Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне_КМС_оконч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Тема 10. Відповідальність за порушення аграрного законодавства. Захист прав сільськогосподарських підприємств Теоретичні завдання

(кількість балів за одне завдання – 2,1)

  1. Способи захисту прав сільськогосподарських підприємств.

  2. Судовий захист прав і інтересів сільськогосподарських товаровиробників.

  3. Роль прокурорського нагляду в охороні прав і інтересів сільськогосподарських товаровиробників.

  4. Дисциплінарна відповідальність працівників сільськогосподарських підприємств. Види дисциплінарних порушень і дисциплінарних покарань.

  5. Матеріальна відповідальність працівників у сільському господарстві. Види матеріальної відповідальності.

Практичні завдання

1. Вкажіть вихід з ситуації при:

(кількість балів за одне завдання – 3,2,1)

- систематичному запізненні працівника на роботу;

- пошкодженні обладнання під час виконання роботи;

- невиконанні контрагентом умов договору;

- незгоді з рішенням податкового органу про накладання штрафу.

2. Вирішіть задачі:

(кількість балів за одне завдання – 5,4,3)

1). Авто слюсар Перваков протягом двох робочих днів не вийшов на роботу. У своїх усних поясненнях Перваков послався на те, що в ці дні було дуже спекотно, і він себе погано почував. Через неявку Первакова на роботу сільськогосподарське ТОВ понесло значні збитки.

Дайте правову оцінку ситуації, відповівши на наступні питання.

Яке покарання можливо застосувати в даній ситуації до Первакова?

Чи можливо вирахувати із заробітної плати Первакова суми матеріального збитку.

Складіть проекти можливих наказів керівника підприємства.

2). У жителів села спостерігалася масова загибель свійської птиці, що самі жителі пов'язують з використанням на полях сільськогосподарського виробничого кооперативу отрутохімікатів. Селяни подали до суду позов про відшкодування збитків, нанесених загибеллю свійської птиці. У ході розгляду справи з'ясувалося, що сільськогосподарський виробничий кооператив дійсно використовував отрутохімікати, однак голова кооперативу в усній формі попередив жителів села про те, що на полях будуть застосовані отрутохімікати, які можуть бути небезпечні для домашніх тварин та птиці. Однак дане попередження жителі проігнорували, продовжуючи випускати птицю на поля. На підставі установлених фактів суд відмовив селянам у задоволенні позовних вимог.

Чи є в даному випадку правопорушення? Якщо – так, то яка норма права порушена.

Проаналізуйте наявність підстав для подачі позовів сільськими жителями.

Оцініть правильність рішення суду.

3). Дирекція сільськогосподарського ТОВ ухвалила: за крадіжку цукрового буряка відсторонити від роботи в господарстві Лазарєву, зменшити їй суму нарахованих дивідендів з розрахунку десятикратної вартості украденого майна, звільнити від обов'язків сторожа - її чоловіка. Лазарєва звернулася зі скаргою до загальних зборів учасників ТОВ.

Дайте правову оцінку рішенню дирекції ТОВ.

Назвіть особливості відповідальності працівників сільського господарства за заподіяння збитків майну сільськогосподарських підприємств.

Підготуйте консультацію Лазарєвій від юрисконсульта ТОВ.

4). Фермер Кравчук уклав із сільськогосподарським ТОВ договір про виділення йому сільськогосподарської техніки для збирання врожаю в період з 20 вересня по 5 жовтня. У цей період йшли дощі, і фермер відмовився від використання техніки через неможливість збирання врожаю. При звертанні до ТОВ за технікою після 6 жовтня фермер одержав відмову, тому що її направили для виконання договору з іншим господарством. При цьому надати йому техніку обіцяли тільки після 20 жовтня терміном на три дні.

У зв'язку з цим фермер змушений був укласти договір з іншим господарством і заплатити за це суму, що значно перевищує вартість першого договору. Вважаючи свої права порушеними, фермер звернувся по допомогу в підготовці позовної заяви в юридичну консультацію.

Дайте правову оцінку ситуації.

Проаналізуйте відповідальність за порушення договірних зобов'язань у сільському господарстві.

Підготуйте позовну заяву від імені фермера і письмову консультацію про можливість захисту його прав.

5). Рішенням директора сільськогосподарського ТОВ за появу на роботі в нетверезому стані і за здійснення дрібного хуліганства Косаренко був оштрафований на 750,00 грн., які він повинен внести в касу господарства.

Косаренко відмовився внести зазначену суму добровільно, і бухгалтер вирахувала її при видачі заробітної плати.

Косаренко звернувся за консультацією до адвоката.

Чи передбачає аграрне законодавство накладення штрафу на працівника господарства у випадку порушення ним трудової дисципліни?

Назвіть види відповідальності в аграрному законодавстві.

Підготуйте письмову юридичну консультацію Косаренко.

6). Прокурор пред'явив позов до суду в інтересах державного сільськогосподарського підприємства, у якому він просить стягнути з Ємельянова, Петренко, Лукашенко збиток, заподіяний загибеллю племінних коней у кількості 5 голів на суму 500 тис. грн. Працівники заперечували свою провину, оскільки загибель коней вони пов'язували з їхнім отруєнням неякісним кормом, про що неодноразово доводили до відома головного зоотехніка.

Проаналізуйте матеріальну відповідальність працівників сільського господарства за заподіяння збитків майну сільськогосподарських підприємств.

Підготуйте проект рішення суду.

7). Комбайнер ВАТ вів машину до місця роботи. Через допущену недбалість комбайн перевернувся в кювет і був ушкоджений. Вартість ремонту склала 500 гр. і була утримана з заробітної плати комбайнера наказом керівника ВАТ. Комбайнер з наказом не погодився і звернувся в юридичну консультацію.

Проаналізуйте підстави й умови матеріальної відповідальності працівників сільського господарства за шкоду, заподіяну ними підприємству.

Дайте правову оцінку діям керівника ВАТ.

Підготуйте позовну заяву до суду.

Заняття проводиться шляхом обговорення підготовлених документів за запропонованими питаннями теми: студент коротко викладає зміст ситуації, роз'яснює її рішення, обґрунтовуючи теоретичні положення, посилаючись на відповідні правові норми, що регулюють дані відносини.

Навчальна література: 1-5.

Нормативно-правові акти: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 24, 37, 38, 39, 40, 58, 59.