Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій для ЛГ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
866.82 Кб
Скачать

Нарахування у Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Нарахування збору на обов'язкове соціальне страхування на ви­падок тимчасової втрати працездатності здійснюють в розмірі 2,9% від об'єкта обкладання збором. Субрахунок 652 „За соціальним страхуванням" призначений для обліку розрахунків за збором на обов'язкове соціальне страхування з Фондом соціального страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

За кредитом субрахунку 652 відображають нарахування збору на обов'язкове соціальне страхування, а за дебетом — перерахування та витрачання цього збору.

При нарахуванні збору по соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими народженням і похованням, здійснюється запис:

Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 652

Нарахування у Фонд соціаль­ного страхування на випадок безробіття

Ставка внесків на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття становить 1,3 % від об'єкта обкладання збором.

Субрахунок 653 „За страхуванням на випадок безробіття" при­значений для обліку розрахунків за збором на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття.

За кредитом субрахунку 653 відображають нарахування збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття, а за дебетом — перерахування цього збору.

Нарахування та сплата внесків на обов'язкове соціальне страхування на ви­падок безробіття відображається таким проведеннями:

Дт23, 91, 92, 93, 94 Кт 653

Нарахування у Фонд соціального страхування від нещасного випадку на виробництві

Законом України від 23.09.99 р. № 1105-ХІУ „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" і Законом України від 03.04.2003 р. № 660-ІУ Про внесення змін до Закону України „Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" регулюється порядок нарахування у Фонд соціального страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Платниками страхових внесків є тільки роботодавці, до яких належать:

  • власник підприємства або уповноважений ним орган;

  • фізична особа, яка використовує найману працю;

  • власник розташованого в Україні іноземного підприємства, установи, організації, якщо інше не передбачено міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

На добровільних засадах (за наявності письмової заяви) страхувальниками можуть бути:

  • священнослужителі, церковнослужителі та особи, які працюють у релігійних організаціях на виборних посадах;

  • особи, які забезпечують себе роботою самостійно;

  • громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності.

Об'єктом для розрахунку страхових внесків є фактичні витрати на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та до­даткової заробітної плати, на інші заохочувальні й компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначено відповідно до Закону України „Про оплату праці", які підлягають обкладенню прибутковим податком з громадян.

Розміри страхових внесків залежать від класу професійного ризику вироб­ництва. Чим вищий цей ризик, тим більший розмір страхового внеску. Усі галузі економіки (види робіт) розділено на 67 класів. Для кожного з них передбачено відповідний страховий тариф (від 0,2% до 13,8%).

Для підприємств і організацій, створених громадськими організаціями інва­лідів (до таких підприємств і організацій належать підприємства і організації, майно яких є власністю громадських організацій інвалідів, де чисельність інвалі­дів серед працівників становить не менше як 50%, а частка створюваного інвалі­дами фонду оплати праці перевищує 25%) страхові тарифи встановлено у розмірі 50% страхових тарифів, установлених для звичайних роботодавців.

Ставка може бути відкоригована в бік збільшення або в бік зменшення (за­лежно від рівня травматизму, професійної захворюваності та стану охорони праці). Розмір знижок чи надбавок не може перевищувати 50% страхового тарифу, вста­новленого для відповідної галузі економіки (виду робіт).

Відсоток відрахувань визначається фахівцями Фонду. При встановленні від­сотка представникам підприємства потрібно надати повну інформацію, щоб пра­цівниками Фонду були враховані особливості підприємства.

Якщо на страхувальника протягом календарного року накладався штраф за порушення законодавства про охорону праці, він втрачає право на знижку стра­хового тарифу. Коли порушення здійснюються систематично і внаслідок того зро­стає ризик настання нещасних випадків і професійних захворювань, його може бути віднесено до іншого, вищого професійного ризику виробництва.

Добровільно застраховані особи мають сплачувати внесок до Фонду в розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

В плані рахунків не передбачено субрахунку для обліку розрахунків з цим Фондом, але для цього можна скористатися одним з існуючих субрахунків рахун­ку 65 „Розрахунки за страхуванням", або створити додатковий субрахунок до цього рахунку, наприклад субрахунок 656 „Розрахунки за страхуванням від не­щасних випадків".

При нарахуванні внесків до цього фонду здійснюється запис:

Дт 23, 91,92,93,94 Кт 656