Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финанализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
780.29 Кб
Скачать

2. Аналіз ліквідності балансу.

Для оцінки рівня ліквідності підприємства, необхідно провести аналіз ліквідності балансу. Аналіз ліквідності підприємства проводять в два етапи:

І – аналіз ліквідності балансу

ІІ- розрахунок і аналіз показників ліквідності (в тому числі індексу ліквідності).

На І етапі складають ліквідний баланс. Після цього порівнюють підсумок кожної групи активу і пасиву балансу. Баланс буде абсолютно ліквідним, якщо відповідає наступним умовам:

1. ;

2. ;

3. ;

4. < .

Необхідно порівняти як на початок, так і на кінець звітного періоду виконання цих умов за ліквідним балансом. Якщо виконуються всі умови, такий баланс є абсолютно ліквідним.

  1. Аналіз показників ліквідності

На ІІ етапі аналізу ліквідності розраховують і аналізують показники ліквідності, які дають можливість визначити, чи може підприємство виконувати свої короткострокові зобов’язання. Крім того, показники ліквідності можуть визначати і платоспроможність підприємства на конкретну дату:

  1. Коефіцієнт загальної ліквідності (коефіцієнт покриття, поточна ліквідність)

Мінімальне значення – 2 (чим вище, тим краще). Цей коефіцієнт показує, скільки гривень поточних активів припадає на одну гривню поточних зобов’язань або показує частку короткострокових зобов’язань, яку можна покрити за рахунок поточних активів.

Для підприємств України співвідношення 2:1, зустрічається дуже рідко (можна приймати співвідношення 1,5:1). Співвідношення 1:1, активів і короткострокових зобов’язань, і нижче свідчить про високий фінансовий ризик, так як підприємство не може оплатити свої рахунки. Чим нижче значення цього показника від 1, тим більші фінансові ризики і ближче до банкрутства підприємство. Скорочення коефіцієнту покриття відбувається за рахунок таких фактів, як збільшення короткострокових зобов’язань і неліквідних поточних активів. Для визначення принципів зміни коефіцієнту покриття дуже важливо проаналізувати зміни у складі джерел коштів і поточних оборотних активах і запропонувати заходи для більш ефективного їх розміщення.

  1. Коефіцієнт швидкої ліквідності

Мінімальне значення 0,6-0,8 і вище. 0,5 – критичне значення. Чим вище значення цього показника, тим вище ступінь ліквідності і краще для підприємства. Якщо нижче 0,5, це вказує на зниження ліквідності балансу і підприємства. Необхідно проаналізувати цей показник у динаміці за ряд років. Якщо зростання показника пов’язане в основному зі зростанням дебіторської заборгованості, це вказує на серйозні фінансові проблеми підприємства.

  1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності

Мінімальне значення – 0,2-0,25. Показує абсолютну ліквідність балансу і підприємства, тобто яку частку поточних зобов’язань підприємство може погасити негайно. Зростання – позитивне, вказує на добру фінансову стійкість і платоспроможність. Інколи при доброму фінансовому стані може бути менше 0,2. Якщо він > 0 – це вже абсолютна ліквідність.

  1. Аналіз платоспроможності підприємства

Платоспроможність – наявність у підприємства грошових коштів та їх еквівалентів, достатніх для розрахунку за кредиторську заборгованість, що вимагає негайного погашення.

Ознаки платоспроможності:

  • наявність грошових коштів на рахунках у касі;

  • відсутність відстрочення кредиторської заборгованості.

Треба визначати не тільки за балансом, але і за графіком повернення коштів дебіторами. Одним із завдань фінансових служб є визначення необхідних грошових коштів на рахунках для виконання платежів і для вкладання в активи. Тому на поточних рахунках залишок повинен дорівнювати різниці між кредиторською заборгованістю всіх видів (строк оплати яких наступив або наступить найближчим часом) і поточною дебіторською заборгованістю, яка повинна повернутись в той же час.

Для оцінки платоспроможності складають платіжний баланс (календар) на будь-яку дату.

Актив

Пасив

Наявні кошти для покриття заборгованості

сума, тис.грн

Негайні та інші платежі

сума, тис.грн

1. Грошові кошти та їх еквіваленти.

2. Розрахунки з дебіторами.

1. Заборгованість за позиками.

2. Заборгованість кредиторам.

Разом

Разом

Сальдо

Сальдо

Баланс

Баланс

Якщо сальдо в активі – підприємство неплатоспроможне, так як йому не вистачає наявних коштів для покриття своїх зобов’язань на певну дату. Якщо сальдо в пасиві – підприємство платоспроможне – це сума власних оборотних коштів на дану дату.

Після цього проводять аналіз коефіцієнтів платоспроможності. За різними методиками коефіцієнти платоспроможності визначають з деякими відмінностями.

За показниками ліквідності:

,

,

.

Розрахункова платоспроможність = . Це проміжний коефіцієнт, повинен перевищувати 0,8-0,9 і краще, коли він наближений до 1.

Коефіцієнт загальної ліквідної платоспроможності =

= . Характеризує здатність підприємства розрахуватися за всіма заборгованостями і повинен бути більше 1.

При проведені аналізу ці показники визначають на початок і на кінець періоду, порівнюють між собою, зменшення цих показників на звітну дату свідчить про погіршення фінансового стану підприємства, тому, як правило, при подальшому аналізі розраховують і аналізують показники ділової активності підприємства для оцінки рівня ефективного використання ресурсів підприємства (показник оборотності, тривалість операційного циклу, фондовіддача, прибуток на одну гривню, тощо).

Обов’язково треба запропонувати заходи щодо підвищення платоспроможності і ліквідності, до яких можна віднести заходи, що покращують оборотність запасів, зменшення тривалості розрахункового періоду як за дебіторською заборгованістю, так і за кредиторською заборгованістю, а також заходи, які підвищують ефективність використання грошових, трудових ресурсів, довгострокових вкладень, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]