Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання_БРСАК.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
3.71 Mб
Скачать

14.Призначення, ттх, склад радіостанції р-864л.

    1. Основні ттд радіостанції.

Літакова короткохвильова радіостанція: Р-864Л призначена для забезпечення телефонного і телекодового радіозв'язку екіпажів літаків з пунктом керування і між собою на відстані до 1000км, як у складі радиозв’язного комплексу, так і самостійно. Радіостанція сполучається з апаратурою засекречування і дозволяє передавати закриту інформацію в телефонному і телекодовому режимах.

Основні технічні характеристики радіостанції:

діапазон частот 2,0-18 МГц;

інтервал градуювання (рознос частот зв'язку) 1 кГц;

кількість попередніх каналів, що перестроюваються, 20

час автоматичної перебудови з однієї заздалегідь набудованої

частоти на іншу (не більш) 5 с

Види робіт:

- телефонія на одній верхній бічній смузі частот (ОМ)

- телефонія при амплітудній модуляції (AM)

- телеграфія при частотній маніпуляції зі швидкістю до 75 бод при зрушенні 200 Гц (ЧТ-200) і до 300 бод при зрушенні частот 400(500 Гц) (ЧТ-400, 500).

Потужність передавача при: роботі на активний

опір 50 Ом:

у телефонних режимах 100 Вт

у режимі ЧТ 50 Вт

Чутливість приймача при співвідношенні

у телефонному виді роботи при AM 5 мкВ

у телефонному виді роботи при ОМ 3 мкВ

у режимі ЧТ 3 мкВ

Ширина смуги пропущення приймача

на рівні 6 дБ/54 дБ:

при AM 7/14 кГц

при ОМ 3,3/7 кГц

при ЧТ-200 0,64/3,3 кГц

при ЧТ-400 и-чт-500 1,1/5,6 кГц

Нерівномірність частотної характеристики

приймача в діапазоні 300... 3400 Гц 6 дБ

Рівні напруги на виході приймача

в положенні максимальної голосності

регулятора голосності при вхідному напруг

20 мкВ при AM і 10 мкВ при ОМ на

высокоомных (низкоомных) телефонах 50 (8,7) В

Потужність, споживана радіостанцією від

бортсети постійного струму з напругою +27 В 600Вт

Маса радіостанції 28кг

Радіостанція може нормально працювати:

при температурі навколишнього середовища від -60 до +60°С

в середовищу з відносною вологістю 98%

повітря при +40°С

при ударних перевантаженнях до 12 g

при вібраційних навантаженнях у діапазоні до 5 g

частот від 5 до 300 Гц із прискоренням

при зниженому атмосферному тиску до 5 мм рт. ст.

(на висоті 35000м)

Керування радіостанцією в польоті здійснюється з дистанційного пульта керування, що виноситься на відстань до 10 метрів від радіостанції. Предполітна перевірка працездатності радіостанції і відшукання несправного блоку здійснюються за допомогою системи убудованого контролю. У радіостанції передбачений автоматичний захист від перевантажень і коротких замикань, термо і барозащита. Усі блоки радіостанції додаткових пристроїв для охолодження не вимагають, за винятком підсилювача потужності і приемовозбудителя, що прохолоджуються від повітряної системи літака. Радіостанція забезпечує роботу на антени пазового типу.

Виготовлювач гарантує роботу радіостанції протягом 1500 літних годин протягом 5 років безпосередньої експлуатації і 2 років збереження. Ресурс виробу до першого капітального ремонту складає 1600 літних годин протягом 8 років. Призначений ресурс виробу складає 6000 літних годин протягом 20 років. Призначений ресурс підтримується заміною блоків і субблоков по їхньому стані зі складу ЗІП. Термін схоронності виробу в упаковці виготовлювача складає 2 роки.

1.2. Склад і особливості побудови радіостанції

Радіостанція побудована по блоковому типі. Блоки радіостанції розділені на субблоки. Однотипні блоки і субблоки радіостанції взаємозамінні.

Основні блоки радіостанції Р-864Л.

1) Приемовозбудитель (бл. Б1-ЯрП-1Б) радіостанції Р-864Л призначений для прийому амплитудно-модульованих, однополюсних і телеграфних сигналів, формування видів робіт і сітки частот, посилення високочастотного сигналу.

2) Широкополосний підсилювач потужності (бл. Б4А-Яр1) виконаний цілком на транзисторах і призначений для посилення потужності високочастотних коливань, що надходять від приемовозбудителя.

3) Антенний пристрій, що погодить, у радіостанції Р-864Л використовується двох типів: бл. Б5А2-Жл або бл. Б5Б2-Жл. Воно служить для узгодження комплексного опору щілинної антени або антени пазового типу з хвильовим опором коаксіального кабелю, що підводить високочастотної сигнал від підсилювача потужності до антени.

4) Модем телеграфних видів роботи (бл. Б16-ЯрП) призначений для прийому і формування на передачу на частоті 500 кГц частотно-манипульваних сигналів зі зрушенням частот 200 Гц (ЧТ-200), 400 Гц (ЧТ-400) і 500 Гц (ЧТ-500).

5) Блок сполучення і контролю (Б23-жл) призначений для ущільнення і разуплотнення інформації і забезпечення убудованої системи контролю.

По конструкції Р-864Л істотно відрізняється від раніше створених модифікацій. По-перше, підсилювач потужності й антенний пристрій, що погодить, виконані, в окремих корпусах, по-друге, замість блоку керування АСУ введений новий блок сполучення і контролю, що вирішує інші задачі, і, по-третє, до складу радіостанції не включений звичайний пульт керування. Керування Р-864Л здійснюється з ОПУ комплексу зв'язку через блок сполучення і контролю. Крім того, у модифікаціях радіостанції Р-864 з літерами Д, Е и Л уведений модем телеграфних видів робіт.

Незважаючи на конструктивні відмінності, усі модифікації радіостанції Р-864 виконані практично по єдиній принциповій схемі (збудник, високочастотна частина передавальних і прийомного трактів). У порівнянні з попереднім парком короткохвильових радиостанцій радіостанція Р-864 має ряд особливостей.

1) Широке застосування сучасної елементної бази. Використання мікросхем у малопотужних каскадах приемовозбудителя дозволило передавальні і прийомний тракти виконати незалежними без збільшення їхній массогабаритних характеристик і об'єднати в одному корпусі (блок Б1-ЯрП-1Б) з ними синтезатор і блок харчування. Вхідні каскади приймача виконані на польових транзисторах, що мають низький рівень власних шумів.

2) Синтезатор частот виконаний за аналого-цифровою схемою з фазовим автопідстроюванням частоти автогенераторів плавного діапазону. Причому для одержання сітки частот із кроком 1 і 10 кГц використовується метод квазиидентичных декад, а з кроком 1 МГц - кільце автоматичного підстроювання частоти автогенератора з керованим дільником, що має перемінний коефіцієнт розподілу (ДГТКР). Весь діапазон радіостанції перекривається двома автогенераторами.

3) Електронна перебудова антенного пристрою, що погодить, (АСУ) здійснюється шляхом зміни індуктивності ферровариометра за рахунок подводимого струму підмагнічування.

4) У радіостанції застосований автоматичний електронний захист від перевантажень по ланцюгах харчування, а також термо і барозащиты.

5) Використовується убудована система контролю для перевірки працездатності радіостанції і відшукання несправного блоку. Крім того, можлива перевірка працездатності радіостанції Р-864 за допомогою автоматизованої наземної системи контролю.

Спрощена структурна схема, що ілюструє зв'язки між конструктивно і функціонально самостійними блоками, показана на мал.1.

Рис.1 Р-864Л. Схема структурна