Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне_КМС_оконч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

2.2.2. Навчальна програма курсу. Література Змістовний модуль 1. Загальна частина.

Тема 1. Аграрне право як комплексна галузь права України. Джерела аграрного права

Поняття аграрного права і його особливості як галузі права України. Предмет, методи, принципи аграрного права. Аграрні правовідносини. Система аграрного права. Аграрне право як галузь юридичної науки, юридична навчальна дисципліна. Співвідношення аграрного права з іншими галузями права. Аграрна політика й аграрна реформа України, роль аграрного права в її реалізації.

Поняття і класифікація джерел аграрного права. Конституція та закони України як джерела аграрного права. Підзаконні акти як джерела аграрного права. Локальні нормативні акти та їхня роль в аграрному праві. Значення судової і господарської практики в регулюванні аграрних відносин. Проблеми і шляхи удосконалення аграрного законодавства України.

Тема 2. Правовий статус сільськогосподарських підприємств

Загальна характеристика правового статусу сільськогосподарських підприємств та їхня класифікація. Поняття і загальна характеристика правового статусу державних сільськогосподарських підприємств. Правовий статус сільськогосподарських кооперативів. Правовий статус господарських товариств у сільському господарстві. Реорганізація, ліквідація, особливості банкрутства суб'єктів аграрного господарювання. Підсобні сільські господарства підприємств як суб'єкти аграрного права, особливості їхнього правового статусу.

Тема 3. Правовий статус фермерських господарств й особистих селянських господарств

Поняття і загальна характеристика правового статусу фермерських господарств. Умови й етапи створення фермерського господарства. Правове регулювання господарської діяльності фермерських господарств. Державна підтримка фермерських господарств. Припинення діяльності фермерського господарства. Особливості банкрутства фермерського господарства.

Поняття особистого селянського господарства. Правовий режим майна особистого селянського господарства. Правовий режим земель особистого селянського господарства. Припинення діяльності особистого селянського господарства.

Тема 4. Правовий статус громадян як суб'єктів аграрних правовідносин

Загальна характеристика правового статусу громадян як суб'єктів аграрних правовідносин. Поняття членства в сільськогосподарських кооперативах, права й обов'язки членів сільськогосподарських кооперативів. Підстави, порядок набуття і припинення права членства в сільськогосподарських кооперативах.

Поняття права засновництва і права участі громадян в аграрних господарських товариствах, їхні права й обов'язки. Підстави і порядок набуття і припинення права участі в аграрних господарських товариствах.

Правовий статус працівників державних сільськогосподарських підприємств.

Тема 5. Державне регулювання сільського господарства

Поняття, сутність і принципи державного регулювання сільського господарства. Форми державного регулювання сільського господарства. Методи державного регулювання сільського господарства.

Ліцензування і патентування видів сільськогосподарської діяльності. Планування розвитку аграрного сектора економіки. Державне регулювання цін і тарифів в аграрному секторі економіки. Правове регулювання страхування врожаю і багаторічних насаджень. Інші засоби державного регулювання сільського господарства.

Органи державного управління сільським господарством та їхні повноваження. Органи державного контролю та інспекції в сільському господарстві.