Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОДЫ 3 часть.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
109.91 Кб
Скачать

81. Чай пресований: виробництво, показники якості, торговельні сорти, оцінка якості.

Як правило, сировиною для отримання пресованого чаю служать побічні продукти чайної промисловості, а саме: стеблинки, які не пройшли крізь сито при сухій сортування культури; гілки і листя, що залишилися після регулярної обрізки чайних кущів; чайний пил, крихта і уламки чаїнок. Це зовсім не означає, що пресований чай відрізняється невисокою якістю. Навпаки - це досить дорогий продукт, який донині виготовляється з самих різних сортів і різновидів, які відрізняються один від одного за ароматом, відтінку і масі. Не останню роль тут грає знаменитий в колі гурманів зелений чай Лао-ча (або «Старий чай»). Технологія виготовлення цього різновиду чаю пресованого китайського і сьогодні обумовлена ​​тим, що в вигляді плиток його набагато легше транспортувати. Крім того, таким чином він менше піддається згубному впливу вологи. Отже, готовий чай пресований китайський лао-ча є зібрані восени і навесні чайні пагони з кількома молодими листочками, переробленими особливим чином. Саме ця частина куща навесні і восени вважається найбільш загрубілі (з цієї причини втечі повинні пройти кілька етапів обробки). До слова, гурмани помітили, що з урожаю, зібраного саме восени, зелений пресований чай виходить духмяний і якісніше.

Є три різновиди пресованого чаю - чорний плитковий, зелений цегельний і таблетований чай.

• Пресований чай чорний плитковий, як правило, дозують на спеціальних автоматичних вагах, а потім під великим тиском пресують на гідравлічних пресах. За своїми хімічними та органолептичними характеристиками пресований чай чорний плитковий практично не відрізняється від класичного чорного байхового чаю. Цей вид буває 1, 2, 3 і Вищого сорту. На пачці обов'язково повинні бути вказані райони зростання культури. Кожна плитка пресованого чаю чорного плиткового повинна мати гладку поверхню без будь-яких вад (тріщин, обламаних кутів і країв). Свої вихідні властивості під час зберігання продукт повністю зберігає завдяки пресуванню, яке обмежує вільний доступ повітря до вмісту плиток. Гарантійний термін пресованого чаю чорного плиткового становить 8 місяців. Продукт дуже популярний в самих різних країнах світу.

• Пресований чай зелений цегельний . Сировиною для виготовлення цього продукту є пагони пізнього осіннього збору і огрубілі листя. Спочатку на виробництві готують вже відомий напівфабрикат лао-ча, а потім з нього ж за допомогою гідравлічного преса роблять пресований чай зелений цегельний. На кожній цеглині ​​повинен бути чіткий відбиток виробничої марки або товарного знака. Зберігається пресований чай зелений цегельний 8 місяців.

• Пресований чай таблетований є варіацією плиткового пресованого чаю. Важить продукт трохи, зате якістю відрізняється відмінною. Пресований чай таблетований складається з чайної крихти, змеленого в тонку пудру, яку фасують в пакетики з пористої неразмокаемую паперу. Тому такий продукт дуже зручний в дорозі або поході. Зазвичай таблетіруют чорний пресований чай. Іноді він буває з різними наповнювачами - лимоном, молоком, цукром. в виде таблеток по 2 г. Таблетки завертывают в фольгу и укладывают в картонные коробочки или тюбики.

Плиточный чай вырабатывают из доброкачественных отходов чайного производства — крошки и высевки. Кирпичный чай изготовляют из грубых старых листьев и одресневевших побегов весенней или осенней обрезки чайных кустов.

Плиточный чай черный и зеленый выпускают в виде плиток (брикетов) по 125 и 250 г; черный — высшего, 1, 2 и 3-го сортов, зеленый — только 3-го сорта. Кирпичный зеленый чай на сорта не подразделяют (ГОСТ 3483-78).

Плитки черного чая высшего и 1-го сортов завертывают в под-пергамент, фольгу и этикетную бумагу, низших сортов и зеленый плиточный чай — в подпергамент и этикетную бумагу. Зеленый кирпичный чай выпускают массой до 2 кг с оттиском на поверхности (маркировка), завертывают в обычную упаковочную бумагу.

Прессованный чай оценивают по тем же признакам, что и байховый. Он значительно уступает байховому чаю по органолептическим показателям. Плиточный чай дает непрозрачный настой красно-желтого цвета, с грубыми вкусом и ароматом.