Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
10.54 Mб
Скачать

1.3. Принципи оцінки підприємства.

  • Оцінка підприємства являє собою впорядкований цілеспрямований процес визначення у грошовому виразі вартості об”єкта з врахуванням потенційного і реального часу в умовах конкретного ринку. Метою цього процесу є розрахунок у грошовому виразі вартості, яка може бути найбільш ймовірною продажною ціною.

Основні групи принципів оцінки вартості підприємства

І

Група

(заснована на уяві власника майна)

Принцип очікування

Принцип корисності

Принцип заміщення

ІІ

Група

(пов”язана з експлуатацією майна)

Принцип збалансованості

Принцип остаточної продуктивності

Принцип внеску

Принцип економічного розподілу

Принцип спадаючої віддачі

ІІІ

Група

(пов’язані з дією ринкового середовища)

Залежність

Відповідність

Попит і пропозиція

Конкуренція

Зміни

1.4. Фактори вартості підприємства.

„Фактор - істотне об’єктивне причинне явище або процес у виробництві, під впливом якого змінюється рівень його ефективності” [Економічна енциклопедія, с.781].

Принципи, яким має відповідати система факторів створення вартості:

  • - Фактори повинні бути напряму прив’язані до створення вартості і з необхідною деталізацією доведені до всіх рівнів організації.

Це є необхідним, по-перше, для забезпечення об’єднання різних організаційних рівнів у досягненні єдиної мети. По-друге, це дозволяє утримувати необхідну рівновагу та співвідношення пріоритетів між різними факторами та різностроковими цілями. Крім того, мета управління вартістю не суперечить іншим цілям, наприклад, таким як забезпечення безпеки виробництва або охорона навколишнього середовища, та дозволяє їх узгодити.

  • - Фактори створення вартості слід встановлювати та вимірювати як показники, за якими здійснюється моніторинг вартості.

При цьому обрані показники повинні охоплювати не лише стадію безпосереднього формування фінансових результатів та вартості (фінансові показники). На увагу заслуговують і операційні показники більш глибоких рівнів ієрархії. Наприклад, витрати на доставку можна виразити як результат трьох факторів: кількості відряджень на одну угоду, витрат на одну угоду та кількості угод. Такий ступінь деталізації дозволяє менеджерам аналізувати конкретні заходи підвищення ефективності функціонування

бізнесу.

  • - Фактори створення вартості мають відображати як досягнутий на даний момент рівень ефективності, так і довгострокові перспективи зростання.

Система факторів вартості підприємства

  • Вимірники впливу факторів вартості підприємства – ключові показники діяльності (КПД).

  • Склад КПД використовується для встановлення цільових нормативів та для оцінки результатів діяльності підприємства.

Кожен підрозділ підприємства в межах загальнокорпоративної системи факторів повинен мати свій набір факторів та КПД, що враховує його специфічні параметри

Кількість КПД для окремих підрозділів підприємства має бути обмеженою з метою забезпечення їхнього моніторингу як допоміжних діагностичних критеріїв у межах загального механізму створення цінності підприємства

Кількість КПД має бути в межах 5-20. при перевищенні верхньої межі у підприємства може виникнути проблема пріоритетності показників