Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій для ЛГ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
866.82 Кб
Скачать

Нарахування профспілкових внесків

Роботодавці за умовами колективного договору можуть нараховувати профспілкові внески в розмірі 0,3% від фонду заробітної плати з віднесенням даних сум на витрати підприємства.

При нарахуванні цих внесків здійснюється запис:

Дт 23, 91,92,93,94 Кт 685

6. Виплата заробітної плати

Заробітна плата виплачується робітникам у терміни, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів. У разі, коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або не робочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Повністю заробітна плата повинна бути виплачена не пізніше місяця, наступного за тим, у якому вона буде нарахована. Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Виплачуватися заробітна плата може в готівковій і безготівковій формах.

При виплаті в готівковій формі кошти підприємство може отримувати в установі банку за чеком, або брати кошти з готівкової виручки. На суму заробітної плати виписується видатковий касовий ордер і платіжна відомість.

Заробітна плата на підприємстві може виплачуватися протягом трьох, в окремих випадках - протягом п’яти робочих днів (для виплати зарплати віддаленим підрозділам залізничних та морських підприємств). Після закінчення встановлених строків виплат, пов’язаних з оплатою праці, касир повинен здати депоновану суму зарплати до банку.

Для виплати заробітної плати через установи банку підприємство подає до банку (з яким укладено договір) розрахункову відомість, в якій по кожному працівникові вказано ідентифікаційний код; прізвище, ім’я і по батькові; суму заробітної плати до виплати.

Тема: Облік грошових коштів

План

  1. Особливості обліку грошових коштів у касі підприємства.

  2. Інвентаризація каси.

  3. Облік операцій з готівковими коштами.

  4. Особливості обліку грошових коштів на рахунках в банку.

  5. Облік операцій на рахунках в банку.

1. Облік грошових коштів у касі підприємства

Грошові кошти підприємства можуть зберігатися в касі і/або на рахунках у банку.

Основним нормативним актом, що регулює правила ведення розрахунків готівкою, є Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, яке прийняте Постановою Правління Національного банку України від 19 лютого 2001 року № 72.

Поняття каси.

Каса підприємства — приміщення або місце, що призначене для приймання, видачі та зберігання готівкових коштів, інших цінностей. Приміщення каси має бути ізольоване, а двері до каси під час здійснення операцій — замкнені з внутрішнього боку. Доступ до приміщення каси особам, які не мають відношення до її роботи, забороняється.

Для ведення касових операцій наказом керівника призначається матеріально-відповідальна особа — касир, з яким укладається договір про його повну матеріальну відповідальність. На великому підприємстві касирів може бути декілька. На малому підприємстві функції касира можуть виконуватися будь-яким працівником (у тому числі і бухгалтером), призначеним наказом керівника. Касиру забороняється передовіряти виконання дорученої йому роботи іншим особам.

Зберігання в касі готівки та інших цінностей, що не належать цьому підприємству, забороняється.

На кінець робочого дня підприємства можуть тримати в своїй касі готівку у межах ліміту, який встановлюється обслуговуючим банком.

Ліміт каси.

Ліміт залишку готівки в касі (далі — ліміт каси) — граничний розмір готівки, що може залишатися в касі підприємства на кінець робочого дня, який встановлюється установою банку.

Відкриваючи поточний рахунок (у період укладання договору на розрахунково-касове обслуговування), новостворене підприємство подає установі банку заявку-розрахунок для встановлення загального ліміту каси, порядку та строків здавання готівкової виручки. Діючі підприємства, які мають поточні рахунки у різних установах банків, подають зазначену заявку-розрахунок на власний розсуд до будь-якої установи банку, у якій відкрито його поточні рахунки, а іншим уста­новам банків — копії заявки-розрахунку з установленим лімітом каси. Заявка-розрахунок подається і в разі перегляду з ініціативи підприємства або банку рані­ше встановленого ліміту каси.

Під час затвердження ліміту каси установа банку має право вимагати від підприємства подання документів, що обґрунтовують розміри касових оборотів, наведених у заявці-розрахунку підприємства.

Порядок установлення підприємствам ліміту каси, порядку і строків здаван­ня готівкової виручки регулюється Інструкцією про організацію роботи з готівко­вого обігу установами банків України.

Підприємства зобов'язані здавати готівкову виручку понад встановлений ліміт каси в порядку і строки, визначені установою банку для зарахування на їх поточні рахунки. Якщо ліміт каси підприємству взагалі не встановлено, то вся наявна готівка в його касі на кінець дня має здаватися до банку (незалежно від причин, внаслідок яких ліміт каси не встановлено).

Не вважаються понадлімітними в день їх надходження ті готівкові кошти, що надійшли до кас підприємств (які не мають домовленості на інкасацію та здавання готівкової виручки до вечірньої каси банку) у вихідні та святкові дні та здані в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих установ банків наступного робочого дня банку або були використані підприємством на­ступного робочого дня на необхідні господарські потреби.

Не встановлюється ліміт каси підприємцям (фізичним суб'єктам підприємницької діяльності).