Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
301
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Лекція 12

Тема 4. Заняття 2. Прилади для наведення гармат та мінометів.

1. Призначення та будова механічного прицілу Д-726-45.

2. Призначення та будова мінометного прицілу МПМ-44М.

3. Призначення та будова гарматного коліматору К-1.

1. Призначення та будова механічного прицілу Д-726-45.

Механічний приціл Д726-45 (Д – марка Петровського заводу-виробника; 72 – максимальний кут піднесення прицілу; 6 – кількість шкал на барабані; 45 – модифікація прицілу (рис. 24)) призначений для наведення гаубиці в ціль при стрільбі із закритих позицій.

Рис. 24. Механічний приціл Д726-45:

1 – покажчик дистанційного барабана; 2 – дистанційний барабан;

3 – шкала грубого відліку кутів прицілювання; 4 – покажчик

шкали грубого відліку кутів прицілювання; 5 – подовжній рівень;

6 – корзинка для панорами; 7 – руко-ятка клямки; 8 – поперечний рівень; 9 – покажчик шкали точного відліку кутів прицілювання;

10 – маховик

Він може застосовуватися при стрільбі прямою наводкою за відсутності оптичного прицілу ОП4М-45. Як візирний і кутомірний пристрій в прицілі використовується штатна гарматна панорама ПГ-1М. По своїй схемі приціл Д726-45 залежний від гармати і із залежною лінією прицілювання. Для підтримки прицілу в справному стані в його комплект входять запасні частини і приладдя, що є складовою частиною гарматного комплекту ЗІП.

Механічний приціл Д726-45 складається з механізму кутів прицілювання, механізму кутів місця цілі, механізму поперечного коливання і корзинки панорами.

Механізм кутів прицілювання призначений для установки кутів прицілювання. Для установки кутів прицілювання необхідно обертати маховик, заздалегідь вимкнувши конус натисненням рукоятки маховика в осьовому напрямі. Невиключення конуса може привести до розхитування рукоятки маховика механізму кутів прицілювання. Відлік встановлюваного кута прицілювання в розподілах прицілу виконується по одній з шкал дистанційного барабана проти риски покажчика, а відлік тисячних – за шкалами кільця і шкали проти рисок покажчиків.

Основні тактико-технічні дані д726-45

Межі установки кутів:

прицілювання від 0 – 00 до 12 – 00

міста цілі від + 4 – 00 до – 2 – 00

Межі поперечного коливання ± 6°

Ціна розподілу шкал:

грубого відліку кутів прицілювання ( до 12 – 00) 1 – 00

точного відліку кутів прицілювання 0 – 00,5

грубого відліку кутів місця цілі 1 – 00

точного відліку кутів місця цілі 0 - 01

Маса прицілу (без вилки) 11,5 кг

Механізм кутів місця цілі призначений для установки на прицілі кутів місця цілі. Нульовому положенню за шкалою грубого відліку кутів місця цілі відповідає установка 30-00. У вушках розміщена оправа подовжнього рівня, в якій встановлена на гіпсі скляна ампула. Ампула наповнена незамерзаючою рідиною (спиртом або етилом), і в ній є невелика бульбашка повітря. На склі ампули нанесені установчі риски; при горизонтальному положенні ампули рівня бульбашка повітря знаходиться між середніми рисками.

Дія механізму кутів місця цілі. Установка кутів місця цілі виконується шляхом обертання маховичка. Встановлюваний кут місця цілі відлічується за шкалою грубого відліку проти риски покажчика і за шкалою точного відліку проти риски покажчика.

Механізм поперечного коливання призначений для установки прицілу у вертикальне положення. Він є механізмом гвинтового типу і складається з розрізного (настановного) гвинта з рукояткою, матки, валу з вушком, пружини і поперечного рівня.

Дія механізму поперечного коливання. При обертанні рукоятки з розрізним гвинтом матка нагвинчуватиметься на гвинт або згвинчуватиметься з нього, тобто матка переміща-тиметься по гвинту поступально, збільшуючи або зменшуючи змінну сторону трикутника. При цьому приціл коливатиметься на цапфах у втулках щодо нерухомої вилки. Корзинка панорами кріпиться на основі двома конічними штифтами. На корзинці панорами є опорний конус для установки панорами, вікно для виходу окуляра, нажимний гвинт і клямка, утримуюча панораму від випадання. При постановці панорами в корзинку, рукоятку клямки потрібно повернути до упору по ходу часової стрілки, встановити панораму на конус і відпустити клямку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]