Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chastina.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

68. Характеристика основних нововведень при оподаткуванні податком на доходи фізичних осіб, передбачених Податковим Кодексом України

Щодо новацій в сфері оподаткування податком з доходів фізичних осіб (Розділ ІV Податкового кодексу України), слід зазначити наступне.

Кодексом встановлено, що за загальним правилом оподаткування резидентів та нерезидентів здійснюється за ставкою 15 %. У разі, якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, то ставка податку становить 17 відсотків.

Окремо, хотілось би відзначити, мабуть, один із основних плюсів нового Кодексу. У статті 14 на рівні основного нормативно-правового акту податкового законодавства затверджено визначення єдиних понять податкового законодавства. Хоча, ціла низка термінів ще потребує уточнення.

Таким чином, загалом Податковим кодексом України встановлені значні преференції для певної господарської діяльності. Чи у кожному випадку це виправдано та відповідає інтересам суспільства та держави в цілому, а не окремому колу осіб? В значній мірі, це ретирочние питання. Загалом, відношення до Кодексу неоднозначне та варіюється від повної ейфорії представників влади до абсолютного неприйняття деякими експертами. На нашу думку, як завжди, правда знаходиться десь посередині. В будь-якому випадку, хочимо ми, чи не хочимо, новий Податковий кодекс України – це той документ, з яким суб’єктам господарської діяльності потрібно жити вже сьогодні, а отже, необхідно адаптуватися до нових реалій. А побудова ефективної стратегії адміністрування податків та напрацювання алгоритму оптимізації податкового навантаження не можливе без чіткого розуміння новацій, що були введені новим Кодексом.

69. Порядок обчислення та сплати податку з доходів фізичних осіб до бюджету.

Порядок і строки сплати визначаються тим, хто саме сплачує податок:

1. Податковий агент – не пізніше дня фактичного одержання в банку готівки на виплату з/плати, а також перерахування з/плати на рахунок платника.

2. Індивідуальні підприємці, нотаріуси, особи, що займаються приватною практикою – сплачують авансовими платежами на основі повідомлення податкових органів по строках:

с січня по червень – не пізніше 15 липня поточного року в розмірі ½ річної суми авансових платежів;

с липня по вересень – не пізніше 15.10 – ¼

с жовтня по жовтень – не пізніше 15.01 наступного року – 1/4

3. физ/особи – за місцем проживання - не пізніше 15 липня року наступного за минулим податковим періодом.

  1. Доходи, що включаються та не включаються до бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Базою оподаткування є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу на суми податкової знижки такого звітного року. ЧРОД = ЗОД - ПЗн

Загальний оподатковуваний дохід - будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податковогоперіоду. Загальний оподатковуваний дохід складається з доходів, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання), доходів, які оподатковуються у складі загального річного оподатковуваного доходу, та доходів, які оподатковуються за іншими правилами, визначеними цим Кодексом. Загальний місячний оподатковуваний дохід складається із суми оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) протягом такого звітного податкового місяця. Загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, та доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються:

- заробітнa платa

- суми винагород за цив-правовою угодою

- доходи від продажу об'єктів майнових і немайнових прав, зокрема інтелектуальної (промислової) власності

- частина доходів від операцій з майном

- надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування)

-оподатковуваний дохід включений до розрахунку загальних оподатковуваних доходів минулих податкових періодів.

- дохід у вигляді дивідендів, виграшів, призів

- інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами,

- дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна

- кошти або майно (нематеріальні активи), отримані платником податку як хабар, викрадені чи знайдені як скарб

- дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди

- сума страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум або пенсійних виплат, що сплачуються платнику податку за договорами довгострокового страхування життя (у тому числі за договорами страхування довічних пенсій) та недержавного пенсійного забезпечення

- сума пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення

При визначенні бази оподаткування враховуються всі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формах. Під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів. Під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з цим Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К=100:(100-Сп), Де К - коефіцієнт; Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Не включаються:

- сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей-інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги інвалідам з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом:

-сума грошової допомоги, яка надається згідно із законом членам сімей військовослужбовців чи осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту та ін..

-сума державних премій України або стипендій України, призначених законом, постановами Верховної Ради України, указами Президента України, винагород спортсменам - чемпіонам України та ін.

-сума допомоги, яка виплачується (надається) жертвам нацистських переслідувань або їх спадкоємцям з бюджетів або інших джерел, визначених міжнародними договорами України,

- сума доходів, отриманих платником податку у вигляді процентів, що нараховані на цінні папери, емітовані Міністерством фінансів України

- сума відшкодування платнику податку розміру шкоди, заподіяної йому внаслідок Чорнобильської катастрофи, у порядку та сумах, визначених законом;

- сума внесків на обов'язкове страхування платника податку відповідно до закону, інших, ніж єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;

- сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування платника податку, що вносяться за рахунок його роботодавця у розмірах, визначених законом;

-вартість безоплатного лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів, газованої солоної води, мийних і знешкоджувальних засобів, а також спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту. Та ін..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]