Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
303
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

3. Призначення, будова та основні технічні характеристики артилерійської стереотруби.

Артилерійська стереотруба служить для детального вивчення місцевості і цілей, для спостереження під час стрільби, для кутових вимірів і визначення відстаней. Володіючи перископічностью, вона забезпечує спостереження із-за укриттів.

Стереотруба (рис.3) складається з двох зорових труб, з'єднаних шарнірно, лімба і механізму рівня для вимірювання вертикальних кутів і додання оптичній осі стереотруби горизонтального положення. Лімб закріплюють на тринозі.

Для більш детального вивчення місцевості і цілей стереотруба має оптичну насадку з 2х збільшенням. Надівають насадку на виступ головки однією з зорових труб, після чого цією трубою користуються як перископом.

Стереотрубу, що знаходиться в роботі, періодично перевіряють для виявлення несправностей і виключення помилок при вимірюванні кутів.

При перевірці визначають величину мертвого ходу відлікового чер-в'ячного механізму лімба і механізму рівня (повинно бути не більше 0-02), збіг риски покажчика барабана відлікового черв'яка з нульовим діленням шкали барабана при установці кутомірної кільця лімба на 30-00, горизонта-льність оптичної осі стереотруби при нульових установках механізму рівня та встановлення бульбашок обох рівнів на середину,перпендикулярність оптичної осі стереотруби горизонтальній осі утримувача. Якщо виявлені відхилення перевищують допустимі норми, стереотрубу ремонтують.

Для роботи стереотрубу орієнтують в основному направлінні за основним відліком, обчисленого аналітично або певного за допомогою бусолі. Для цього на лімбі і барабані відлікового черв'яка встановлюють основний відлік, потім, обертаючи маховик інсталяційного черв'яка, наводять перехрестя сітки стереотруби в точку наводки, за якою був визначений основний відлік; при цьому лінія 30-00 лімба буде спрямована в основному напрямку.

При орієнтуванні стереотруби за допомогою бусолі шляхом взаємного визначення ставлять бусоль в 50-60 м від стереотруби, орієнтують бусоль по дирекційного куту, встановлюють на буссольном кільці і барабані – дирек-ційний кут основного напрямку, а на кутомірному кільці і барабані - нульовий поділ, потім визначають бусоль по стереотрубі і знімають відмітку по кутомірному кільцю і барабану, яка буде відліком для наведення стереотруби в бусоль. Встановивши отриманий відлік на стереотрубі, обертанням установочного черв'яка і маховика вертикального наведення наводять стереотрубу в бусоль, при цьому лінія 30-00 лімба стереотруби буде спрямована в основному напрямку.

Горизонтальні кути за допомогою стереотруби вимірюють за шкалами лімба і барабана відлікового черв'яка або по сітці, а вертикальні - за шкалами механізму рівня або по сітці.

Дальність до місцевих предметів визначають за відомою формулою, вимірявши кутові величини місцевих предметів, якщо відомі лінійні розміри їх, а також вимірюють за допомогою короткої бази або спеціальної далекомірної рейки.

Рис. 3. Артилерійська стереотруба

1 - тринога; 2 - затискна втулка лімба; 3 - лімб; 4 - круглий рівень; 5 - шкала відстаней між окулярами; 6 - окуляри; 7 - гумові наочники; 8 - зорові труби; 9 - головки зорових труб; 10 - виступи для закріплення оптичної насадки;11 - оптична насадка; 12 - шкіряна кришка; 13 - механізм рівня для вимірювання вертикальних кутів; 14 - маховик тримача для вертикального наведення; 15 - тримач; 16 - барабан верхнього (відрахункового) черв'яка; 17 - маховик нижнього (установочного) черв'яка; 18 - затискний гвинт лімба;19 - штир триноги; 20 - верхній затискач триноги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]