Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
303
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

2. Призначення та будова мінометного прицілу мпм-44м.

Мінометний приціл (рис. 25) служить для точного наведення мінометів при розташуванні їх на закритій вогневій позиції. Він складається з корпусу з віссю і візира, закріпленого шарнірно на голівці кутоміра.

У корпусі прицілу зібрані механізми кутоміру і кутів піднесення, поздовжній рівень і два поперечних.

Механізм кутоміру складається з рухомої головки кутоміру і барабан-чика кутоміру, а механізм кутів піднесення - з поздовжнього рівня, шкали і черв'ячного гвинта з барабанчиком.

Поперечні рівні використовують для горизонтування прицілу.

Візир призначений для точного наведення міномета в горизонтальній площині, а цілик з мушкою - для грубої наводки.

Горизонтальні кути за допомогою прицілу відраховують за шкалами на рухомий голівці кутоміра і на барабанчику кутоміра, а вертикальні - за шкалами механізму кутів піднесення та барабанчика.

Рис. 25. Мінометний приціл МПМ-44М

1 - поздовжній рівень; 2 - корпус прицілу; 3 - барабанчик кутоміра;

4 - головка кутоміра; 5 - оптична трубка; 6 - гофрований наочник;

7 - поперечний рівень; 8 - вісь прицілу ; 9 - шкала великих поділок прицілу; 10 - барабанчик прицілу.

Для придання стволу міномета кута піднесення, відповідного певній дальності стрільби, на шкалах механізму кутів піднесення та барабанчика ставлять поділи, що відповідні цій дальності, і підйомним механізмом виводять бульбашку поздовжнього рівня на середину.

3. Призначення та будова гарматного коліматору к-1.

Гарматний коліматор К-1 (рис. 26) призначений для горизонтального наведення гармати, якщо немає природних (віддалених) точок наведення або в умовах поганої видимості: вночі, в тумані, при снігопаді, при задимленні вогневої позиції від пострілів.

Гарматний коліматор К-1 складається з корпусу 1, об'єктиву, сітки, рівня 2, візиру 3, кульової п'яти 6, дзеркала 12, кронштейна 9, патрона освітлення 10 з дротом 11 і фішкою, бленди 4 і дзеркала 12. Оптична система коліматора К-1 складається з багатолінзового об'єктиву, що включає у себе лінзи, пластинки, захисні стекла і дзеркала.

Сітка коліматора має 76 розподілів, що представляють собою вертикальні смуги. Смуги, розташовані в правій половині сітки коліматора, позначені буквами: А, Б, В і т.д., а смуги, розташовані в лівій половині, – цифрами 1, 2, 3 і т.д.

Рівень служить для усунення бічного нахилу коліматора, тобто для установки смуг сітки коліматора у вертикальне положення. Установка коліматора по рівню проводиться поперечним коливаннями коліматора.

Рис. 26. Гарматний коліматор К-1:

1 – корпус; 2 – рівень; 3 – візир; 4 – бленда; 5 – затисний гвинт;

6 – кульова п'ята; 7 – барашок; 8 – рефлектор; 9 – кронштейн;

10 – патрон освітлення; 11 –дріт; 12 – дзеркало

Дзеркало призначене для віддзеркалення проміння природного освітлення на сітку коліматора.

Основні тактико-технічні дані к-1:

Поле зору 10°

Діаметр вихідного зрачка 48 мм

Найбільш зручне віддалення коліматору від панорами 6 – 8 м

Число знаків на сітці коліматору по горизонтальній осі 76

Ціна ділення коліматору, спеціальної шкали панорами7,8'(0-02,2)

Вагові дані:

коліматору 1,3 кг

коліматору в уклад очному ящику 2,4 кг

триноги 3,5 кг

Коліматор встановлюється поблизу гармати і замінює віддалену точку наведення, в яку при допомозі панорами наводиться гармата на ціль за відсутності (знищення) інших точок наведення. Це дозволяє вибирати вогневу позицію на будь-якій місцевості: у чагарнику, в лісі, на узліссі і т.д. Коліматор застосовується для різних типів артилерійський гармат; при цьому штатна гарматна панорама ПГ повинна мати спеціальну сітку. Панорама з спеціальної сіткою має шифр ПГ-1. Кожній гарматі додається один коліматор. При роботі з коліматором вдень використовується природне освітлення, а вночі або в умовах поганої видимості – електроосвітлення. Аккумуляторна батарея для освітлення коліматора входить в комплект приладу освітлення.

Джерелом електроенергії, необхідної для освітлення сітки коліматора, служить лужна акумуляторна батарея, що склада-ється з двох послідовно сполучених елементів типу НКН-10. Лужна батарея вставлена в залізну коробку, яка при роботі вночі закріплюється на ніжці треноги. На кришці коробки є штепсельна вилка для включення фішки і вимикач. При роботі з коліматором енергію акумуляторної батареї потрібно витрачати тільки при необхідності. У решту часу електрична лампочка повинна бути вимкнена.

Для установки гарматного коліматора на вогневій позиції служить тренога. Коліматор встановлюють кульовою п'ятою у чашці треноги і закріплюють в ній при допомозі намітки і затискного гвинта.

На коліматор наноситься маркування, в якому вказані шифр коліматора (К-1), маркування заводу і номер коліматора.

Література

1. Артиллерия и ракеты. М., Воениздат, 1968

2. Будников М.А. и др. Взрывчатые вещества и пороха. М., ГИОП, 1955.

3. Иванов В.А., Горовой Ю.Б. Устройство и эксплуатация артиллерийского вооружения Российской армии. Учебное пособие. Тамбов, Издательство ТГТУ, 2005.

4. Лебедев В. Я. Справочник офицера наземной артиллерии. М., Воениздат, 1977.

5. Лопырев М.А., Лосин В.М. Ученик комендора М., Воениздат, 1984.

6. Остапенко Ю.И. Артиллерийские установки и боеприпасы. Основы устройства. Севастополь., ЧВВМУ, 1985.

7. Савельєв К.К. Основи будови і конструкції артилерійських установок. Севастополь., СВМІ, 2007.

8. Савельєв К.К. Основи будови і конструкції артилерійських установок. Альбом схем і рисунків. Севастополь., СВМІ, 2007.

9. Справочник по стрельбе береговой артиллерии. М., Воениздат, 1977.

10. Учебник сержанта ракетних войск и артиллерии. М., Воениздат, 1989.

11. 122-мм гаубица Д-30 (2А18М) Техническое описание и инструкция по эксплуатации. Часть 1.Устройство и эксплуатация. М.,Воениздат, 1980.

12. 122-мм гаубица Д-30 (2А18М) Техническое описание и инструкция по эксплуатации. Части 1 и 2. Альбом рисунков М.,Воениздат, 1972.

13. Російсько-український словник. Головний редактор дійсний член АН УРСР М.Я.Калинович, М., ОГІЗ, 1948.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]