Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
303
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Лекція 3

Тема 1. Заняття 3. Прилади для спостереження та виміру кутів та дальності.

1. Призначення, склад, основні ттд та принцип дії лазерного далекоміру дак-2.

2. Способи визначення координат цілей.

1. Призначення, склад, основні ттд та принцип дії лазерного далекоміру дак-2.

Артилерійський квантовий далекомір ДАК-2М з пристроєм селекції цілей призначений для виміру дальності до нерухомих і рухомих цілей, місцевих предметів і разривів снарядів; коректування стрільби наземної артилерії; ведення візуальної розвідки місцевості; вимірювання вертикальних і горизонтальних кутів цілей; топогеодезичної прив'язки элементів бойового порядку артилерії за допомогою інших артилерійських приладів. Далекомір забезпечує вимірювання дальності до цілей типу танк и других з імовірністю достовірного вимірювання не менше 0,9.

Далекомір працює при наступних кліматичних умовах:

• атмосферний тиск не менше 460 мм рт. ст.;

• відносна вологість до 95 – 98 % при температурі 35 °С.

Тактико-технічні дані:

Діапазон кутів наведення:

вертикальних…………………………………± 4 – 50

горизонтальних………………………………± 30 – 00

Збільшення ………………………………………8,7*

Поле зору …………………………………………6°

Перископічність …………………………………330 мм

Діаметр вихідного зрачка……………………… 5,2 мм

Віддалення вихідного зрачка………………… .22 мм.

Різкість зображення ………………………………±5 дптр.

Напруга АКБ ………………………………………22 – 29,5 В

Розрахунок 2 чол.

Далекомір 1Д11 (ДАК-2М) переноситься в укладочному ящику з закріпленою до нього треногою (рис. 9).

В комплект далекоміру 1Д11 входять.

1. Прийомопередатчик.

2. Кутовимірювальна платформа.

3. Тринога.

4. Кабель живлення.

5. Акумуляторні батареї 21НКБН-3,5 (2 шт.).

6. Кабель живлення від нештатних джерел напруги.

7. Очки защитні поглинаючі (2 комплекти).

8. Переносний ліхтар.

9. Вішка.

10. Банка з силікагелем.

11. Чохол.

12. ЗІП.

13. Комплект експлуатаційної документації.

Рис. 9. Далекомір 1Д11 в укладочному ящику

Далекомір складається з приймача-передавача 1, кутовимірю-вальної платформи 2, треноги 3, кабелю 4 і акумуляторної батареї 5. У прийомопередавачі розміщені оптична система, електронні блоки, механізм вимірювання вертикальних кутів. Кутовимірювальна платформа (КВП) призначена для вимірювання горизонтальних кутів і закріплення приймача-передавача. Тренога призначена для установки на ній КВП, прийомопередавача і грубого горизонтування далекоміра.

Акумуляторна батарея забезпечує живлення далекоміра постійним струмом. Кабель призначений для підключення акумуляторної батареї до прийомопередавача.

Прийомопередавач (рис. 10) призначений для ведення візуальної розвідки, вибору цілі, виміру вертикальних кутів, формування світлового зондуючого імпульсу, прийому і реєстрації запускаючого і відображених від цілі світлових імпульсів, перетворення їх в імпульси напруги і формування імпульсів для запуску і зупинки вимірника тимчасових інтервалів (ВТІ), і складається з корпусу і головки. На приймачі-передавачі розміщені бінокуляр, рукоятка вертикального наведення, шкала механізму відліку вертикальних кутів, циліндричний рівень, запобіжник і роз'єми "ЛІХТАР" і "ЖИВЛЕННЯ", закриті заглушкою.

Рис. 10. Будова прийомопередавача:

1 – корпус; 2 – головка; 3 – гніздо; 4 – патрон осушки; 5 –вузол підсвітки сітки; 6 – перемикач "СВІТЛОФІЛЬТР"; 7 – перемикач "ЦІЛЬ"; 8 – бінокуляр; 9 – скоба; 10 – кнопка "ВИМІРЮВАННЯ"; 11 – кнопка "ПУСК";12 –ручка "ЯСКРАВІСТЬ";13–тумблер "ПІДСВІТКА"; 14 – тумблер "ЖИВЛЕННЯ"; 15 – ручка точного наведення; 16 – ручка вертикального наведення;17–перемикач "СТРОБУВАННЯ";18– рівень; 19–шкала механізму відліку вертикальных кутів;20 – роз'єм "ЛІХТАР"; 21–шкала "ЛІЧИЛЬНИК ІМПУЛЬСІВ"; 22 – кнопка "КОНТР. НАПР."; 23 – кнопка "КАЛІБРОВКА"; 24 – захистне стекло

Основними органами управління далекоміра є:

1) тумблери: "ЖИВЛЕННЯ"; "ПІДСВІТКА";

2) ручка "ЯСКРАВІСТЬ";

3) кнопки: "ПУСК"; "ВИМІРЮВАННЯ"; "КАЛІБРУВАННЯ"; "КОНТР. НАПР.";

4) перемикачі: "СТРОБУВАННЯ" (застосовується у разі яких-небудь перешкод в зоні проходження променя. При установці на "3" – підвищується чутливість підсилювача фотоприймального пристрою (ФПП) до зупиняючих сигналів), "ЦІЛЬ", "СВІТЛОФІЛЬТР".

Оптична схема прийомопередавача складається з:

каналу передавача, призначеного для створення могутнього імпульсу малої тривалості і посилки його у напрямі цілі і складаючогося з оптичного квантового генератора (ОКГ), дзеркала, імпульсної лампи, активного еле-менту (циліндричного стрижня з плоскопаралельними торцями діаметром 8 мм і завдовжки 10 мм), відбивача, призми і телескопічної системи Галілея;

каналу приймача призначеного для прийому відображеного від цілі імпульсу випромінювання і створення на фотодіоді фотоприймального пристрою необхідного рівня світлової енергії. Він складається з об'єктиву і діхроїчного дзеркала.

візиру-монокуляра призначеного для спостереження місцевості і наведення далекоміра на ціль. Він складається з об'єктиву, діхроїчного дзер-кала, призми і обертаючої системи (два об'ектива, відхилююче дзеркало і окуляр).

Основні блоки і вузли прийомопередавача: оптичний квантовий генератор; фотоприймальний пристрій (ФПП); підсилювач фото-приймального пристрою (ПФПП); блок запуску; вимірник часових інтервалів; перетворювач постійного вимірювання; блок управління; блок конденсаторів; розрядник.

ОКГ є джерелом могутнього вузько направленого імпульсу випромінювання. Фізичною основою його є посилення світла за допомогою вимушеного випромінювання.

Фотоприймальний пристрій призначений для прийому відображених від цілей імпульсів випромінювання ОКГ, їх обробки і посилення.

Блок запуску призначений для формування імпульсів запуску ВЧІ і підсилювача фотоприйомного пристрою і затримки імпульсу запуску ВЧІ щодо імпульсу випромінювання ОКГ на якийсь час, необхідний для проходження зупиняючих імпульсів через підсилювач фотоприймального пристрою.

ВЧІ призначений для вимірювання тимчасового інтервалу між фронтами запускаючого і одного з трьох зупиняючих імпульсів, перетворення його у числове значення дальності у метрах і індикації дальності до цілі, а також індикації кількості цілей в створі випромінювання. У ВЧІ передбачений режим калібрування трьох значень дальності, реєстрованих цифровим індикатором в метрах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]