Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фоломкина_Административный менеджмент Конспект...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.86 Mб
Скачать

Тема 3 Функції державного управління

3.1 Сутність і специфіка функцій державного управління

3.2 Класифікація функцій державного управління

3.3 Характеристика окремих функцій державного управління

3.3.1 Функція організування у державному управлінні

3.3.2 Контрольна функція у державному управління

3.3.3 Функція паблік рилейшнз у забезпеченні зовнішніх комунікативних зв’язків державного органу

3.1 Сутність і специфіка функцій державного управління

Похідною, вторинною категорією стосовно цілей і завдань державного управління є функції. Цілі й функції державного управління взаємозумовлені. Якщо цілі зорієнтовані на кінце­вий результат функціонування державно-управлінської систе­ми, то функції — на процес досягнення цілей.

Функцією управління є діяльність з отримання чітко визначеного кінцевого результату, що прямо відображає досягнення цілей та завдань,

Органи виконавчої влади мають бути зорієнтовані на надзви­чайно важливе завдання - надання громадянам різноманітних державних послуг як на основний різновид їх діяльності. Державні послуги, що є складовою публічних послуг (інша складова - муніципальні послуги), є результатом реалізації законодавчо встановлених завдань і функ­цій державних органів, спрямованих на виконання зобов'язань дер­жави перед громадянами, їх об'єднаннями, фізичними та юридични­ми особами (споживачами) у сфері забезпечення їх прав і свобод. Термін «державні послуги» об'єднує адміністративні, управлінські та со­ціальні послуги.

Адміністративна послуга - це результат публічно-владної діяль­ності органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування, що відповідно до закону забезпечує юридичне оформлення умов реалізації передбачених законом прав та інтересів фізичних та юридичних осіб за їх заявою (ліцензування; акредитація вищих навчальних закладів освіти, атестація підпри­ємств, робочих місць, судових експертів, сертифікація товарів, робіт і послуг; дозвільні процедури: щодо введення в експлуатацію нових і рекон­струйованих виробничих та інших об'єктів, на роз­міщення реклами, на придбання, зберігання, носіння і перевезення зброї; реєстрація з веденням реєстрів: суб'єктів підприємницької діяль­ності, актів громадянського стан, автомототранспортних засобів; легалізація суб'єктів: об'єднань громадян; легалізація актів: консульська легалізація документів, нострифікація - визнання дипломів, виданих в інших країнах, верифікація - вста­новлення достовірності сертифікатів про походження товарів з України).

Управлінська послуга - результат функціональної діяльності уповно­важеного державою суб'єкта управління, спрямованої на вироблення і реа­лізацію державної політики у відповідній галузі, сфері державного управлін­ня, регулювання сектору економіки чи соціального життя (наприклад, культурно-освітні послуги, призначення субсидій, пенсій, соціальних виплат).

Соціальні послуги - комплекс правових, економічних, психологічних, освітніх, медичних, реабілітаційних та інших заходів, спрямованих на окремі соціальні групи чи індивідів, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, з метою поліпшення або відтворення їх життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя. Такими послугами є: соціально-побутові, психологіч­ні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, юри­дичні, інформаційні, просвітницькі, рекламно-пропагандистські, послуги з працевлаштування, послуги з професійної реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями тощо.

Розрізняють поняття "функції державного управління" й управлінські функції органів державної влади.

Функції державного управління — це специфічні за пред­метом, змістом і засобом забезпечення цілісні управляючі впливи держави.

Управлінські функції органів державної влади — це юри­дично виражені управляючі впливи окремих органів держав­ної влади, які вони мають право і зобов'язані здійснювати щодо певних об'єктів управління або компонентів певних структур.

Перехід України до правової демократичної держави, ста­новлення в ній соціально орієнтованої ринкової економіки ви­магає постійної уваги до коригування функціональної струк­тури державного управління.

Функціональна структура державного управління є сукуп­ністю функцій державного управління й управлінських функ­цій органів державної влади у їх взаємодії. Ця структура забез­печує управлінський взаємозв'язок держави як суб'єкта управління із суспільною системою та внутрішню динамічність її як системи, що управляє.

На характер і конфігурацію функціональної структури дер­жавного управління впливають багато чинників, а саме:

  • сукупність цілей, завдань, функцій та повноважень дер­жави, у тому числі соціальна спрямованість держави;

  • стан розвитку громадянського суспільства;

  • форма державного устрою;

  • форма правління;

  • розвиток місцевого самоврядування;

  • рівень самоуправління об'єктів управління;

  • рівень централізації й децентралізації.