Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
299
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Лекція 1

Тема 1. Заняття 1. Прилади для спостереження та виміру кутів та дальності.

1. Задачі, що вирішуються оптичними приладами. Основні характеристики.

2. Призначення, будова та основні технічні характеристики бінокля.

3. Призначення, будова та основні технічні характеристики артилерійської стереотруби.

1. Задачі, що вирішуються оптичними приладами. Основні характеристики.

Артилерійські прилади є найважливішою складовою частиною сучасної артилерійської техніки. Без приладів неможливо підготувати дійсний вогонь артилерії і управляти ним в швидкозмінній обстановці сучасного бою.

Для того, щоб уразити ціль, необхідно в найкоротший строк вирішити ряд складних задач:

• знайти ціль і визначити її координати;

• виконати підготовку початкових даних для стрільби;

• навести гармату в ціль;

• контролювати пристрілку цілі і визначати кінцеві результати стрільби.

Всі ці задачі розв'язуються за допомогою різних артилерійських приладів.

В артилерії прилади діляться за призначенням на наступні групи:

  • для спостереження і вимірювання кутів і відстаней (бінокль, артилерійська стереотруба, далекомір, розвідувальний теодоліт, артилерійська бусоль, секундомір, артилерійський компас);

  • для підготовки установок для стрільби і ведення пристрілки (прилад управління вогнем, артилерійський круг з масштабно-прицільною лінійкою, хордоугломір, артилерійська логарифмічна лінійка, артилерійський поправочник, прилад для пристрілки (розрахунку коректур);

для балістичної, технічної і метеорологічної підготовки (польова балістична станція, прилад для вимірювання довжини зарядної камори гармат, гарматний квадрант, контрольний рівень, батарейний термометр, польовий вітромір, метеорологічний комплект);

для наведення гармат, мінометів, бойових машин (гарматна панорама і приціл, мінометний приціл, коліматор).

Основними характеристиками оптичних приладів є: збільшення, поле зору, світлосила, діаметри вхідного і вихідного зрачка, роздільна спроможність, пластичність і перископічність.

Збільшення — основна властивість оптичних приладів — відношення величини спостережуваного в прилад зображення предмету до величини цього предмету при спостереженні його неозброєним оком. Збільшення позначається на приладах числом із значком х: 6х, 8х і т.д.

Поле зору — частина простору, видима в прилад. Воно характеризується кутом, під яким видно в приладі дві діаметрально протилежні крайні точки видимого в прилад простору.

Світлосила характеризує ступінь освітленості зображення спостережуваного в прилад предмету на сітківці ока. Для порівняння світлосили приладів користуються умовною величиною, рівною квадрату діаметру вихідного зрачка. Для збільшення світлосили оптичних приладів їх лінзи і призми спеціально обробляють, «просвітлюють». Звідси і відбулася назва «просвітлена» оптика, тобто добре пропускаюча світло.

Діаметр вхідного зрачка — якнайменший отвір в об'єктиві приладу, обмежуючий надходження світлового проміння в прилад. Він вимірюється в міліметрах і звичайно позначається на приладах.

Діаметр вихідного зрачка — розмір зображення вхідного зрачка в окулярі, утворюваного оптичною системою приладу в площині якнайменшого поперечного перетину пучка світлового проміння, що виходить з окуляра приладу, і розташованого зовні приладу. Для повного використовування поля зору приладу необхідно при спостереженні в прилад суміщати зрачок ока з площиною вихідного зрачка. Для забезпечення правильного розташування очей окуляри приладів забезпечуються очними раковинами або гумовими наочниками, що дозволяють підвести очі до приладу на оптимальну відстань.

Роздільна спроможність — здатність приладу забезпечити роздільне спостереження дрібних і близько розташованих одна від одної частин даного предмету. Вона характеризується якнайменшою величиною кута (у секундах), під яким розрізняються близько розташовані і дрібні деталі одного предмету.

Пластичність — властивість приладу забезпечувати спостерігачу відчуття глибини і рельєфності простору, що розглядається в прилад. Пластичністю володіють бінокулярні прилади.

Перископічність — конструктивна особливість приладу, дозволяюча спостерігати через укриття. Вона вимірюється в міліметрах і показує величину відстані по вертикалі між центром вхідного отвору приладу і оптичною віссю окуляра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]