Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-14AP.doc
Скачиваний:
301
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

3. Призначення та будова хордокутоміру.

Хордокутомір служить для вимірювання та побудови кутів і для відкладання і вимірювання дальностей на карті (планшеті).

Хордокутомір (рис. 14) представляє собою металеву пластинку, на одній стороні якої зображено власне хордокутомір у вигляді графіка хорд для кутів у поділках кутоміру, на іншій стороні - два поперечних масштаби.

Графік хорд побудований за принципом поперечного масштабу при радіусі, відповідному довжині хорди кута 10-00 і рівному 120 мм.

По верхній горизонтальній лінії графіка відкладені хорди, відповідні кутах через 0-20 до 15-00. Зліва по вертикальній лінії графіка нанесені цифри 2, 4, 6 і т. д. до 18, що відповідає 0-02, 0-04, 0-06 і т. д.

Побудова тупого кута від 15-00 до 30-00 виконують шляхом побудови відповідного додатка до 30-00 кута. Для відшукання хорд гострих кутів, додаткових до 30-00, поділи нижньої горизонтальної лінії графіка оцифрова-ні справа наліво від 15-00 до 30-00, а ділення правої вертикальної лінії графіка - знизу вгору цифрами 2, 4, 6 і т. д.

Для роботи з хордокутоміром використовують циркуль-вимірювач.

При роботі з хордокутоміром необхідно:

- доторкатися циркулем до хордокутоміру обережно, щоб не зіпсувати голки циркуля та лінії графіків;

- встановлювати циркуль на графіках перпендикулярно площині платівки;

- стежити за циркулем, щоб голки ніжок циркуля мали однакову довжину і були гострими;

- зберігати хордокутомір в чистоті й охороняти його від прогинів і подряпин.

а

Рис. 14. Хордокутомір:

а - лицьова сторона; б - зворотний бік

Лекція 7

Тема 2. Заняття 4. Прилади для підготовки установок для стрільби та ведення пристрілки.

1. Призначення та будова приладу для пристрілки.

2. Фактори, що впливають на точність стрільби та їх врахування.

1. Призначення та будова приладу для пристрілки

Прилад для пристрілки зр. 1944 служить для обчислень при пристрі-люванні по виміряних відхилень, за допомогою літака, далекоміра і секундо-міра, а також зі спостереження знаків розривів, в тому числі і при великому зміщенні стріляючого.

Прилад (рис.15) складається з трьох частин, що згортаються.

На верхній частині приладу нанесені схеми підготовки приладу для визначення коректури при пристрілці, вказані принцип розшифровки схем і правила роботи при пристрілці.

Літери на схемах означають:

а і oi - кути зміщення відповідно для правого і лівого спостережних пунктів відносно площини стрільби, діл. кут.;

у - кут засічки, діл. кут.;

Д1 і ДГ - дальності спостереження відповідно для правого і лівого спостережних пунктів, м;

Дк - дальність командира до цілі, м;

Дб - дальність до цілі батареї, м;

ПС - поправка на зміщення, діл. кут.

На середній частині приладу є сітка для графічних побудов при стрільбі з літаком і з далекоміром, схеми для розрахунків при перенесенні вогню за допомогою коефіцієнта К і при пристрілці за секундоміром і бланк для запису стрільби.

Нижня частина приладу являє собою обчислювач, що складається з основи з двома парами кругових логарифмічних шкал, двох рухомих прозорих целулоїдних кіл з основними покажчиками, внутрішнього рухомого кола зі схемами розташування елементів бойового порядку

Кожна пара логарифмічних шкал складається з зовнішньої шкали чисел і внутрішньої шкали тригонометричних функцій.

Права нижня частина кожного логарифмічної шкали чисел має подвійну оцифровку: внутрішню з числами 200, 300 і т. д. і зовнішню з числами 0,2; 0,3 і т. д. Першу використають під час підготовки обчислювача, другу - при визначенні коректур під час пристрілки.

Логарифмічні шкали тригонометричних функцій оцифровані у великих поділках кутоміру. Тим логарифмічна шкала є круглий виріз для встановлен-ня потрібної схеми бойового порядку, а внизу є прямокутні вирізи для появи комбінації знаків коректур, відповідних даній схемі. Поруч з вирізами нанесені таблички для запису значень рухомих кіл та коректури.

Для підготовки приладу записують вхідні дані у відповідні місця потрібної схеми, на рухомих колах наносять допоміжні мітки дальності Д (або М), прицілу П та кутоміру У відповідно до схеми, а потім у круглому отворі основи приладу встановлюють схему даного бойового порядку.

Приступивши до пристрілюванні і отримавши з спостережних пунктів відхилення розриву від мети, суміщають покажчики рухомих кіл з діленнями логарифмічних шкал, відповідними величинам відхилень розриву.Потім з рухомих кіл проти допоміжних міток знімають величини коректура напрямки і дальності і записують їх у відповідні місця таблички для правого і лівого кіл.

Рис. 15. Прилад для пристрілки зр.1944 р. (верхня частина – клапан)

Рис. 15. Прилад для пристрілки зр.1944 р. (середня частина)

Рис. 15. Прилад для пристрілки зр.1944 р.

(нижня частина – обчислювач)

1, 8 - основні покажчики кола; 2, 9 - кругові логарифмічні шкали чисел; 3, 10 - рухомі прозорі целулоїдні кола; 4, 11 - осі обертання рухомого кола і движка; 5 - шкала синусів; 6 - основа; 7 - отвір для встановлення схеми розташування цілі, батареї і пунктів; 12 - шкала тангенсів; 13, 16 – движки, 14-рухоме коло зі схемами; 15-прямокутні вирізи для знаків коректур.

Для отримання остаточних коректур дальності та напрямку складають записані в табличці коректури з урахуванням знаків після установки движків відповідно до даного відхилення розриву від цілі і записують їх у табличці після знаку рівності.

Подальшим удосконаленням приладу для пристрілки є прилад для розрахунку коректур (ПРК-69).

Прилад для розрахунку коректур (ПРК-69) призначений для механізації обчислень при пристрілюванні цілей (реперів) за допомогою далекоміра, секундоміра, радіолокаційної станції типу CHAP, літака (вертольота), поєднаного спостереження, підрозділів звукової розвідки і зі спостереження знаків розривів. Прилад дозволяє також визначати обчислену поправку дальності по цілі при перенесенні вогню на геодезичній основі способом коефіцієнта стрільби та вирішувати деякі інші задачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]