Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
10.54 Mб
Скачать

Тема 1. Управління вартістю підприємства та документи, що лежать в його основі.

ПЛАН ЛЕКЦІЇ

    1. Концепція та основні методичні підходи управління вартістю підприємства.

    2. Форма та логіка процесу управління вартістю підприємства.

    3. Основні документи бухгалтерської звітності – джерело для аналізу та прийняття рішень.

Рекомендовані джерела:

Нормативні:

Основні:

Додаткові:

Ключові терміни і поняття: активи, баланс, прибутки, зростання, рух коштів, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів.

1.1. Концепція та основні методичні підходи управління вартістю підприємства.

Всі комерційні підприємства використовують гроші як сировину, за яку вони мусять платити. Відповідно, аби мати змогу платити, вони повинні достатньо заробляти. Підприємства, які продовжують приносити достатній прибуток для оплати ринкової вартості капіталу, зазвичай процвітають. Ті ж, які не встигають за відповідний період оплатити відсотки, припиняють своє існування — принаймні, у колишній формі та при колишньому влас­никові.

Для нотаток

1.2.Форма та логіка процесу управління вартістю підприємства.

Яка логіка обєднає ці фрагменти у певному порядку?

а)

Рис. 1.1 ілюструє дуже важливу проблему. Окремі слова — "акції", "прибут­ки" та "рух коштів" нам знайомі, проте ми не знаємо, як вони діють разом, визначаючи життєздатність бізнесу. Чи можливо поєднати окремі частинки, зображені на схемі (а), у пов'яза­ну, зрозумілу картину (б)? Відповідь, скоріш за все, буде стверджувальна.

Базовими поняттями бізнесу є:

• активи

• прибутки

• зростання

• рух коштів.

б)

Рис 1.1. Впорядкування даних для прийняття рішень

Для нотаток

1.3.Основні документи бухгалтерської звітності – джерело для аналізу та прийняття рішень.

Повний звітний комплект включає

а) баланс на початок періоду

б) баланс на кінець періоду

в) звіт про фінансові результати

г) звіт про рух грошових коштів

Баланс

Баланс підприємства дає миттєве відображення його активів і зобов'язань у якийсь момент часу, наприклад станом на 12 годину опівночі 31 грудня 2000 року. Далі такі миттєві відображення робляться через певні інтервали часу. Протягом кожного ін­тервалу в результаті діяльності підприємства відбуваються зміни. Аналіз цих змін і дає інформацію про розвиток підприємства.

Звіт про фінансові результати

У звіті про фінансові результати обчислюються та пояснюються прибутки і збитки підприємства за період часу між двома балансовими звітами. Він містить чимало даних, похідних з балансу, і тому не може бути незалежним від балансу. Неможливо міняти показники звіту про фінансові результати без відповідних кореспондуючих змін на рахунках балансу. Таким чином звіт про фінансові результати і баланс взаємно сприяють розумінню один одного.

Звіт про рух грошових коштів

Показники звіту про рух грошових коштів залежать від балансових звітів на початок і кінець періоду та звіту про фінансові результати.

Цей звіт зводить докупи вагомі дані обох інших, і, незважаючи на те, що він був включений до складу обов'язкової звітності не так давно, дедалі частіше його нази­вають найважливішим.

Рис.1.2. Три базових фінансових звіти

Для нотаток