Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
303
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

5.6. Сумісне рішення задачі зустрічі і балістичної задачі

У СРП систем ПУС АК рішення задачі зустрічі і балістичної задачі виробляється спільно, оскільки ці дві задачі тісно взаємозв'язані і їх роздільне рішення недоцільне. Найпростіше принцип сумісного рішення цих задач з урахуванням балістичних поправок можна зобразити блок-схемою, приведеною на рис. 16, де зв'язки між блоками показані у векторній формі. Рішення задачі відбувається по двох замкнутих контурах: великому контуру рішення задачі зустрічі і балістичної задачі і малому контуру вироблення балістичних поправок.

Вхідними величинами для вирішення задачі є вектори дальності Д і відносної швидкості Vотн цілі і умови стрільби Δусл, вихідними - попереджуючі гарматні координати Q, φ, N(tп).

Розглянемо більш повно рішення поставленої задачі.

Рис. 16. Блок-схема визначення попереджуваних

гарматних координат

Геометрично рішення задачі зустрічі і балістичної задачі можна представити у вигляді просторового векторного багатокутника ОЦУБФ (рис.17). З рисунка можна записати векторне рівняння вигляду:

(5.9)

Рис. 17. Сумісне рішення задачі зустрічі і балістичної задачі.

Вектор пониження снаряда h також є функцією часу польоту снаряда tп,

(5.10)

Таким чином одержимо векторне рівняння з одним невідомим - вектором Дф щодо якого воно і повинно бути вирішено. Відомо, що для вирішення задачі в СРП необхідно мати систему скалярних рівнянь. Її можна одержати шляхом проектування векторного просторового багатокутника 0ЦУБФ на три вибрані осі. В даному випадку такими раціональними осями проектування з погляду мінімуму взаємовпливу являються осі

При цьому, виходячи з наявності реальних кутів, вказане проектування доцільно вести в два етапи: спочатку необхідно записати рівняння в проекціях на осі зв'язаної системи координат ОХкУкНк, а потім, одержані проекції перетворити до осей Д0ф, β0ф, φ0ф. Система скалярних рівнянь в проекціях на осі Хк Ук Нк має вигляд:

де V, Vук Vнк - складові відносної швидкості цілі;

Δnк - проекція сумарної поправки на вісь n.

При цьому передбачається роздільний облік поправок: поправка на відносний балістичний вітер Wо враховується по осях ОХУ, а поправка на відступ початкової швидкості ΔV0 і густина повітря ΔП вводиться при визначенні фіктивної дальності Дф.

У проекціях на вибрані раціональні осі Д0ф, Q0, ?0 система (5.16) приймає вигляд:

Систему (5.17) можна вирішити щодо координат Дф, Q и φ.

Проте в системах ПУС АК таке рішення не має практичного сенсу, оскільки необхідно визначити не фіктивну дальність, а гарматну координату - час польоту tп.

Для цього система (5.17) записується у вигляді:

Система (5.18) розв'язується щодо невідомих гарматних координат tп, Q і φ методом зведення балансу. При цьому, відповідно до напряму осей проектування, сигнали розузгодження виникаючі в правих частинах рівнянь, подаються на входи приводів відробітку tп, Q і φ відповідно. Вироблений при цьому час польоту tп далі використовується як аргумент при визначенні вказаних вище балістичних функцій і лінійних попереджень.

Значення кутів горизонтального і вертикального наведень поступають на перетворювач координат і далі повні кути наведення - на приводи наведення артустановок. Функціональна схема сумісного рішення задачі зустрічі і балістичної задачі показана на рис.18. З вказаного рисунка видно, що задача зустрічі і виробітку координат фіктивної точки Аф спочатку виробляються в проекціях на осі зв'язаної системи координат ОХкУкН, а потім вироблені координати Хфк, Уфк, Нф проектуються на раціональні осі системи. Поправка на подовжню і бічну складові відносного вітру і лінійна поправка на деривацію Zб виробляються залежно від однієї змінної tп по сигналах розузгодження йде відробіток шуканих величин: часу польоту tп, кутів горизонтального і вертикального наведень. Розглянута функціональна схема забезпечує стійке вироблення шуканих величин практично без взаємовпливу.

Рішення балістичної задачі є завершальним етапом визначення попереджуючих гарматних координат. Отже, помилки в рішенні цієї задачі безпосередньо позначаються на помилках стрільби. Ці помилки для даної стрільби носять, як правило, систематичний характер, тому вони завжди знижують ефективність стрільби.

Рис. 18. Функціональна схема сумісного рішення задачі зустрічі і балістичної задачі.

При цьому помилки в рішенні балістичної задачі в основному залежать від:

- точністі прийнятих в приладі балістичних залежностей ;

- повноти обліку різних балістичних і метеорологічних спотворюючих факторів;

- точності і строгої періодичності балістичної і метеорологічної підготовки.

Для зменшення помилок в рішенні балістичної задачі застосовується пристрілка репера, суть якої полягає у тому, що для розрахункової точки робиться постріл і, здійснюється вимір відхилень снаряда від цієї розрахункової точки. По одержаних відхиленнях вводиться коректура у відповідні гарматні координати. Як було вказано вище, в сучасних системах ПУС рішення балістичної задачі і задачі зустрічі здійснюється спільно по єдиній системі рівнянь. Результатом рішення є визначення попереджуючих гарматних координат. Такий принцип забезпечує хорошу стійкість і точність рішення задач. Вироблені значення кутів горизонтального Q і вертикального φ наведень далі поступають на перетворювач координат, де перетворяться в повні кути наведення з урахуванням відстояння гармат від командного пункту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]