Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
303
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Характеристики деяких оптичних приладів спостереження

Характеристики

Біноклі

Стереотруба АСТ без насадки

Буссоль ПАБ-2

Б6×30

Б8×30

Б15×50

Збільшення, крат

6

8

15

10

8

Поле зору

8°30'

8°30'

Діаметр вхідного зрачка, мм

30

30

50

50

22

Діаметр вихідно-го зрачка, мм

5

3,8

3,3

4,5

2,8

Віддалення вихі-дного зрачка, мм

11

10,8

13

20

12,5

Світлосила

25

14,4

10

25

біля 8

Розрішаюча спроможність,"

5

5

4

6

5

Перископічність,мм

323

350

2. Призначення, будова та основні технічні характеристики бінокля.

Бінокль - основний наглядовий прилад в артилерії, служить для спостереження за полем бою, вивчення місцевості та розвідки цілей, для спостереження під час стрільби своєї артилерії, а також для кутових вимірів і визначення дальності до місцевих предметів.

У правій зоровій трубі на скляній пластинці, встановленій у фокальній площині об'єктива, нанесена кутомірні сітка. Кутова відстань між сусідніми штрихами сітки як горизонтального, так і вертикального ряду штрихів одинакова 0-05, а між великими штрихами сітки – 0-10. На око можна відлічити половину малого розподілу шкали, тоді точність відліку бінокля дорівнює 0-02 – 0-03. Об'єктив, обертаюча система і окуляр монокуляра з'єднані в одне ціле за допомогою корпусу, який представляє собою силумінову відливку складної конфігурації. Окулярна частина за допомогою основи кріпиться в корпусі, і її складають окулярна раковина, муфта з накаткою і діоптрійним кільцем і основа окуляра. Система окуляра зібрана на основі окуляра, яка своєю нарізкою вгвинчена в спеціальний отвір корпусу монокуляра і закріплена в корпусі притискним кільцем. При обертанні окулярної муфти, окуляр встановлює чітку видимість сітки і розглянутого предмета по очах спостерігача. Величина переміщення окуляра може бути зафіксована відліком по шкалі на діоптрійному кільці від -6 до +6 діоптрій. Покажчиком діоптрійної шкали служать риски на основі окуляра. Встановлення шкали на "0" відповідає нормальному зору, величина зі знаком "+" - далекозорість та величина зі знаком "-" - короткозорість.

У нижню частину основи вставлена плоска пластинка з кутомірною сіткою, закатана в оправу (рис. 1).У верхню частину основи вгвинчена обойма, в яку поміщені об'єктив окуляра і очна лінза. Об'єктив закріплений в обоймі затискним кільцем і представляє собою двоопуклу лінзу. Очна лінза, склеєна з двох лінз, закатана в оправу, яка вгвинчена в обойму. На верхньому диску шарніра, зверненому до окулярів, нанесена шкала відстаней між центрами вихідних зіниць від 56 до 74 мм, ціна поділки шкали дорівнює 2 мм. Всередині корпусу зорової труби є місток на якому змонтовані прямокутні призми обертаючих системи.

Об'єктивна частина бінокля складається з двох склеєних лінз, при чому об'єктив нерухомий.

Таким чином, оптичну систему (рис. 2.) зорової труби бінокля складають об'єктив 6, дві тригранні прямокутні призми повного внутрішнього зображення 5 і окуляр 4. Внутрішня будова біноклів Б-8, Б-12, Б-15 аналогічна будові бінокля Б-6. Різниця становить в тому, що біноклі

Б-8, Б-12 і Б-15 мають складні п'ятилінзові окуляри, що збільшують їх кратність, крім того вони ще відрізняються габаритами і вагою.

Світлофільтри рекомендується застосовувати при яскравому сонячному освітленні, при спостереженні проти сонця, при спостереженні в туманну погоду або при наявності димки і при спостереженні на далекі відстані.

Рис. 1. Кутомірна сітка бінокля

Рис. 2. Бінокль

1 - корпус; 2 - діоптрійне кільце; 3 - шкала відстаней між окулярами;

4 - окуляр; 5 - призми обертаючих системи; 6 - об'єктив; 7 - шарнірна вісь

Дальність до місцевих предметів визначають у тому випадку, коли спостерігачеві відомі їх лінійні розміри. Для цього вимірюють кутову величину предмета, а дальність визначають за формулою

Д = 1000.

де lлінійні розміри предмета, м;

α – кутова величина предмета, т.д.

Приклад. Висота вишки l = 10 м . Кутова величина вишки α = 0-04. Визначити дальність до вишки.

Рішення.

Д = 1000 = 2500 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]