між рядками у роздруківці повинен бути подвійним — для зручності та читабельності виправлень.

100

На береги оригіналу виносять тільки вставки великого об-які не можна помістити між рядками. Від таких записів путь лінії зі стрілками, вказуючи на необхідні місця вставок. V оазі якщо вставка велика за обсягом і не може поміститися на березі сторінки оригіналу, то до сторінки доклеюють т. зв. «фартушок» — папірець, на якому написаний текст вставки. Доклеювати «фартушок» слід неподалік від речення чи абза­цу де необхідно вставити фрагмент. Біля тексту на «фартуш­ку» ставлять коректурний знак вставки (рядка чи тексту) і повторюють його в авторському оригіналі чи техскладанні.

Як відомо, опрацьовуючи оригінал, редактор активно контактує з автором: погоджує й уточнює формулювання, їх скорочення, доповнення, перестановку тощо. Частини тексту, що потребують обговорення з автором, потрібно позначати спеціальним коректурним знаком і, продублювавши його на березі зі знаком питання, поруч простим олівцем написати запитання до автора,. На таких сторінках оригіналу, готую­чись до зустрічі з автором, варто зробити закладки — це зе­кономить час на їх пошук.

Далі, у табл. З, наводимо типові операції виправлень, які здійснюють редактор і вичитувач, а також відповідні цим

операціям коректурні знаки.

Таблиця З

Коректурні знаки для позначень помилок редактором і вичитувачем

Виправлення

Знак

_3робити абзацний відступ

Скласти у підбір

Виключити елемент посередині в окремому рядку

Замінити один або кілька складальних елементів

Скласти з великої або, навпаки, з малої літери

Літера Літера

Вставити знак, літеру, слово, словосполучення NB! Пунктуаційні знаки та апостроф (кому, крапку з комою, знак оклику та ін.) можна вставляти також без коректурних знаків, якщо дозволяє простір Лтасту і внесені знаки у ньому добре видно.

V WV

101

ТЕХНІКИ І МЕТОДИКИ ТРАДИЦІЙНОЇ КОРЕКТУРИ__

_КОРЕКТУРА ЗА ДОПОМОГОЮ СПОЛУЧНИХ ЛІНІЙ

Ill __

Продовження табл.

Видалити один або кілька складальних елементів

Видалити знак, букву, а частини по обидва боки від цього елемента скласти разом або окремо

Переставити сусідні елементи по горизонталі і вертикалі NB! При необхідності переставити несуміжні літери вдаються до операції заміни фрагменту слова, а не перестановки переплутаних літер.

ш

Поміняти порядок кількох слів

1 -

Переставити фрагмент тексту в інший рядок ■

Ь о

Поставити тире або дефіс

— (знак дефісу) — (знак тире)

Зробити або ліквідувати проміжок між елементами складання

XX

Зробити шрифтове виділення охопленого дужкою фрагменту тексту: біля дужки зазначають певне накреслення чи кегль

Відмінити зроблене виправлення

Звернути увагу на неясність в оригіналі

ез?