Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
303
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Лекція 10 Тема 3. Заняття 3. Прилади для балістичної, технічної та метеорологічної підготовки стрільби.

1. Призначення та задачі, що вирішуються приладами для метео-рологічної підготовки.

2. Призначення, будова та основні технічні характеристики метео-рологічного комплекту.

3. Будова та правила роботи польовим вітроміром та батарейним термометром.

1. Призначення та задачі, що вирішуються приладами для метеорологічної підготовки.

Метеорологічна підготовка проводиться з використанням даних метеорологічних станцій і постів. Вона включає організацію прийому метеорологічних бюлетенів «метеосредній», складання наближених бюлетенів «метеосредній» і визначення вітру на активній ділянці траєкторії реактивних снарядів.

Наближений бюлетень «метеосредній» складається постом, коли немає можливості прийняти бюлетені метеостанції або коли давність одержаного від метеостанції бюлетеня перевищує три години. Наближений бюлетень використовують на протязі не більш години з моменту його складання і при висоті входу в бюлетень не більш 800 м для повної підготовки і до 1600 м для скороченої підготовки.

2. Призначення, будова та основні технічні характеристики метеорологічного комплекту.

Десантний метеорологічний комплект (ДМК) служить для вимірювання в польових умовах атмосферного тиску, температури і відносної вологості повітря, швидкості і напряму вітру.

ДМК (рис. 18) складається з покажчика метеорологічних елементів, метеорологічної щогли з розтяжками, блоку датчиків швидкості і напряму вітру і блоку датчиків температури і вологості повітря, які кріплять на метеорологічній щоглі. До метеорологічного комплекту надають компас для орієнтування датчика направління вітру і приналежність для обслуговування блоку живлення.

Метеорологічний комплект встановлюють на відкритому, вільно продуваюємому вітром майданчику, щоб результати вимірювань були характерні для великого району. Для цього в обраному місці встановлюють триногу і орієнтують її за сторонами світу за допомогою компаса так, щоб ніжка триноги з літерою «С» збіглася з направленням північного кінця стрілки компаса.Потім встановлюють ствол щогли в триногу так, щоб літера «С» на нижній трубці ствола збіглася з літерою «С» на ніжці триноги, і натягують розтяжки за допомогою гвинтової пари, розміщеної в нижній трубці ствола. Попередньо на верхній трубці ствола щогли закріплюють блок датчиків швидкості і напряму вітру.

Блок датчиків температури і вологості повітря встановлюють на щоглі не пізніше ніж за 10 хв влітку і за 20 хв взимку до початку вимірювань.

Вимірюють наземні метеорологічні елементи послідовно.

Рис. 18. Десантний метеорологічний комплект:

1 – датчик швидкості і напряму вітру; 2 – датчик температури і вологості повітря; 3 – метеорологічна щогла; 4 – розтяжки; 5 – кабель живлення; 6 – показник метеорологічних елементів

Для визначення температури повітря встановлюють перемикач на покажчику метеорологічних елементів у положення «Темп» і, натиснувши на кнопку «Пуск», за шкалою зчитують її значення.

Для визначення швидкості і напряму вітру перемикач послідовно встановлюють у положення «Скор.» і «Напр.» і протягом 5 хв. з темпом приблизно 15 с знімають 10 відліків. З отриманих результатів беруть середні значення швидкості і напряму вітру наземного.

Тривалість натискання на кнопку «Пуск» при знятті відліку будь-якого метеорологічного елемента повинна бути не менше 4 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]