Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання_БРСАК.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
3.71 Mб
Скачать

15.Бортовий мовний інформатор рі-65: принцип роботи, призначення, характеристика та принцип дії.

Мовний інформатор (МІ) призначений для мовного повідомлення членів екіпажа ЛА й оператора наземного ПП (через бортову радіостанцію) про аварійні ситуації і небезпечні режими в польоті, а також відтворення стандартних команд по сигналах надходять від оконечной апаратури.

Короткі мовні повідомлення тривалістю 5 – 6с попередньо записуються в призначених умовах, кожні повідомлення записуються двічі на рівнобіжні доріжки і відтворюються двічі послідовно. Час одного циклу (дворазове відтворення повідомлення) складає 10 - 12с. Швидкість протягання магнітної стрічки 100мм/с.

Апарат передбачає можливість запису і відтворення 16 мовних повідомлень. Для збільшення числа відтворених повідомлень до 32 необхідно послідовне включення двох блоків мовних повідомлень. Сигнали керування являють собою позитивну напругу 18...30В.

Словенська розбірливість повідомлень , записаних у шумах до 60дБ і відтворених в умовах літакових акустичних шумів з рівнем 120дБ, складає 96%. В апараті передбачена можливість перевірки працездатності по сигналах з ПУ. Електроживлення здійснюється від бортової мережі 27В.

Контрольна апаратура складається з:

- блоку мовних повідомлень;

- пульта дистанційного керування;

- підсилювача, що погодить.

Блок мовних повідомлень включає: ЛПМ з автоматичним пристроєм; пристрій керування ЛПМ і комутації каналів по ступені важливості;

комутатор магнітних голівок і попередній підсилювач, а також підсилювач відтворення.

Блок РС забезпечує відтворення РС. РС записується в призначених умовах на магнітну стрічку безперервною шириною 2,7мм і товщиною 12мкм.

Апарат у процесі роботи виконує наступні дії:

- включає автоматично ЛПМ при надходженні сигналу керування від датчика;

- вибирає початковий напрямок переміщення стрічки;

- підключає магнітну голівку до підсилювача відтворення;

- переключає напрямок переміщення стрічки;

- підключає до входу підсилювача відтворення магнітну голівку іншого блоку і зупиняє переміщення стрічки.

При одночасному надходженні сигналів від декількох від декількох датчиків передбачено прослуховування РС у порядку зростання номерів датчиків. Найбільш важливі повідомлення записуються в канали з меншими номерами. Що дозволяє забезпечити їм пріоритет при відтворенні.

РС каналів може передаватися по радіоканалі на наземний КП. Для цього потрібно мати відповідну комутацію.

Підсилювач, що погодить, призначений для ослаблення взаємного впливу РЭО, використані мовні і звукові сигнали. На його вхід надходять РС із виходу блоку РС, зв'язкових радиостанций, позивних приводних радиостанций і ін.

Органами керування пульта дистанційного керування є:

- ПОВТОР - для повторного прослуховування повідомлення;

- ОТК - для відключення відтворення повідомлення;

- УСИЛ. - ВЫКЛ. - для відключення підсилювача, що погодить, при виході його з ладу;

- ПЕРЕВІРКА - для автоконтроля апарата в польоті.

16.Бортовий апарат відтворення мовних повідомлень про аварійні ситуації п-591: принцип роботи, призначення, характеристика та принцип дії.

Апарат призначений для оповіщення членів екіпажа ЛА й оператора наземного КП (через бортову радіостанцію) про аварійні ситуації і небезпечні режими в польоті, а також відтворення стандартних команд по сигналах, що надходять від оконечной апаратури.

Коротке РС попередньо записується в наземних умовах. БАВРС випускається в двох варіантах: на 24 повідомлення (каналу) і на 48.

Технічні характеристики:

- сигнали керування являють собою импульси позитивною або негативні з амплітудою U=18...30В;

- вихідна напруга РС регулюється в межах від 2 до 15 В при Rн=1,5кому і від 0,1 до 0,5В при Rн=250Ом;

- коефіцієнт нелінійних перекручувань на F=1000Гц і Uвых=15В - не більш 10%;

- динамічний діапазон - не менш 30дБ;

- словесна розбірливість при шумах у 120дБ - 96%;

- при харчуванні від аварійного джерела U=18В не міні 90%;

- напруга харчування, від борт мережі - 27В;

- передбачена перевірка радиоспособности на сигнали з ПК всіх каналів;

- маса комплекту - 9,1 (8,6кг).

Склад комплекту:

- блок відтворення повідомлень на 48(24) каналів, складається з двох субблоков;

- блок селекції сигналів датчиків;

- ПУ (дистанційний);

- погоджений підсилювач.

РС записується в призначених пристроях на магнітну стрічку типу Н-4404-12 або Н-4422-12 шириною 12,7мм, товщиною 37мкм. Доріжки (канали) розташовуються по обох сторони від середини магнітної стрічки.

В апараті на 24 повідомлення з кожної сторони розташовується по 12 доріжок одна під іншою: ліворуч - доріжки з непарними номерами, праворуч - з парними. В апараті на 48 повідомлень усі повідомлення розділені на двох груп: перша - 1...24; друга - 25...48 канали.

Багато хто об'єднані конструктивно два блоки МГ1 і МГ2. Кожна з них призначена для відтворення РС.

Запис і відтворення РС першої групи здійснюється на швидкості 500мм/з, другий на 200мм/с. Це дозволяє скоротити затримку при видачі повідомлень другої групи.

Робота апарата.

У вихідному стані на апаратуру подається U=+27В від бортової мережі в блок вибору групи (БВГ) і в пристрій підключення і затримки сигналів - плата 1(УПЗС). При надходженні сигналу від датчика в блок логіки (БЛ) відбувається комутація схем керування плати 1 і напруги харчування через блок автоматики (БА) подається в БЛ. У результаті переключень напрямку харчування надходить у комутатор магнітних голівок (КМГ). МГ блоку МТ (МГ1 або МГ2) підключаються до підсилювача відтворення (УВ). Потім через 80 - 100мс послу надходження керуючого сигналу датчика напруга на плати 1 надходить у БА, у результаті чого відключається харчування БЛ. Одночасно з БА напруга харчування надходить на стабілізатор напруги (СН) харчування УВ і КМГ; стабілізатор оборотів (З) електродвигуна, пристрій автореверса (плата В2) УА.

Стабілізована напруга харчування надходить на УВ через БА на електродвигун, що включається і починає протягати магнітну стрічку (ЛПМ ЭД). Напрямок руху стрічки опрашивается номером каналу. Сигнал вибору напрямку формується в БЛ і передається в БА. Для відтворення повідомлень обох груп, записаних на одному рівні по обох сторони від вихідного положення стрічки, використовується та сама голівка, підключена відповідним осередком комутатора до входу УВ. Мовне повідомлення записується і відтворюється тільки при русі стрічки в прямому напрямку. При поверненні стрічки у вихідне положення УВ відключається, БА відключає стабілізатор оборотів подає напрямок безпосередній на обмотку електродвигуна, і стрічка прискорено повертається у вихідне положення.

Вибір групи повідомлень і швидкості відтворення здійснює БЛ (блок логіки).

На вхід УВ надходить РС із f=300...3400Гц і безперервний сигнал на f=100Гц. Цей сигнал надходить на УА (плата В2) установки реверса і на фільтр верхніх частот УВ. Фільтр придушує сигнал з f=100Гц, і на виходи підсилювача проходить тільки мовний сигнал. В УВ передбачено два виходи, що мають регулятори рівнів. З першого виходу розрахованого на навантаження 15кому, сигнал U=2..15В надходить на підсилювач, що погодить, (СУ) і на вихід апаратури. З другого (Rн=250Ом) сигнал U=0,1...0,5В надходить на вхід передавача радіостанції через активні внутриние зв'язку і комутації.

Після закінчення повідомлення в УА формується керуюча напруга, що забезпечує комутація реле в блоці вибору групи; напруга харчування надходить через цей блок і БА на електродвигун. При цьому відключається схема стабілізації оборотів і стрічка на підвищеній швидкості повертається у вихідне положення.

Після зупинки стрічки БА на короткий час відключає напруга харчування. При одночасному надходженні сигналів від декількох датчиків видача мовних повідомлень йде послідовно в порядку зростання номерів каналів.

На ПК розташовані органи керування, що дозволяють забезпечити - включення повторного прослуховування РС (кнопки ПОВТОР), - перевірку радіо здатності апаратури в польоті (кнопка ПЕРЕВІРКА), - відключення прослуховування РС (кнопка ОТКЛ.), - відключення підсилювача, що погодить, при його відмовленні (тумблер УСИЛ-ОКЛ).