Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chastina.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

98. Бюджетна система: поняття, склад, вихідні принципи побудови

БС – сукупність і державних і місцевих бюджетів врегульованих правовими нормами в якій враховується державний устрій адміністративно-територ поділ та економ відносини між суб’єктами.

БС складається з:

Цетрального бюджету – Державного бюджету України на поточний рік

Централізованих бюджетів – бюджетів, що включають ланки інших бюджетів – бюджет АРК, областей, м. Києва та Севастополя, інш міст з рай поділом, районів

Децентралізованих бюджетів – бюджетів місцевого самовряд – селищ, сел., міст без районів, районів у містах

Кількісна структура Державний бюджет-1 І рівня: Обласні бюджети-24 Бюджет АРК-1 Бюджет міст республіканського значення-2 ІІ рівня: Бюджети міст обл значення-179 з них: Міста обласного значення з район. Поділом-26 Бюджети районів у містах-118 Районні бюджети- -490 Бюджети міст районного значення-280 Бюджети селищ- - 1500 Сільські бюджети- - 32000

Окремою категорією є зведений бюджет – виключно статистична одиниця для визначення соц.-економ стану країни, не планується і не затверджується – сукупність показників бюджетів.

Бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

В основі бюджетного устрою покладено принципи побудови бюджетної системи, які характеризують взаємозв’язок і підпорядкованість бюджетів. Виділяють два альтернативні варіанти побудови бюджетної системи:

1) принцип єдності, згідно з яким всі бюджети, які створюються в даній країні, являють одне ціле;

2) принцип автономності, згідно з яким кожен бюджет, який створюється в країні, є відносно відокремленим і формується незалежно від інших бюджетів.

Принцип єдності передбачає залежність нижчестоящих бюджетів від трансфертів вищестоящих бюджетів та залежність планування делегованих повноважень від вищестоящих бюджетів. Принцип автономності передбачає незалежність місцевих бюджетів у плануванні та затвердженні доходів та видатків в межах власних повноважень. Автономність бюджетів може бути повною або частковою

99. Склад і структура бюджетної системи України

Бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована наормами прав

Склад. Бюджетна система України складається з державного бюджету (план формування і використання грошових коштів, необхідних для здійснення завдань і функцій держави в цілому) та місцевих бюджетів (бюджети адміністративно-територіальних одиниць, призначені для фінансового забезпечення азкріплених і делегованих відповідним місцевим органам державної влади і самоврядування функцій).

Місцевими бюджетами є бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети та бюджети місцевого самоврядування.

Бюджетами місцевого самоврядування є бюджети територіальних громад сіл, їх об'єднань, селищ, міст (у тому числі районів у містах).

Зведений бюджет України як фінансовий план не затверджується і використовується для аналізу та прогнозування економічного та соціального розвитку держави.

Зведений бюджет України складається з:

-показник ДБУ

-пок. звед. бюджету АРК (5 показників АРК, показник зведених бюджетів міст республіканського значення, показники зведених бюджетів районів АРК)

-пок.звед.бюджетів м.Києва та Севастоволя (показн. міських бюджетів, бюджетів районів)

-показ.звед.бюджетів областей (пок.обласного бюджету,міст обласн.значення)

-показ. звед.бюджетів районів (показн.районних бюджетів, показники бюджетів міст районного призначення, показники бюджетів селищ, сіл)

Структура (за складом показників є сукупністю бюджетів у зведеному бюджетів й відображає стан економічного та соціального розвитку держави, рівень централізації в країні) .

а)кількісна:

1 централізований бюджет,

24 обласних бюджети,

176 міст обл..знач. в т.ч.:

-з районним поділом26

-без 150

2 міста Київ та Севастополь

490 районних бюдж.

279 міст районного знач.

1500 бюдж.селищ

32000 сільських бюджетів

б)кількісна

узагальнений коефіцієнт децентралізації 2009р. – 27%, вт.ч.:

-області – 14%

-міста респ.значення – 12%

- районні бюджети – 5%

-бюдж.місцевого самоврядування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]