Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний-Тема 3 - Оформлення прав інтел.вл-ті-.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
161.52 Кб
Скачать

12

Тема 3. Оформлення прав інтелектуальної власності на об’єкти інтелектуальної власності

1. Мета і принципи правової охорони

2. Виникнення права інтелектуальної власності на твори науки, літератури і мистецтва та об’єкти суміжних прав.

3. Оформлення прав інтелектуальної власності на об’єкти промислової власності.

4. Заявка на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.

5. Видача охоронного документа на об’єкт інтелектуальної власності.

6. Охорона прав на об’єкти інтелектуальної власності за кордоном.

1. Мета і принципи правової охорони

Будь-яка власність має потребу в охороні. Охорона, яка надається інтелектуальній власності законами України, сприяє збільшенню кількості винаходів і раціоналізаторських пропозицій, росту інвестицій, розвитку науково-дослідної діяльності, що приводить до технічного прогресу, поліпшення якості промислової продукції, підвищення культурного рівня громадян.

Суть охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності полягає в тім, що автор об’єкта інтелектуальної власності або інша визнана законом особа одержує від держави виключні права на створений об’єкт інтелектуальної власності на визначений період часу. Ці права регламентуються охоронним документом, що видається власнику об’єкта інтелектуальної власності.

Автор, що одержав охоронний документ, наприклад патент, почуває себе впевнено, оскільки його права охороняються законом. Тепер він може розкрити даний винахід для широкого кола осіб на предмет використання ними цього об’єкту на законних підставах. Крім того, закріплене охоронним документом присвоєння особистих (немайнових), а також майнових прав сприяє використанню об’єкта інтелектуальної власності, і це, мабуть єдиний спосіб отримання вигоди автором у результаті використання об’єкта інтелектуальної власності самостійно з одержанням переваг над конкурентами чи шляхом дозволу третім особам використовувати об’єкт інтелектуальної власності за ліцензійні платежі.

Можна назвати, принаймні, чотири принципи правової охорони.

1 - це принцип охороноспроможності. Тобто об’єкт правової охорони повинен відповідати визначеним законом вимогам. Наприклад, винахід відповідає умовам патентоспроможності, якщо він е новим, має винахідницький рівень і є промислово придатним.

2 - визнання за правоволодільцем виключного права на об’єкт права інтелектуальної власності.

3 - додержання прав не тільки правовласників, але й дійсних розробників (авторів, винахідників).

4 - додержання балансу інтересів правовласника з одного боку і суспільства - з іншого шляхом обмеження монополії на об’єкт права, наприклад, встановленням розумного строку дії охоронного документа.

2. Виникнення права інтелектуальної власності на твори науки, літератури і мистецтва та об’єкти суміжних прав

Усі результати інтелектуальної діяльності стають об’єктами правової охорони лише за однієї необхідної умови — цей результат має відповідати вимогам закону. За цією вимогою всі об’єкти інтелектуальної власності поділяються на три групи: 1) твори науки, літератури і мистецтва та суміжні права; 2) об’єкти промислової власності, що потребують спеціальних експертиз; 3) об’єкти промислової власності та деякі засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг, що підлягають державній реєстрації.

Право інтелектуальної власності на твори науки, літератури і мистецтва виникає із самого факту створення твору. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору. Проте за бажанням автор для засвідчення свого авторства або будь-якої виключної правомочності може зареєструвати ці права в офіційному державному реєстрі. Твір науки, літератури і мистецтва стає об’єктом правової охорони незалежно від того, чи оприлюднений він, чи не оприлюднений. Не мають значення його обсяг, мета, призначення, жанр, а також спосіб відтворення, виражений в усній, письмовій чи будь-якій іншій формі.

А об’єкти суміжних прав (виконання творів, фонограми, відеограми, передачі організацій мовлення) стають об’єктом правової охорони, якщо вони вперше оприлюднені на території України або оприлюднені на території України протягом 30 днів від дня їх оприлюднення в іншій державі. Права організацій мовлення охороняються чинним законодавством, якщо зазначені організації мають офіційне місцезнаходження на території України і здійснюють передачі за допомогою передавачів, розташованих на території України.

Авторське право має чинність на території України незалежно від громадянства і постійного місця проживання авторів, твори яких вперше опубліковані або не опубліковані, але перебувають в об’єктивній формі на території України. Авторське право України поширюється також і на твори, які вперше були опубліковані в іншій країні, але протягом 30 днів після цього опубліковані в Україні, незалежно від громадянства і постійного місця проживання автора.

Авторам, які є громадянами України або не є громадянами України, але мають постійне місце проживання в Україні, надається правова охорона незалежно від того, на якій території вперше були опубліковані їх твори.