Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне_КМС_оконч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Тема 3. Правовий статус громадян як суб'єктів аграрних правовідносин Теоретичні завдання

(кількість балів за одне завдання – 2,1)

  1. Загальна характеристика правового статусу громадян як суб'єктів аграрних правовідносин.

  2. Особливості правового статусу працівників державних підприємств. Їхнє право на працю, оплату праці, відпочинок і соціальний захист.

  3. Правовий статус членів сільськогосподарського кооперативу.

  4. Поняття права засновництва і права участі в аграрних господарських товариствах. Права й обов'язки учасників аграрних господарських товариств. Підстави, порядок і правові наслідки припинення права участі в них.

Практичні завдання

  1. Надайте громадянину Іванову І.І. консультацію з приводу:

(кількість балів за одне завдання – 3,2,1)

  • умов набуття членства у сільськогосподарському кооперативі;

  • підстав набуття та припинення права участі в аграрних господарських товариствах;

  • правових наслідків вступу до сільськогосподарського товариства та до сільськогосподарського кооперативу;

  • підстав та правових наслідків припинення членства в кооперативі.

  1. Вирішіть задачі:

(кількість балів за одне завдання – 5,4,3)

1). Гранін 20 грудня подав заяву про прийняття його до сільськогосподарського кооперативу. 15 січня ця заява була розглянута правлінням, а 20 квітня поточного року він рішенням загальних зборів був прийнятий у члени цього кооперативу. Через тиждень після зборів Гранін довідався, що в трудовій книжці записано, що з 15 січня він працював у кооперативі за трудовим договором і тільки з 20 квітня є членом кооперативу.

У зв'язку з тим, що він став членом кооперативу в II кварталі, за підсумками року йому виплатили тільки 50% дивідендів. Гранін з цим не погодився і звернувся до суду із заявою про визнання його членом кооперативу з дня подачі заяви про прийом у члени кооперативу і про виплату йому дивідендів за весь період роботи.

Дайте правову оцінку рішенню загальних зборів.

Проаналізуйте порядок прийому у члени кооперативу.

Підготуйте проект розділу Статуту: «Членство в сільськогосподарському виробничому кооперативі».

2). Юридичний відділ райвиконкому попередив фермера про те, що він незаконно використовує 8 найманих працівників у своєму господарстві. Йому було запропоновано зменшити кількість найманих працівників, увести до складу фермерського господарства його дружину, сина, невістку (які працювали в господарстві на умовах сумісництва) для того, щоб співвідношення членів ФГ і найманих робітників було, як мінімум, 50:50, оскільки кількість найманих робітників не може бути більше кількості працездатних членів господарства. Фермер звернувся до адвоката за роз'ясненням наступних питань:

Чи правомірні попередження і пропозиція юридичного відділу райвиконкому?

Чи встановлені обмеження в законодавстві щодо кількості найманих робітників ФГ?

Підготуйте письмову консультацію фермеру.

Підготуйте проект розділу Статуту: «Членство в фермерському господарстві».

3). Іванов, виступаючи засновником сільськогосподарського ТОВ, подав заяву про вихід зі складу засновників і просив повернути його частку в статутному фонді товариства шляхом передачі йому майна в натурі, а саме магазина в місті Красноармійську, що був куплений цим товариством на приватизаційному аукціоні.

Дирекція даного товариства відмовила йому, посилаючись на те, що, по-перше, цей магазин необхідний для діяльності ТОВ, по-друге, що вартість його частки менше вартості, за якою товариство придбало цей магазин на аукціоні.

Обґрунтуйте законність рішення дирекції сільськогосподарського ТОВ.

Дайте юридичну консультацію Іванову.

Підготуйте проект розділу Статуту: «Учасники товариства з обмеженою відповідальністю. Права та обов’язки».

4). Три приватні підприємці, що займаються вирощуванням овочів, вирішили виступити засновниками обслуговуючого кооперативу з переробки їхньої продукції і виробництва овочевих консервів. Для створення кооперативу вони провели установчі збори, затвердили Статут кооперативу, відповідно до якого назва кооперативу «Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Зірка», а мета діяльності кооперативу – переробка сільськогосподарської сировини, виробленої членами кооперативу, і виготовлення овочевих консервів. Документи були передані державному реєстратору, однак у реєстрації було відмовлено на підставі того, що засновниками обслуговуючого кооперативу приватні підприємці виступати не можуть.

Дайте правову оцінку ситуації.

Підготуйте консультацію приватним підприємцям – засновникам сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу.

Підготуйте проект розділу Статуту: «Членство в сільськогосподарському обслуговуючому кооперативі».

5). Загальні збори учасників сільськогосподарського ТОВ прийняли рішення про виключення з числа учасників ТОВ тих, хто відмовився працювати на громадських роботах у ТОВ. На підставі такого рішення і пункту Статуту, де мова йде про обов'язковість особистої трудової участі, на тому же засіданні загальних зборів з учасників сільськогосподарського ТОВ були виключені брати Дмитренко, що були відсутні на цих зборах. Про таке рішення вони довідалися через три місяці, коли їм було відмовлено в нарахуванні дивідендів за підсумками року.

Брати Дмитренко звернулися до суду з позовом про визнання їх виключення з учасників незаконним і про оплату належних їм дивідендів.

Дайте правову оцінку рішенню загальних зборів.

Підготуєте проект позовної заяви від імені братів Дмитренко.

6). Правління сільськогосподарського виробничого кооперативу відмовило Іванову в прийомі його в члени кооперативу на таких підставах:

- відсутність у нього сільськогосподарської освіти;

- він є акціонером сільськогосподарського АТ;

- відсутність у власності земельної ділянки, яку необхідно передати до пайового фонду кооперативу;

Іванов звернувся до адвоката за консультацією.

Які юридичні факти є підставою для відмови в прийомі у члени кооперативу?

Дайте правову оцінку ситуації.

Підготуйте письмову консультацію Іванову про можливість стати членом кооперативу.

Заняття проводиться шляхом обговорення теоретичних та практичних завдань, підготовлених консультацій та проектів документів: студент коротко викладає зміст завдання, роз'яснює його вирішення, обґрунтовуючи теоретичні положення, посилаючись на відповідні правові норми, що регулюють дані відносини.

Навчальна література: 1-5.

Нормативно-правові акти: 1, 2, 6, 7, 10, 24, 31, 36, 37, 38, 39, 45.