Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне_КМС_оконч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Тема 10. Правове регулювання трудових відносин у сільськогосподарських підприємствах

Поняття і принципи організації праці в сільськогосподарських підприємствах. Форми організації праці в сільському господарстві, підрядно-орендні утворення. Робочий час і час відпочинку. Правове регулювання внутрішнього трудового розпорядку в сільськогосподарських підприємствах. Поняття дисципліни праці і правове забезпечення її дотримання в сільськогосподарських підприємствах.

Поняття й особливості оплати праці в сільськогосподарських підприємствах. Види, система та форми оплати праці працівників сільськогосподарських підприємств. Поняття, принципи, зміст правової охорони праці працівників сільськогосподарських підприємств. Правове забезпечення охорони праці сільськогосподарських працівників. Гарантії прав сільськогосподарських працівників на охорону здоров'я і забезпечення належних умов праці. Компенсація за шкоду, заподіяну здоров'ю працівника сільського господарства. Державний нагляд і суспільний контроль за виконанням законодавства про охорону праці.

Тема 11. Договірні відносини сільськогосподарських підприємств

Поняття і види аграрно-договірних зобов'язань. Договори матеріально-технічного забезпечення. Договори виробничо-технічного обслуговування. Договори на використання науково-технічної продукції, на виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських і технологічних робіт.

Договори на виробництво і реалізацію сільськогосподарської продукції. Договір на виробництво м’ясо-молочної продукції та цукру. Правове регулювання діяльності бірж і агроторгових домів як основних організаторів реалізації сільськогосподарської продукції. Інші види договорів. Договірна дисципліна.

Тема 12. Відповідальність за порушення аграрного законодавства

Поняття, види і підстави відповідальності за порушення аграрного законодавства. Дисциплінарна відповідальність працівників сільськогосподарських підприємств і організацій. Матеріальна відповідальність працівників сільського господарства, її види. Правове регулювання відшкодування збитків, що виникли внаслідок загибелі чи розкрадання худоби і свійської птиці. Відповідальність суб'єктів аграрного господарювання за порушення договірних зобов'язань. Адміністративна і кримінальна відповідальність за порушення аграрного законодавства.

Тема 13. Захист прав сільськогосподарських підприємств

Гарантії прав і інтересів сільськогосподарських підприємств. Вирішення господарських спорів сільськогосподарських підприємств у господарському суді. Судовий захист прав працівників сільського господарства, фермерів і підприємців. Прокурорський нагляд за виконанням аграрного законодавства. Нотаріальний порядок захисту прав і інтересів суб'єктів аграрного права. Інші форми захисту прав сільськогосподарських підприємств.

Тема 14. Сільськогосподарська дорадча діяльність і юридичне обслуговування сільськогосподарських підприємств

Поняття сільськогосподарської дорадчої діяльності, правова основа її здійснення. Завдання та методі сільськогосподарської дорадчої діяльності. Поняття та ознаки сільськогосподарської дорадчої служби.

Поняття юридичного обслуговування сільськогосподарських підприємств. Організація правової роботи в сільському господарстві. Форми юридичного обслуговування суб'єктів аграрного господарювання. Нормативно-правові акти і порядок утворення юридичної служби в сільському господарстві. Основні права й обов'язки юридичної служби (юрисконсульта) сільськогосподарського підприємства. Юридичне обслуговування внутрішньогосподарської діяльності і зовнішніх правовідносин суб'єктів аграрного господарювання.