Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chastina.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать
  1. Особливості оподаткування дивідендів.

Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок (АВ) із податку в розмірі ставки 23 %(на 2011р), нарахованої на суму дивідендів, що фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. АВ вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

У разі виплати дивідендів у формі, відмінній від грошової, базою для АВ є вартість такої виплати, розрахована за звичайними цінами.

Обов'язок із нарахування та сплати АВ з цього податку за ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав (крім тих, що є платниками фіксованого сільськогосподарського) , що є резидентом, незалежно від того, є такий емітент або отримувач дивідендів платником податку чи має пільги зі сплати податку.

Платник податку зменшує суму нарахованого податку звітного періоду на суму АВ, попередньо сплаченого протягом такого звітного періоду у зв'язку з нарахуванням дивідендів.

У разі якщо сума АВ, попередньо сплаченого протягом звітного періоду, перевищує суму ПЗоб. підприємства по ППП такого зв. пер., сума перевищення переноситься у зменшення ПЗоб наступн. под.. пер., а при отриманні від'ємного значення об'єкта оподаткування такого наступного пер. - на зменшення ПЗоб. майб. под.. періодів.

АВ не справляється у разі виплати дивідендів:

а) фізичним особам;

б) у вигляді акцій (часток, паїв), за умови, що така виплата ніяким чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента

в) інститутами спільного інвестування;

г) на користь власників корпоративних прав материнської компанії,

ґ) управителем фонду операцій з нерухомістю

Юридичні особи - резиденти, які отримують дивіденди, не включають їх суму до складу доходу (крім постійних представництв нерезидентів).

Виплата дивідендів на користь фізичних осіб за акціями та іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих та ін.. статус прирівнюється до виплати заробітної плати .

  1. Особливості оподаткування у сфері страхового бізнесу.

Об'єктом оподаткування від діяльності страховика є прибуток від провадження його діяльності

З 01.04.2011р. страхові компанії сплачують ППП в розмірі 3% від суми валових платежів, отриманих страховиками за договорами страхування, перестрахування і співстрахування ризиків. Два етапи реформування:

1)протягом звітного податкового року страховики щокварталу сплачують ПП за ставкою 3% суми страхових платежів, страхових внесків, страхових премій, отриманих страховиками протягом звітного переіоду за договорами страхув, перестрахув, співстрахування. При цьому за результатами звітного 2011р страховики повинні розраховувати ПП за загальною схемою(Дох-Витр) за ставкою 23%, але сплачувати його не будуть.

2) передбачено перехід з 2012р на загальну систему оподаткування прибутку за ставкою 21%, при цьому датою збільшення доходів від страх діяльності буде дата виникнення відповідальності платника податку страховика перед страхувальником за укладеним договором, незалежно від порядку сплати страх внеску. 160.6. Страховики або інші резиденти, які здійснюють страхові платежі та страхові виплати у межах договорів страхування або перестрахування ризиків, у тому числі страхування життя на користь нерезидентів, зобов'язані оподатковувати суми, що перераховуються, таким чином:

0%- Прибуток від страхової діяльності з довгострокового страхування життя та пенсійного страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення

0%- у межах договорів із обов'язкових видів страхування, за якими страхові виплати (страхові відшкодування) здійснюються на користь фізичних осіб - нерезидентів, а також за договорами страхування у межах системи міжнародних договорів "Зелена карта" .

0%- під час укладання договорів страхування або перестрахування ризику безпосередньо із страховиками та перестраховиками - нерезидентами, рейтинг фінансової надійності (стійкості) яких відповідає вимогам, установленим спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг. Якщо рейтинг фінансової надійності не відповідає вимогам – 12%.

4% -у межах договорів страхування ризиків за межами України, за якими страхові виплати здійснюються на користь нерезидентів .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]