Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій новий.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

І.П.Багрій

Заняттєва терапія

Як сфера професійної діяльності

Конспект лекцій

до курсу

«Технології збереження здоров’я у соціальній сфері»

Mодуль 2

для студентів спеціальності 231 «Соціальна робота»

Затверджено

на засіданні кафедри

соціології та соціальної роботи

Протокол № 12 від 11.06. 2015 р.

Львів - 2015

Багрій І.П. Заняттєва терапія як сфера професійної діяльності: Конспект лекцій до курсу «Технології збереження здоров’я у соціальній сфері» Модуль 2 для студентів спеціальності 231 «Соціальна робота». – Львів: Видавництво Національного Університету «Львівська політехніка», 2015. – 50с.

Висвітлено особливості заняттєвої терапії та процес здійснення заняттєвим терапевтом професійного втручання. Розкрито суть заняттєвої терапії як здоров’єзбережувальної технології. Розглянуто види заняттєвої терапії та сфери її застосування. Запропоновано завдання, індивідуальна та групова навчально-практична діяльність для студентів задля формування вмінь та навичок взаємодії з клієнтами та підвищення рівня професійної майстерності.

Відповідальний за випуск Багрій І.П., асистент кафедри

соціології та соціальної роботи

НУ «Львівська політехніка»

Рецензент

Шуневич Б.І. – доктор педагогічних наук, професор кафедри

іноземних мов та технічного перекладу Львівського

державного університету безпеки життєдіяльності

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА………………………………………………………………...4

ТЕМА 1. ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАНЯТТЄВОЇ ТЕРАПІЇ ЯК ЗДОРОВЄЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ………………………………5

Запитання та завдання для самоконтролю...……………………………….10

Список рекомендованої літератури………………………………………...11

ТЕМА 2. ОСОБЛИВОСТІ ЗАНЯТТЄВОЇ ТЕРАПІЇ ………………....11

Запитання та завдання для самоконтролю ………………………………...20

Список рекомендованої літератури………………………………………...21

ТЕМА 3. ПРОЦЕС ЗДІЙСНЕННЯ ПРОФЕСІЙНОГО ВТРУЧАННЯ .........................................................................................................22

Запитання та завдання для самоконтролю ..……………………………….29

Список рекомендованої літератури………………………………………...30

ТЕМА 4. ВИДИ ЗАНЯТТЄВОЇ ТЕРАПІЇ………………………………..31

Запитання та завдання для самоконтролю ..……………………………….37

Список рекомендованої літератури………………………………………...38

ТЕМА 5. СФЕРИ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАНЯТТЄВОЇ ТЕРАПІЇ ……..38

Запитання та завдання для самоконтролю .………………………………..44

Список рекомендованої літератури………………………………………...45

Індивідуальна навчально-практична діяльність…………………………...46

Групова навчально-практична діяльність………………………………….46

МІСЦЕ ДЛЯ НОТАТОК…………………………………………………..47

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ…………………………………………………….48

ПЕРЕДМОВА

У сучасних умовах перебудови та удосконалення системи освіти України важливого значення набуває процес професійної підготовки фахівців зорієнтований на закордонний досвід провідних країн. Як необхідність сьогодні виникає потреба у висококваліфікованих фахівцях сфери охорони здоров’я, які діють як одна мультидисциплінарна команда (реабілітолог, психолог, лікар, соціальний працівник та ін.). За кордоном провідне місце у цій команді займає заняттєвий терапевт (англ., occupational therapist). Це фахівець, який безпосередньо контактує із клієнтами заняттєвої терапії, визначає, вивчає та оцінює потреби людини і допомагає залучитися до життєво необхідних занятостей, які мають особливе значення та цінність для клієнта. Значне збільшення кількості людей із особливими потребами внаслідок тривалих військових дій на Сході України тільки підтверджує потребу у заняттєвих терапевтах у нашій країні. Крім того багаторазові візити в Україну закордонних фахівців цієї сфери, які проводили різноманітні тренінги та семінари із заняттєвої терапії, демонстрували практичні навички роботи із клієнтами, ще раз підтвердили необхідність професійної підготовки заняттєвих терапевтів в Україні.

На жаль, на сьогоднішній день спеціальність «заняттєвий терапевт» не внесена до Класифікатора професій України, а методики заняттєвої терапії лише частково використовуються в деяких реабілітаційних центрах. Однак потреба у таких фахівцях продовжує існувати. Опираючись на соціальне значення заняттєвої терапії та розуміння заняттєвої терапії як здоров’єзбережувальної технології, розглядаємо компетентності заняттєвих терапевтів як такі, що є необхідними для майбутніх соціальних працівників. Методика підготовки фахівців соціальної роботи Інституту гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» передбачає вивчення теорії і практики заняттєвої терапії студентами бакалаврату та магістратури спеціальності «Соціальна робота». Це допоможе студентам розуміти людину як заняттєву істоту, створить підґрунтя для формування вмінь та навичок взаємодії із клієнтами та покращить результати майбутньої професійної діяльності. Вивчення цього курсу, підкріпленого відповідними навчально-методичними матеріалами, стане початком для подальшого розвитку заняттєвої терапії як сфери професійної діяльності в Україні. Крім того це також може започаткувати формування україномовного понятійного апарату у цій сфері. Водночас це стане першим кроком на шляху впровадження заняттєвої терапії в навчально-освітній процес, що має всі підстави згодом перерости у формування окремої освітньо-професійної програми для підготовки заняттєвих терапевтів.