Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
303
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

1. Призначення та задачі, що вирішуються приладами для технічної підготовки.

Технічна підготовка включає:

- підготовку гармат, боєприпасів і приладів для стрільби;

- визначення індивідуальних поправок гармат і приладів;

- проведення регламентних робіт.

У підготовку гармат до стрільби входять загальний огляд гармат, перевірка роботи механізмів, перевірка противідкотних пристроїв і прицільних пристроїв. При перевірці прицільних пристроїв перевіряють нульові установки прицілу і нульову лінію прицілювання, визначають поправки на невідповідність кута піднесення по прицілу і квадранту; визначають поправки на відведення лінії прицілювання.

Перевірку нульових установок прицілу і нульової лінії прицілювання, якщо дозволяє обстановка, проводять на кожній новій ВП.

Перевірку на невідповідність кута піднесення по прицілу і квадранту, а також визначення поправок на відведення лінії прицілювання проводять після ремонту і при технічному обслуговуванні гармат.

Підготовка боєприпасів на ВП полягає в наступному:

- оглядають і очищають їх від мастила;

- приводять в остаточно споряджений вигляд реактивні снаряди;

- встановлюють основні заряди в міни;

- розподіляють і укладають боєприпаси з урахуванням виконання бойових задач.

Підготовка приладів спостереження і управління вогнем здійснюється в цілях виявлення і усунення несправностей в них і визначення поправок.

2. Призначення, будова та технічні характеристики гарматного квадранту і контрольного рівню.

Гарматний квадрант служить для перевірки прицільних пристроїв гармат і для додання гарматам кутів піднесення.

Квадрант (рис. 17) складається з рамки з взаємно перпендикулярними опорними майданчиками і зубчатим сектором, направляючої дуги і движка з рівнем.

Квадрант встановлюють на контрольний майданчик ствола гармати опорними майданчиками залежно від кутів піднесення: від 0 до 7-50 - або від 7-50 до 15-00.

Зубчатий сектор служить для установки направляючої дуги під заданим кутом до опорних майданчиків. Відліки з шкал зубчатого сектора знімають за допомогою рисок-покажчиків на стопорі дуги.

На направляючій дузі розташований движок з рівнем, який переміщається уздовж дуги за допомогою маховичка. На движку, крім того, є регулювальна втулка і гвинт, за допомогою яких регулюють рівень, і риски для зняття відліків з шкал направляючої дуги.

При користуванні квадрантом необхідно ретельно очищати від мастила опорні майданчики квадранта і контрольний майданчик ствола гармати і встановлювати квадрант на контрольний майданчик ствола по написах на опорних майданчиках відповідно кутам піднесення так, щоб краї опорного майданчика квадранта співпадали з рисками, нанесеними на контрольному майданчику ствола

Рис. 17. Гарматний квадрант:

1 – рамка; 2 — рівень; 3 — регулючий гвинт; 4 — направляюча дуга;

5 —стопор;6 — зубчатий сектор; 7, 8 — опорні площадки;

9 — маховичок; 10 — движок

Перед роботою з квадрантом необхідно перевірити його нульову установку і взаємну перпендикулярність опорних майданчиків.

Для перевірки нульової установки суміщають риски-покажчики стопора і движка з нульовими розподілами шкал, ставлять квадрант на контрольний майданчик ствола гармати опорним майданчиком з написом «На ціль від 0 до 7-50» стрілкою до дульної частини ствола і, діючи підйомним механізмом гармати, виводять бульбашку рівня квадранта на середину. Потім повертають квадрант на 180°. Якщо при цьому бульбашка рівня зміститься від середнього положення на величину більше половини малого розподілу ампули рівня, то половину одержаного зсуву усувають поворотом маховика підйомного механізму гармати і половину — за допомогою регулювальної втулки і гвинта движка.

Для перевірки взаємної перпендикулярності опорних майданчиків встановлюють за шкалами кут 7-50, ставлять квадрант на контрольний майданчик ствола гармати будь-яким опорним майданчиком і, діючи підйомним механізмом гармати, виводять бульбашку рівня квадранта на середину. Потім переставляють квадрант на те ж місце іншим опорним майданчиком. Якщо при цьому бульбашка рівня зміститься від середнього положення на величину більше двох малих розподілів ампули рівня, то квадрант підлягає ремонту.

Для визначення відліку кута, встановленого на квадранті, складають відліки, зняті з шкал зубчатого сектора і направляючої дуги.

Щоб придати певний кут піднесення гарматі, встановлюють величину цього кута на квадранті, ставлять квадрант на контрольний майданчик ствола і, обертаючи маховик підйомного механізму гармати, виводять бульбашку рівня квадранта на середину.

Для вимірювання кута піднесення, приданого стволу гармати, ставлять квадрант відповідним опорним майданчиком на контрольний майданчик ствола. Потім пересувають направляючу дугу з движком, встановленим на нуль, до появи переміщення бульбашки рівня з одного кінця ампули в інший, а потім за допомогою маховичка переміщають движок до виходу бульбашки рівня на середину. Після цього зчитують за шкалами квадранта відлік, який є шуканим кутом піднесення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]