Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chastina.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

139. Управління та обслуговування державного боргу.

До формування державного боргу призводить використання державою у своїй фінансовій політиці залучення коштів на кредитній основі.

Державний борг – це загальна сума заборгованості держави, яка складається з усіх випущених і непогашених зобов’язань держави, включаючи боргові зобов’язання держави, що вступають у дію в результаті виданих гарантій за кредитами або зобов’язань, що виникають на підставі законодавства або договору.

Економічна сутність державного боргу виявляється через дві його функції: фіскальну – залучення державою необхідних коштів для фінансування бюджетних видатків та регулюючу – коригування обсягу грошової маси через купівлю-продаж цінних паперів центральним банком країни.

Державний борг формується під впливом як об’єктивних (несприятливий інвестиційний клімат, трансформаційний склад виробництва і скорочення на цій основі податкової бази і т.д.), так і суб’єктивних факторів, що пов’язані з ситуативними прорахунками у тактиці проведення реформ та фактичною відсутністю стратегії щодо розвитку фінансового ринку.

Базовим нормативним актом, який здійснює регулювання даної сфери, є Бюджетний кодекс України, в якому зафіксовані загальні принципи боргової політики.

Структура державного боргу:

  1. державний борг:

    1. внутрішній борг:

  • заборгованість перед юридичними особами;

  • заборгованість перед банківськими установами

    1. зовнішній борг:

  • заборгованість за позиками, наданими міжнародними організаціями економічного розвитку

  • заборгованість за позиками, наданими закордонними органами управління

  • заборгованість за позиками, наданими іноземними комерційними банками

  • заборгованість не віднесена до інших категорій.

  1. гарантований борг:

2.1. внутрішній борг:

  • заборгованість перед юридичними особами;

  • заборгованість перед банківськими установами

  • заборгованість не віднесена до інших категорій.

2.2. зовнішній борг:

  • заборгованість за позиками, наданими міжнародними організаціями економічного розвитку

  • заборгованість за позиками, наданими закордонними органами управління

  • заборгованість за позиками, наданими іноземними комерційними банками

  • заборгованість не віднесена до інших категорій.

Розмір державного боргу і його структура характери­зує стан економіки та фінансів у державі, рівень ефек­тивності функціонування її урядових структур і са­мостійності проведення власної політики.

140. Сутність державного кредиту. Внутрішні та зовнішні державні запозичення, їх доцільність і форми.

Бюджетні кредити — це форма фінансування з бюджету, що передбачає надання суб'єктам господарювання коштів на засадах поворотності, строковості й платності. Кредити надаються підприємствам державного сектору на тимчасові потреби в разі фінансових ускладнень. Це бюджетні кошти, розміщені банком у вигляді кредитів на підставі договору з розпорядником цих коштів за якими банк не несе кредитного ризику (п. 1.5 постанови Правління Національного Банку України «Про затвердження Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями б ків»). Вони можуть бути безпроцентні або з невисокою процентною ставкою.Бюджетні кредити відрізняються від банківських відносно невисоким рівнем процентних ставок.

Відкриття бюджетних кредитів пов’язане з наданням відділам, підприємствам, установам в поточному році із бюджету на цілі, передбачені їх кошторисом. Бюджетні кредити мають строго цільове призначення. Відкриття бюджетних кредитів фінансовим відділом здійснюється шляхом перерахування бюджетних коштів на рахунки головних і нижчестоящих розпорядників кредитів. Головними розпорядниками бюджетних кредитів є керівники відділів районної державної адміністрації: - відділу освіти;

- відділу культури; - відділу охорони здоров’я; - відділу соціальної допомоги; - інших відділів.

Бюджетні кредити надаються розпорядникам кредитів не автоматично згідно річного плану, а у відповідності з поквартальним розподілом. Обов’язковими умовами відкриття кредиту є наявність затверджених фінансових планів для господарюючих суб’єктів і кошторисів видатків – для бюджетних організацій. Відкриття кредитів здійснюється на основі відповідного документу - витратного розпорядження. Розпорядники бюджетних коштів мають право витрачати їх на утримання підвідомчих їм установ, на централізовані заходи або ж розподіляти їх між нижчестоящими розпорядниками коштів.

Державні кредити надаються також на пільговій основі прикладом чого, може бути певні програми будівництва житла для молодих сімей та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]