Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне_КМС_оконч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Тема 9. Договірні відносини сільськогосподарських підприємств Теоретичні завдання

(кількість балів за одне завдання – 2,1)

    1. Види договірних відносин в аграрному секторі економіки і їхня характеристика.

  1. Договори на реалізацію сільськогосподарської продукції.

  2. Договори виробничо-технічного обслуговування.

  3. Договори матеріально-технічного забезпечення.

  4. Договори на використання науково-технічної продукції, на виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських і технологічних робіт.

Практичні завдання

1. Підготуйте проект договору:

(кількість балів за одне завдання – 3,2,1)

- контрактації сільськогосподарської продукції з державним замовником;

- фінансового лізингу сільськогосподарської техніки;

- про виконання ремонтних робіт меліоративної системи;

- про надання послуг щодо технічного обслуговування машинно-тракторного парку ФГ.

2. Вирішіть задачі:

(кількість балів за одне завдання – 5,4,3)

1). Сільськогосподарський виробничий кооператив на виконання договору поставки відправив вагон картоплі на адресу контрагента, зазначену у договорі. Покупець відмовився від оплати продукції в зв'язку з тим, що відповідно до акта прийому-передачі при розвантаженні картоплі з вагона, вона виявилася нестандартною і переважно гнилою. Сільськогосподарський кооператив склав претензію, у якій вимагав оплатити поставлений товар, мотивуючи тим, що приймання продукції відбулося через чотири дні після прибуття вантажу на станцію призначення.

Проаналізуйте умови приймання товарів за якістю.

Складіть акт приймання картоплі, претензію і відповідь на неї.

2). Фермерське господарство на виконання договору купівлі-продажу здало на м'ясокомбінат партію свиней. Після того, як товар був прийнятий працівниками м'ясокомбінату, розміщений у спеціальному загоні, дві свині загинули. М'ясокомбінат не зарахував фермерському господарству загиблих свиней і оплатив товар за їхнім вирахуванням. Фермерське господарство звернулося до господарського суду з позовом про оплату вартості двох загиблих свиней і сплату передбачених штрафних санкцій.

Проаналізуйте, коли у м’ясокомбінату виникло право власності на партію товару за договором купівлі-продажу.

З урахуванням цього складіть проект позовної заяви і рішення суду по справі.

3). Під час авіаційної обробки отрутохімікатами полів, що належать сільськогосподарському ВАТ, було значно ушкоджено і частково знищено близько 5 га лісового господарства. Лісове господарство звернулося до сільськогосподарського ВАТ з претензією. Однак у відповіді на претензію останнє заперечувало свою провину, мотивуючи тим, що роботи виконувало авіаційне підприємство, яке і повинно нести відповідальність. Авіаційне підприємство не погодилося з вимогами про відшкодування збитків і пояснило, що випадіння отрутохімікатів на землі лісового фонду пов'язані зі зміною метеорологічних умов, що не можна передбачити при проведенні таких робіт.

Проаналізуйте дану ситуацію. Оберіть та обґрунтуйте спосіб захисту порушених прав.

4). До сільськогосподарського ТОВ від заготівельного підприємства надійшов проект договору контрактації сільськогосподарської продукції. Оскільки ТОВ не задовольнили вимоги щодо того, що вироблена продукція доставляється за зазначеною адресою транспортними засобами виробника з використанням тари і матеріалів для упакування продукції виробника без компенсації витрат на ці роботи, був складений протокол розбіжностей і спрямований заготівельному підприємству. Однак сторони не змогли самостійно вирішити виниклі суперечності, і спір був переданий до суду.

Вкажіть істотні умови договору контрактації сільськогосподарської продукції. Дайте правову оцінку даного спору.

Практичне заняття проводиться шляхом обговорення теоретичних та практичних завдань, підготовлених консультацій та проектів документів: студент коротко викладає зміст завдання, роз'яснює його вирішення, обґрунтовуючи теоретичні положення, посилаючись на відповідні правові норми, що регулюють дані відносини.

Навчальна література: 1-5.

Нормативно-правові акти: 1, 6, 7, 10, 11, 18, 24, 37, 38, 39, 45, 49, 52, 61, 67, 70, 71, 73.