Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій для ЛГ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
866.82 Кб
Скачать

2. Види звітності та їх основний зміст

За видами звітність організацій і підприємств поділяють на бух­галтерську (фінансову), внутрішньогосподарську (управлінську), ста­тистичну та податкову.

За обсягом даних, які містяться у звітах, виокремлюють внутрішню та зовнішню звітність: внутрішня містить інформацію про роботу ок­ремого підрозділу, а зовнішня відображає господарську діяльність підприємства в цілому.

Залежно від періоду, що охоплює звітність, її поділяють на періо­дичну (за місяць, квартал) і річну (за рік).

Розглянемо, у чому полягає основний зміст звітності. Так, баланс показує зв’язок складу і розміщення господарських засобів у активі із джерелами їх формування й цільовим призначенням у пасиві; забезпе­чує контроль і аналіз наявності майна підприємств, його стану, роз­міщення і джерел формування, стану зобов’язань за розрахунками, фінансової стійкості, платоспроможності підприємств. Звіт про фі­нансові результати містить інформацію про формування фінансових результатів підприємств, зокрема від реалізації продукції, від інших видів реалізації та позареалізаційних операцій; про використання одержаного прибутку (платежів до бюджету). Звіт про фінансово-май­новий стан містить інформацію про рух фондів підприємств протягом звітного року, спрямування коштів до цільових, позабюджетних фондів і на споживання, а також про наявність і рух основних засобів.

3. Порядок складання, подання та затвердження звітності

Перед початком складання звітності підприємства виконують ве­лику підготовчу роботу:

  • перевіряють повноту відображення в поточному обліку госпо­дарських операцій, оформлюють їх відповідними документами;

  • уточнюють розподіл витрат і доходів між суміжними звітними періодами;

  • перевіряють стан розрахунків і списують в установленому поряд­ку нереальну дебіторську, а також кредиторську заборгованість, за якою минули строки давності позову;

  • розподіляють витрати на обслуговування виробництва й управ­ління;

  • визначають фактичну собівартість випущеної з виробництва та реалізованої продукції;

  • визначають та списують фінансовий результат від реалізації про­дукції та позареалізаційних операцій;

  • списують прибуток, використаний протягом року;

  • перевіряють правильність облікових записів, взаємно звіряють дані синтетичного та аналітичного обліків;

  • перед складанням річного звіту здійснюють повну інвентари­зацію.

Усі підприємства, за винятком спільних підприємств з іноземними інвестиціями, квартальну та річну звітність подають засновникам відповідно до установчих документів; органам, до сфери яких нале­жать; органу державної статистики; фінансовому органу в разі одер­жання асигнувань з бюджету; іншим адресатам відповідно до законо­давства.

Квартальну звітність подають не пізніше 25 числа місяця, наступ­ного за звітним кварталом, річну — не пізніше 15 лютого року, на­ступного за звітним.

Розгляд і затвердження звітності здійснюють у порядку, передба­ченому Положенням про організацію бухгалтерського обліку і звіт­ності в Україні та відповідною інструкцією Міністерства фінансів Ук­раїни.

Річний бухгалтерський фінансовий звіт підприємства подають за такими типовими формами:

  • № 1 — баланс підприємства;

  • № 2 — звіт про фінансові результати;

  • № 3 — звіт про рух грошових коштів;

  • № 4 — звіт про власний капітал;

  • примітки та пояснення до звітів.

Зміст і форма звітів визначаються та регламентуються відповідни­ми положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (див. дод. 2, 5–7).

У пояснювальній записці до звіту викладають основні фактори, що вплинули на господарські та фінансові результати підприємства.