Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финанализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
780.29 Кб
Скачать

5. Аналіз ефективного використання оборотних коштів (запасів і витрат діяльності, а також в цілому)

Ефективність використання оборотного капіталу характеризується величиною прибутку, що припадає на одиницю вартості вкладеного капіталу. Підприємство для підвищення ефективності своєї роботи має шукати шляхи та заходи для збільшення суми прибутку при мінімальних вкладеннях в оборотні кошти. Одним з головних факторів зростання прибутку є швидкість обороту оборотних коштів, яка вимірюється часом від вкладання в оборотні кошти або інші активи до отримання доходу, що свідчить про можливість підприємства знов вкладати свої кошти в новий виробничий цикл для одержання прибутку. Поряд з такими факторами як собівартість продукції, інтенсивність і якість використання засобів праці, що пов’язані з реалізацією продукції, прибуток також залежить і від того, наскільки швидко обертаються фінансові ресурси, вкладені в оборотні засоби. Вихідною базою для висновків про ефективність використання ресурсів, вкладених в оборотні кошти, є розрахунок і аналіз наступних показників:

1. Коефіцієнт оборотності як всіх активів, так і активів будь-якої статті активів.

Показує кількість оборотів, які здійснюють оборотні кошти за звітній період. Також він характеризує розмір виручки від реалізації продукції, що приходиться на одну гривню, вкладену в оборотні кошти. Чим вище це значення, тим краще.

Показує тривалість одного обороту в днях з моменту вкладання коштів в запаси до моменту отримання доходу від реалізації. Показує протягом скількох днів оборотні кошти виконують повний оборот.

Чим менша тривалість одного обороту, тим вище значення коефіцієнту оборотності, що позитивно впливає на підвищення платоспроможності, ліквідності, фінансової стійкості підприємства. Тривалість одного обороту можна розрахувати, як в цілому для активів, так за оборотними активами, так і за кожною окремою групою оборотних активів.

2. Коефіцієнт завантаження оборотних коштів в обороті.

Чим менше значення показника, тим краще, так як на кожну гривню виручки припадає менше витрат або оборотних коштів.

Методика аналізу ефективного використання оборотних коштів полягає в тому, щоб визначити грошові кошти, що були виведені з обороту в результаті прискорення оборотності або визначити додатково залучені оборотні кошти внаслідок уповільнення оборотності.

Величину економічного ефекту, отриманого від прискорення оборотності оборотних коштів визначають через коефіцієнт завантаження оборотних коштів в обороті.

При проведенні аналізу показників оборотності їх обов’язково порівнюють – звітні показники з попереднім роком або у динаміці, з показниками аналогічних підприємств, для визначення тенденцій, які відбулись в цих коефіцієнтах. Визначають причини цих змін і проводять факторний аналіз з метою визначення резервів або економічного ефекту від змін показників оборотності.

Тема №7 Аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості.

  1. Аналіз дебіторської заборгованості.

  2. Аналіз кредиторської заборгованості.

  3. Методика аналізу показників оборотності дебіторської і кредиторської заборгованості.

  1. Аналіз дебіторської заборгованості.

В балансі підприємства, як правило, дебіторська заборгованість має значну питому вагу у складі оборотних активів і тому значною мірою впливає на фінансовий стан підприємства. При аналізі дебіторської заборгованості обов’язково аналізують вплив інфляції. Джерела: Ф№1, Ф№5, дані аналітичного обліку дебіторської заборгованості. Аналіз проводиться за допомогою горизонтального та вертикального аналізу. Горизонтальний аналіз визначає зміни, які відбулись в дебіторській заборгованості в абсолютних і відносних показниках. Вертикальний аналіз дає можливість проаналізувати структуру дебіторської заборгованості (визначити частку кожної статті у сумі дебіторської заборгованості) і, крім того, проаналізувати зміни дебіторської заборгованості у валюті балансу (майні підприємства). Особливу увагу приділяють статті 160 (дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги) яка, як правило, має найбільшу частку дебіторської заборгованості. Відповідно до стандартів бухгалтерського обліку ця заборгованість відображається за чистою реальною вартістю: р.160= р.161 – р.162. Якість дебіторської заборгованості аналізується за рядками 150 (векселі одержані), 162 (резерв сумнівних боргів), тобто визначають її частку у сумі дебіторської заборгованості.

Коефіцієнт якості за векселями одержаними:

Коефіцієнт якості за р.162 (резервом сумнівних боргів):

Ці коефіцієнти визначаються як за минулий, так і за звітний рік або досліджують у динаміці за рід років. Якщо відбулося збільшення коефіцієнтів якості у звітному періоді, це показує на погіршення якості дебіторської заборгованості, що в свою чергу знижує платоспроможність підприємства і погіршує його фінансовий стан.

При аналізі рядка 160 обов’язково ведуть протягом звітного періоду аналітичну відомість.

Аналіз дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги.

Таблиця 1

Замовник (покупець)

Дата утворення дебіторської заборгованості

Заборгованість на початок періоду

Відвантажено

Сплачено

Заборгованість на кінець періоду

Дата

Сума

У тому числі ПДВ

Дата

Сума

1

2

3

4

5

6

7

8

9

За даними таблиці визначають:

1. Загальну суму дебіторської заборгованості:

графа 3 + графа 5 – графа 8 = графа 9.

2. Заборгованість окремих покупців, строки виникнення заборгованості понад один рік, таку заборгованість за наявністю необхідних документів можна віднести до позареалізаційних витрат і списати на збитки як дебіторську заборгованість стосовно якої минув строк позовної давності, або за рішенням інвентаризаційної комісії списати до резерву сумнівних боргів.

3. На підставі таблиці 1 будують аналітичну таблицю 2.

Аналіз дебіторської заборгованості.

Таблиця 2

Статті дебіторської заборгованості

Усього на кінець звітного періоду

У тому числі за часом виникнення

До 1 місяця

1-3 місяці

3-6 місяців

6- 12 місяців

Понад 1 рік

При аналізі дебіторської заборгованості необхідно також проаналізувати довгострокову дебіторську заборгованість (р. 050), її зміну, питому вагу у майні підприємства з метою визначення причин цих змін.

Є показники, які характеризують стан дебіторської заборгованості:

1. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості:

= .

2. Період погашення ДЗ.

(дні).

3. Частка ДЗ в загальному обсязі поточних активів.

.

4. Відношення середньої величини ДЗ до виручки від реалізації = .

5. Частка сумнівної ДЗ в загальну суму.

6. Частка вексельної форми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]