Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до держіспиту Бакалаврат 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

98. Структура підрозділу служби безпеки підприємства

Керівник підприємства;

Керівник СБ;

Консультанти з різних питань;

1. група власників безпеки: вивчення і перевірка співробітників СБ

2. пожежна охорона, захист об'єкта від пожежі, робота з персоналом, проведення регламентних робіт.

3. група режиму: робота з персоналом, контроль, перевірка робота з клієнтами, організація і контролює. Конфід. діловодства та складання переліку конф. даних.

4. служба охорони: фіз. охорона об'єкту, виділена охорона, доставка вантажів, перевірка поштових повідомлень.

5. аналітична група: збір інф-ії, аналіз, підготовка рекомендації.

6. детективна група: робота з персоналом, клієнтами, перевірка оточення об'єкта, конкуренти, зв'язок з правоохоронними органами.

7. група протидії тех. розвідки: захист технічних засобів передачі инф-ии, ВТ, проведення спец. досліджень, забезпечення зв'язку.

8. група ЗІ від НСД: захист ЕОМ і ЛВС, розробка технологій обробки інф.

9. криптографічний група: ЗІ в комп'ютерах, мережах.

10. розвідка і контррозвідка.

Дуже добре мати навчальний центр, який займається підготовкою персоналу, проф. придатністю.

99. Основні функції підрозділу служби безпеки підприємства

- встановлення обставин недобросовісної конкуренції зі сторони іншого підприємства (Форми НК: введення обмежувальних умов в агентські угоди; таємну змову на торгах і створення таємних картелів; порушення якості, стандартів і умов поставок товарів та послуг; підробка та виробництво оригінальних виробів, що випускаються конкурентом; встановлення контролю над діяльністю конкурента з метою припинення цієї діяльності; встановлення дискримінаційних цін або комерційних умов; брехлива реклама)

- збір відомостей по кримінальним справам (Кримінальні справи, до розслідування яких підключається служба безпеки, умовно можна розділити на дві групи: порушені у зв'язку з вчиненням злочинів проти персоналу підприємства і злочини проти власності засновника.)

- розслідування фактів розголошення комерційної таємниці підприємства (За фактом розголошення комерційної таємниці підприємства служба безпеки повинна проводити розслідування за наступними напрямами: 1) людина, 2) документ, 3) виріб-процес..)

- збір відомостей про особу, що заключає з підприємством контракт (зміст такої інф: злочини та адміністративні проступки, вчинені ним у минулому; судові процеси по цивільних справах, в яких він виступав у якості позивача або відповідача; • якість виконання раніше укладених договорів з іншими партнерами;аморальні проступки (пияцтво, позашлюбні зв'язки, наркотики і т.д.);судження колишніх товаришів по службі і керівників про його професійних і моральних якостях і т.д.)

- пошук втраченого майна підприємства (Під майном підприємства розуміються матеріальні цінності, що перебувають у його віданні або власності, грошові кошти в касі, на розрахунковому рахунку та інших рахунках у банках, нематеріальні активи (патенти, ліцензії, програми, ноу-хау, брокерські місця і т п.).

- розслідування фактів неправомірного використання товарних знаків підприємства (Найважливішою особливістю такого порушення є його великий територіальний розкид, наявність великої кількості потенційних правопорушників і складнощі з його документуванням, що надзвичайно ускладнює діяльність співробітників служби безпеки)

- розшук безвісти зниклих працівників (Співробітники служби безпеки підключаються до розшуку безвісти зниклого співробітника тільки в тому випадку, якщо є підстави припускати, що його відсутність на роботі призведе (може призвести) до реального чи потенційного збитку підприємству.)

- виявлення некредитоспроможних партнерів (Служба безпеки зобов'язана виявляти некредитоспроможних партнерів як до ув'язнення, так і в процесі реалізації договору і своєчасно інформувати про це керівництво підприємства.)

- Збір відомостей по цивільних справах (Відомо, що в рамках цивільного провадження судами розглядаються спори про право цивільне, що зачіпає права і законні інтереси юридичної особи )

- Вивчення негативних аспектів ринку (зокрема тіньової економіки)

- Збір інформації для проведення ділових переговорів (Під час проведення переговорів служба безпеки повинна надавати інформацію про зміни позиції партнерів по переговорах, про можливі спроби з їх боку шантажувати, підкуповувати членів делегації підприємства-засновника, проведення розвідувальних заходів щодо їх і т.д.)

- Захист життя і здоров'я персоналу від протиправних посягань (Захист організовує служба безпеки або всього персоналу підприємства (під час перебування його на роботі), або деяких його категорій (керівники, касири тощо) у робочий і, як виняток, у неробочий час, або застосовуються обидва варіанти. При цьому чітко визначається час (цілодобово, тільки в денний час і т.д.) проведення охоронних заходів.)

- Охорона майна підприємства (комплекс оперативно-режимних, організаційно-управлінських та інженерно-технічних дій, що проводяться з метою забезпечення збереження матеріально-технічних і фінансових коштів власника)

- Забезпечення порядку в місцях проведення підприємством представницьких, конфіденційних і масових заходів

- Консультування та подання рекомендацій керівництву та персоналу підприємства з питань забезпечення безпеки

- Проектування, монтаж та експлуатаційне обслуговування засобів охоронно-пожежної сигналізації