Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финанализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
780.29 Кб
Скачать

2. Характеристика системи показників, що вказують на імовірність банкрутства.

Аналізуючи ймовірність банкрутства, виділяють систему показників:

1. Показники фінансових результатів.

2. Показники ефективного використання активів і пасивів підприємства.

3. Показники ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості.

4. Показники інвестиційної ділової активності.

5. Показники організаційно-структурних змін в управлінні підприємством.

Показники перших чотирьох груп ми розглядали і аналізували по ходу вивчення курсу «Фінансовий аналіз» (у підприємств банкрутів вони значно відрізняються від теоретично обґрунтованих значень). П’ята група – це зміна керівників, ділових партнерів, складу засновників та їх акціонерів, зміна організаційно-правової форми господарювання.

За допомогою цих груп показників можна давати оцінку фінансовому стану і розглядати можливість банкрутства при нестійкому і кризовому фінансовому стані і фінансової стійкості.

Розрізняють наступні типи фінансової стійкості (що визначаються абсолютними показниками фінансової стійкості):

  • абсолютна фінансова стійкість;

  • нормальна фінансова стійкість;

  • нестійка (передкризова) фінансова стійкість;

  • кризова фінансова стійкість.

Абсолютна фінансова стійкість характеризується забезпеченням запасів і витрат діяльності достатньою сумою власних оборотних коштів, при цьому платоспроможність гарантована.

< власні оборотні кошти (1;1;1).

Нормальна фінансова стійкість – для забезпечення запасів і витрат за рахунок власних оборотних коштів та довгострокових зобов’язань.

< власні оборотні кошти + довгострокові зобов’язання (0;1;1).

Підприємство вважається платоспроможним і фінансово стійким.

Нестійка (передкризова) фінансова стійкість – для забезпечення запасів і витрат діяльності не вистачає «нормальних» джерел їх формування, треба додати ще короткострокові кредити.

< власні оборотні кошти + ІІІ П + короткострокові кредити (0;0;1).

В цьому випадку платоспроможність підприємства порушена, треба визначити можливість відновлення платоспроможності. Підприємство має хиткий фінансовий стан і великі фінансові ризики. Таке підприємство некредитоспроможне.

Кризова фінансова стійкість – не виконується жодна з попередніх умов, таке підприємство, як правило, є банкрутом, так як йому не вистачає джерел фінансування (0;0;0).

3. Характеристика показників неплатоспроможності підприємств.

Оцінка імовірності банкрутства проводиться за даними експрес-аналізу фінансового стану на підставі та власними оборотними коштами.

Структура балансу вважається незадовільною, а підприємство неплатоспроможним якщо:

1. < 1 = ;

2. < 0,1 = .

Але якщо підприємство неплатоспроможне, то це не означає його негайну ліквідацію, так як це тільки попередня оцінка стану фінансової нестійкості, тому необхідно розробляти і вживати заходи для відновлення платоспроможності.

Для аналізу можливості втрати або відновлення платоспроможності використовують коефіцієнт відновлення платоспроможності:

Якщо розрахований коефіцієнт < 1, то це свідчить, що в найближчі шість місяців відновити платоспроможність неможливо і навпаки – якщо розрахований коефіцієнт > 1, то це свідчить, що в найближчі шість місяців відновити платоспроможність можливо є.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]