Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chastina.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать
  1. Екологічний податок: особливості оподаткування в Україні

Екологічний податок – загальнодержавний обов’язковий платіж, що сплачується з фактичних обсягів викидів в атмосферу, скидів у водні об’єкти забруднюючих речовин та розміщення відходів суб’єктів господарювання та фізичних осіб.Платники податку: Суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, які під час провадження своєї діяльності здійснюються: Викиди в повітря стаціонарними джерелами; Скиди безпосередньо у водні об’єкти; розміщення відходів крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини; утворення радіоактивних відходів; тимчасове зберігання радіоактивних відходів виробниками понад установлений строк, а також громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють викидів атмосферу пересувними джерелами .

Податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується і сплачується до бюджету податковими агентами під час реалізації такого палива. До податкових агентів належать: суб’єкти , які здійснюють оптову торгівлю паливом; і ті які здійснюють роздрібну торгівлю паливом.Обєктами та базою оподаткування є: обсяги та види забруднюючих речовин в повітря стаціонарними джерелами; обсяги та класи відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах протягом звітного кварталу; обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються у водні об’єкти; обсяги та види палива, реалізованого податковими агентами; обсяги електроенергії виробленої атомними електростанціями; обсяги та категорія радіоактивних відходів, що утворюються та/або тимчасово зберігаються понад установлений строк. В залежності від об’єкта та бази оподаткування різняться і ставки податку.Новації в оподаткуванні: Оподаткування екологічним податком на заміну збору за забруднення. Стимулювання до впровадження екологічно чистих технологій - зарахування 50% сум коштів податку до Спецфонду держбюджету з використанням таких коштів на фінансування цільових проектів з екологічної модернізації підприємств. Збільшено ставки екологічного податку удвічі, а також запроваджено оподаткування податком викидів двоокису вуглецю. Спрощено порядок розрахунку екологічного податку шляхом уніфікації системи корегуючих коефіцієнтів та врахування їх у базових ставках податку; Перехід до стягнення податку з пересувних джерел забруднення через податкових агентів спрощує адміністрування податку; здійснено диференціацію ставок за видами палива.

  1. Механізм оподаткування транспортних засобів в Україні.

Платники є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів (ТЗ), що є об'єктами оподаткування. Об'єктами оподаткування: колісні транспортні засоби (крім мопедів, велосипедів, причепів,ТЗ швидкої мед допомоги); судна, зареєстровані у Державному судновому реєстрі України або у Судновій книзі України; літаки і вертольоти, зареєстровані у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України.

База оподаткування визначається окремо за кожним ТЗ. Для колісних ТЗ: для мотоциклів, легкових автомобілів, автобусів, мікроавтобусів, тракторів, вантажних автомобілів – за об’ємом циліндрів двигуна в куб. сантиметрах; для легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном,- за потужністю двигуна в кВт. Для суден, які обладнані двигуном, - за потужністю двигуна в кВт; а для суден, які не обладнані двигуном, - за довжиною корпусу судна в сантиметрах. Для літаків, вертольотів за максимальною злітною масою.Базовим звітним податковим періодом є календарний рік. Сплатити необхідно перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів.

Від сплати збору звільняються: Легкові автомобілі для інвалідів з об’ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, що придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України. Транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

Новації в оподаткуванні: сплата податку лише при першій реєстрації ТЗ в Україні (скасовується сплата податку при проходженні транспортними засобами чергового технічного огляду, їх реєстрації та перереєстрації); включення до об’єктів оподаткування літаків і вертольотів; запровадження щорічної індексації ставок податку для компенсації впливу інфляційних процесів на їх розмір; введення додаткової диференціації ставок податку для легкових автомобілів, об’єм циліндрів двигуна яких перевищує 4500 куб. сантиметрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]