Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій для ЛГ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
866.82 Кб
Скачать

Порядок надходження готівки

У сучасних умовах можна виділити три значні джерела надходження готівки до каси:

  • з банківського рахунку;

  • від підзвітних осіб;

  • у вигляді виручки.

Кошти, які надходять у вигляді виручки від торговельної діяльності, збираються в операційній касі. Операційна каса не призначена для тривалого зберіган­ня готівки, тому може не забезпечуватися такими заходами безпеки, як каса на підприємстві. Вона знаходиться у салоні магазину, їдальні, кіоску і є максимально наближеною до покупця. Як правило, операційна каса обладнана реєстратором розрахункових операцій (РРО) (рис.9.2).

Документальне оформлення надходження готівки.

Надходження готівки безпосередньо у касу підприємства оформляється прибутковим касовим ордером. При прийманні грошей у касу підприємства видається відривний корінець прибуткового касового ордеру, за підписами головного бухгалтера і касира.

Прибуткові касові ордери і квитанції до них, а також видаткові документи мають бути заповнені бухгалтерією тільки чорнилом темно­го кольору, пастою кулькових ручок, за допомогою друкарських машинок, прин­терів та іншими способами, які б забезпечили збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання документів. У прибуткових касових ордерах зазначається підстава для їх складання і перелічуються додані до них документи.

Після оформлення прибуткові касові ордери реєструються в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів. Після реєстрації прибутковий касовий ордер передається до виконання касирові.

Під час одержання прибуткових касових ордерів або видаткових документів касир зобов'язаний перевірити:

а) наявність і справжність на документах підпису головного бухгалтера, а на видатковому документі — дозвільного підпису керівника підприємства або осіб, ним уповноважених;

б) правильність оформлення документів;

в) наявність перелічених у документах додатків.

У разі недотримання хоча б однієї з перелічених вимог касир повертає доку­менти до бухгалтерії для належного оформлення.

Прибуткові касові ордери або видаткові документи одразу ж після одержання або видачі за ними готівки підписуються касиром, а на доданих до них документах ставиться штамп або напис „Оплачено" із зазначенням дати (число, місяць, рік).

Після отримання коштів в касу і видачі квитанції про оплату касир зобов'язаний здійснити запис у касову книгу не пізніше касового дня. Виправлення в касовій книзі не допускаються. Якщо виправлення зроблені, то вони засвідчуються підписами касира, а також головного бухгалтера або особи, що його заміщує.

Звіт касира складається з других примірників листів касової книги, які написані через копіювальний папір, прибуткових касових ордерів та видаткових документів.

Щоденно в кінці робочого дня касир підсумовує операції за день, виводить залишок готівки в касі (наявна готівка в період виплати заробітної плати перераховується з урахуванням готівки, виданої за незакритими платіжними відомостями). На наступний день звіт касира передається до бухгалтерії.

При внесенні коштів у касу слід пам'ятати, що прибутковий касовий ордер приймається до виконання тільки у день його оформлення. Коли до кінця робочого дня кошти не внесені, то прибутковий касовий ордер анулюється (перекреслюється) касиром і ставиться надпис „анульовано". В бухгалтерії такий же запис здійснюється в журналі реєстрації прибуткових касових ордерів, у графі „примітка". Анульовані касові ордери зберігаються в бухгалтерії в окремій папці упродовж 36 місяців.