Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
303
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Лекція 11

Тема 4. Заняття 1. Прилади для наведення гармат та мінометів.

1. Призначення та задачі, що вирішуються приладами для наведення гармат в ціль.

2. Призначення, будова та основні технічні характеристики гарматної панорами ПГ-1М.

3. Призначення, будова та основні технічні характеристики оптичного прицілу ОП4М-45.

1. Призначення та задачі, що вирішуються приладами для наведення гармат та мінометів.

Прицільні пристрої служать для наводки гармат в ціль при стрільбі прямою наводкою і гармат та мінометів при стрільбі з закритих позицій. Прицільні пристрої складаються з механічного прицілу Д-726-45, оптичного прицілу ОП4М-45 і мінометного прицілу МПМ-44М. Для освітлення прицілів і панорами при стрільбі в умовах поганої видимості чи вночі гармати укомплектовуються приладом освітлення.

2. Призначення, будова та основні технічні характеристики гарматної панорами.

Рис. 21. Панорама ПГ-1М:

1 – корпус панорами; 2 – виступ корпусу для закріплення панорами;

3 – головка панорами; 4 – барабан відбивача; 5 – візирний пристрій;

6 – шкала відбивача; 7 – кільце кутоміра; 8 – барабан кутоміра;

9 – відведення; 10 – окулярна трубка; 11 – гачок

Панорама ПГ-1М (рис. 21) є оптичним приладом. На вигляд панорама представляє собою колінчасту трубу, що складається з нерухомої частини і поворотної головки. Оптична система панорами розрахована на нормальний зір.

Основні тактико-технічні дані пг-1м:

Збільшення 4*

Поле зору 10°

Діаметр вихідного зрачка 4 мм

Віддалення вихідного зрачка від останньої лінзи окуляра 20 мм

На нижній нерухомій частині є окуляр, відведення черв'яка і гачок, який служить для закріплення панорами в корзинці; у розширеній частині панорами зібраний механізм кутоміра і поворотний пристрій. Поворотна головка складається з механізму відбивача і коробки візира. Оптична система панорами складається з призми відбивача, обертаючої призми, лінз об'єктиву, кришоподібної призми і лінз окуляра.

Механізм відбивача. У порожнині поворотної головки встановлена обойма з черв'ячним сектором; всередині обойми закріплена призма відбивача. Порожнина поворотної головки спереду закрита захисним склом. Черв'ячний сектор входить в зачіплення з черв'яком відбивача, на валу якого закріплений гайкою барабан з шкалою відбивача точного відліку. Шкала міс-тить 100 розподілів; ціна одного ділення – одна тисячна (0-01). Кожен десятий розподіл позначений цифрами від 0 до 90.

На корпусі поворотної головки нанесений покажчик шкали, виконані написи "Вгору", "Вниз" і нанесені стрілки, вказуючі напрям обертання барабана для переміщення оптичної осі панорами у вертикальній площині. На лівій зовнішній сітці обойми нанесена шкала відбивача грубого відліку (по три крапки вгору і вниз від середньої риски), кожен розподіл якої відповідає ста тисячним (1-00). Візирний пристрій складається з прямокут-ної порожнистої коробки, на передній частині якої натягнуті дві дротяні нитки, створюючі наочного візиру; позаду коробка закрита планкою з вертикальною щілиною.

Механізм кутоміра. Механізм кутоміра складається з черв'яка і черв'ячного колеса, на верхній циліндричний кінець якого нагвинчена головка панорами. Черв'як встановлений в ексцентриковій втулці, на одному кінці якої закріплене відведення черв'яка. На валу черв'яка закріплені барабан і шкала кутоміра точного відліку. Шкала розділена на 100 розподілів, ціна одного розподілу – одна тисячна (0-01). Кожне десяте ділення позначено цифрами від 0 до 90. На корпусі панорами нанесені покажчик шкали кутоміра точного відліку, стрілки і написи: "Пр" (правіше), "Лів" (лівіше) і "Гармата", причому стрілками вказується, в якому напрямі потрібно повертати барабан, щоб при кутових поправках перенести траєкторію відповідно в праву або ліву сторону, зберігаючи колишню точку наведення. Напис "Гармата ↑Пр.↓Лів"на корпусі панорами вказує напрям обертання барабана кутоміра для довороту гармати правіше або лівіше.

Сітка панорами. Сітка панорами нанесена на скляній пластинці, вставленій в окуляр. Сітка складається з перехрестя, центрального косинця, шкали кутових поправок і специальної шкали. Спеціальна шкала призначена для відмітки по гарматному коліматору, застосовуємому замість віддаленої точки наведення. Ця шкала має 74 розподіли, відповідних вертикальним смугам сітки коліматора. Розподіли, розташовані праворуч від вертикальної лінії перехрестя, позначені буквами, а розподіли, розташовані зліва – цифрами. На горизонтальній лінії перехрестя справа і зліва від центрального косинця нанесено по чотири штрихи шкали бічних поправок. Ціна одного розподілу шкали – п'ять тисячних (0-05). Отже, шкала бічних поправок на сітці позволяє вводити бічне випередження вправо і вліво до двадцяти тисячних (0-20). Панорама влаштована так, що де б не знаходилася точка наведення: у площині горизонту гаубиці, вище або нижче за цю площину, навідник не міняє свого положення у гаубиці; при цьому він бачить точку наводки і перехрестя панорами в одній площині, що збільшує точність наведення; при наведенні треба сполучати тільки дві точки: центр перехрестя і точку наведення, що спрощує наведення. На марші і при зберіганні гаубиці панорама укладається в ящик. Ремонт панорами здійснюється тільки в оптичному цеху артилерійської майстерні або арсеналу. У військових частинах дозволяється замінювати розбите захисне стекло відбивача, виправляти чи замінювати дроти візирного пристрою і змінювати положення кілець зі шкалами кутоміру і відбивача при перевірці прицільних пристроїв.

Щоб встановити панораму, необхідно: вигвинтити повністю затискний гвинт; взяти панораму лівою рукою між відбивачем і розширеною частиною так, щоб трубка окуляра була повернута назад, і опустити її в гніздо корзинки панорами; правою рукою повернути рукоятку клямки панорами до кінця по ходу часової стрілки і утримувати її у такому положенні; остаточно опустити панораму вниз і, коли гачок панорами упреться у вал клямки, відпустити клямку; загвинтити затискний гвинт.

Для зняття панорами необхідно: ослабити затискаючий гвинт; взявшися лівою рукою за корпус панорами, правою рукою повернути рукоятку клямки за часовою стрілкою; вийняти панораму з корзинки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]