Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
303
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

2. Призначення та будова артилерійського поправника ап-7.

Артилерійський поправочнік АП-7 служить для визначення сумарних поправок дальності та напрямку на метеорологічні і балістичні умови стрільби для всіх систем наземної артилерії.

Прилад має масштаби 1: 20 000 і 1: 10 000, які встановлюють завчасно відповідно масштабу побудови шкал поправок.

Точність визначення сумарних поправок при роботі в масштабі 1: 20 000 по дальності 5 м, за напрямком 0-01; в масштабі 1: 10 000 точність підвищується в 2 рази.

Поправник АП-7 (рис.13) складається з корпусу, стрічкопротягува-льного і підсумовуючого механізмів і механізму розкладу вітру на складові.

У комплект приладу входять стрічки з шкалами поправок, бланк для записів, приналежність для освітлення і ЗІП.

Корпус приладу має верхню знімну кришку, в якій розміщені механізм розкладання вітру, приналежність для освітлення, бланк для записів і ЗІП. У нижній кришці знаходяться дві котушки механізму протягування стрічки.

Стрічкопротягувальний механізм служить для перемотування стрічки з шкалами поправок. Кожна серія шкал поправок відповідає заданим заряду і дальності в масштабах 1: 20 000 і 1: 10 000.

Рис. 13. Артилерійський поправник АП-7:

1 - корпус приладу; 2 - верхня знімна кришка; 3 - механізм розкладання вітру; 4 - механізм протягування стрічки; 5 - підсумовуючий механізм.

Праворуч від серій шкал є букви і числа. Верхня буква або число вказує номер заряду даної системи, середнє число - дальність у кілометрах, нижнє - висоту шару, по якому треба брати дані з метеобюлетеня. У дужках наведена висота траєкторії в сотнях метрів для даної дальності польоту снаряда.

На початку і в кінці стрічки є написи, що вказують, для якого снаряда даної системи розраховані шкали поправок, номер і рік видання таблиць стрільби і масштаб побудови шкал.

Підсумовуючий механізм служить для підсумовування поправок на відхилення умов стрільби і складається з направляючої планки, переміщаю-щійся по ній лінійки з шкалами сумарних поправок дальності, каретки з візиром для установки значень відхилень факторів і фіксаторів. Перед роботою на приладі перевіряють його справність, звертаючи увагу на плавність ходу підсумовуючої лінійки, плавність і правильність перемотування стрічки і регулювання натягу стрічки.

При підготовці поправника до роботи записують у відповідних графах бланку дані метеорологічного бюлетеня, заданих напрямках і дальності, найменування снаряда, номери зарядів, температуру заряду, висоту вогневої позиції, падіння початкової швидкості снаряда і його вагові знаки, сумарне відхилення тиску повітря, балістичне відхилення температури повітря, швидкості і напряму балістичного вітру, поздовжню і бічну складові вітру.

Для розрахунку поправок за допомогою маховичків стрічкопротяжно-го механізму у вікні корпусу встановлюють серію шкал поправок, відповід-но заданим заряду і дальності, а індекс каретки ставлять на нульовий поділ шкали сумарної поправки дальності. Потім переміщенням лінійки і каретки в певній послідовності встановлюють значення факторів відповідно до їх знаків:

- переміщують лінійку з кареткою і встановлюють проти риски візира по шкалі Тз значення температури заряду;

- утримуючи лінійку і переміщаючи каретку, ставлять риску візира по шкалі ΔН на значення відхилення тиску повітря;

- переміщують лінійку з кареткою і встановлюють проти риски візира по шкалі ΔТв значення відхилення балістичної температури повітря;

- утримуючи лінійку і переміщаючи каретку, ставлять риску візира по шкалі Wх на значення поздовжньої складової балістичного вітру;

- переміщують лінійку з кареткою і встановлюють проти риски візира по шкалі Δv0 значення відхилення початкової швидкості;

- утримуючи лінійку і переміщаючи каретку, ставлять риску візира по шкалі Δq на значення відхилення маси снарядів від нормальної;

- по шкалі сумарної поправки дальності знімають її значення і записують у бланк;

- встановлюють риску візира по шкалі Wz на значення бічного вітру і по шкалі сумарної поправки напрямку знімають її значення і записують у бланк.

Для розрахунку поправок для кількох напрямів спочатку розраховують поправки для всіх напрямків на одній дальності для даного заряду, потім для всіх напрямків на другий дальності і т. д.

Розрахувавши поправки в усіх напрямках і дальність для одного заряду, переходять до розрахунку поправок для іншого заряду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]