Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финанализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
780.29 Кб
Скачать
  1. Аналіз кредиторської заборгованості.

Як правило, на підприємстві значна частка у джерелах фінансування діяльності підприємства належить позиченим коштам, тому необхідно поряд з аналізом дебіторської заборгованості аналізувати і кредиторську заборгованість, її склад, структуру, а потім провести порівняльний аналіз дебіторської заборгованості і кредиторської заборгованості. У процесі аналізу кредиторської заборгованості звертають увагу на строки погашення кредиторської заборгованості, обмеженість використання ресурсів, можливість залучення додаткових джерел фінансування.

Оцінка стану розрахунків з кредиторами.

Статті кредиторської заборгованості

На початок періоду

На кінець періоду

За строками утворення

Строк оплати не настав

Не оплачені в строк

1-30 днів

31-90 днів

Понад 90 днів

Якщо підприємство протягом року неодноразово отримує кредити банку (банків) в оборотні кошти і має досить сталу заборгованість за короткотерміновими кредитами, швидкість їх оборотності визначається за формулою:

,

де – оборотність короткотермінового кредиту в днях;

– середній залишок заборгованості за банківськими позичками, включаючи прострочені, у звітному періоді (рік, квартал), тис.грн.;

– тривалість звітного періоду, дні;

– оборот з повернення короткотермінової заборгованості за позичками у звітному періоді, тис.грн.

Визначають коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості:

(оборотів);

(днів).

Розраховують показники оборотності за кожною статтею і в цілому, порівнюють з плановими (минулими) роками, встановлюють причини змін і розробляють заходи до покращення розрахунків з кредиторами, особливо до тих статей, які негативно впливають на підприємство (в основному неплатежі).

Порівняльний аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості.

Показник

ДЗ

КЗ

Перевищення

Структура у заборгованості

ДЗ

КЗ

ДЗ

КЗ

Можна проводити окремо аналіз довгострокової дебіторської і кредиторської заборгованості, або разом з поточною заборгованістю. За результатом порівняльного аналізу може бути виявлено збільшення або зменшення дебіторської заборгованості і збільшення або зменшення кредиторської заборгованості, що значно впливає (як правило, негативно) на фінансовий стан підприємства. Зменшення дебіторської заборгованості проти кредиторської заборгованості може відбутись за рахунок неплатоспроможності аналізуємого підприємства, зниження якості нашої продукції, і навпаки збільшення дебіторської заборгованості проти кредиторської заборгованості може статись за рахунок неплатоспроможності покупців. Якщо кредиторська заборгованість перевищує дебіторську заборгованість, то це свідчить про раціональне використання коштів, так як підприємство залучає в оборот більше коштів, ніж відволікає. Аналізуючи дані дебіторської та кредиторської заборгованості, необхідно визначити причини виникнення кожного виду заборгованості і запропонувати заходи щодо покращення розрахунків як з дебіторами, так і з кредиторами.

По результатам проведеного аналізу дебіторської та кредиторської заборгованості необхідно визначити зміни у фінансовому стані підприємства.

Методика аналізу показників оборотності дебіторської і кредиторської заборгованості.

1. Дані за звітній період порівнюються з даними за минулий рік або кілька років.

2. Визначають зміни і вивчають причини змін.

3. Дають якісну характеристику.

4. Аналізують показники оборотності дебіторської заборгованості.

5. Визначають причини і економічний ефект від покращення.

6. Розробляють заходи щодо покращення розрахунків з дебіторами.

Якщо порівняти показники дебіторської заборгованості у динаміці, то можна зробити висновок щодо поліпшення чи погіршення стану розрахунків з покупцями проти минулих років, зробити висновки про зміну якості дебіторської заборгованості (р.150, р.162), а також дати загальну оцінку зміни частки дебіторської заборгованості у оборотних активах і в цілому у майні підприємства. Важливим є порівняння дебіторської заборгованості і кредиторської заборгованості. Значне перевищення дебіторської заборгованості зменшує фінансову стійкість підприємства і потребує додаткових джерел фінансування. Як заходи можна запропонувати знижки за достроковою оплатою, відстрочку платежів, але вона не дає отримати підприємству запланованого обсягу реалізації за рахунок інфляції.

Для позитивної оцінки балансу, темпи зміни дебіторської і кредиторської заборгованості у звітному періоді повинні бути приблизно однакові.

Тема №8 Аналіз грошових потоків підприємства.

1. Мета і значення аналізу грошових потоків.

2. Класифікація грошових потоків.

3. Методика розрахунку грошових потоків.

4. Аналіз грошових потоків.

  1. Мета і значення аналізу грошових потоків.

Відповідно до П(С)БО №4 основою для визначення грошового потоку є прибуток, отриманий підприємством у звітному періоді. Постійне збільшення чистого прибутку дає можливість розвивати виробництво, сплачувати дивіденди, створювати резервні фонди.

Прибуток є основним показником для оцінювання виробничої та фінансової діяльності підприємства та проведення фінансового аналізу для визначення змін у фінансовому стані підприємства.

На прибуток впливають наступні фактори:

  • дохід;

  • витрати на виробництво і збут;

  • грошовий потік, який включає чистий прибуток і амортизаційні відрахування.

Нараховані амортизаційні відрахування залишаються на рахунках підприємства поповнюючи залишок ліквідних коштів, що збільшує внутрішні джерела фінансування.

Аналіз чистих грошових потоків є основою для фінансового та інвестиційного аналізу.

Мета аналізу грошових потоків – оцінка здатності підприємства генерувати грошові кошти у необхідних обсягах та за строками здійснювати необхідні платежі, а також приймати управлінські рішення з оптимізації грошових потоків.

Необхідність аналізу грошових потоків полягає в тому, що дає можливість визначити:

  • чи має підприємство наявні кошти для погашення боргів;

  • чи достатньо у підприємства власних коштів для фінансування діяльності;

  • чи створює підприємство кошти, необхідні для придбання додаткових засобів з метою подальшого розвитку підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]