Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до держіспиту Бакалаврат 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

47. Уповноважені суб’єкти системи охорони державної таємниці. Роль режимно-секретних органів у вирішенні завдань системи охорони державної таємниці.

Уповноваженими суб’єктами системи охорони державної таємниці є:

Кабінет Міністрів України, який спрямовує та координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади, щодо забезпечення здійснення державної політики у сфері охорони державної таємниці. Також на цьому рівні перебувають:

- Конституційний Суд України – вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів у сфері охорони державної таємниці Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України й законів України з відповідних питань;

- суди загальної юрисдикції – здійснюють правосуддя у сфері охорони державної таємниці;

- Прокуратура України – здійснює свої повноваження у сфері охорони державної таємниці відповідно до Конституції України та інші.

- Центральні та місцеві органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим й органи місцевого самоврядування, ідприємства, установи та організації усіх форм власності, об'єднання громадян, що провадять діяльність, пов'язану з державною таємницею.

СБ України, якій згідно із Законом України «Про державну таємницю» надано спеціальний статус уповноваженого органу державної влади у сфері забезпечення охорони державної таємниці.

Усі установи, організації, підприємства, що провадять діяльність, пов'язану з державною таємницею, належать до підсистеми виконання. В кожному елементі цієї підсистеми є головний координуючий центр який створюється на правах окремих структурних підрозділів з метою розроблення та здійснення заходів, щодо забезпечення режиму секретності, постійного контролю за його додержанням – це режимно-секретний орган (PCO). Від чіткої, злагодженої й активної діяльності РСО залежить надійність забезпечення охорони державної таємниці в установі, організації, на підприємстві.

В органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, що провадять діяльність, пов’язану з державною таємницею, з метою розроблення та здійснення заходів щодо забезпечення режиму секретності, постійного контролю за їх додержанням створюються на правах окремих структурних підрозділів режимно-секретні органи (далі — РСО).

Створення, реорганізація чи ліквідація РСО здійснюються за погодженням із Службою безпеки України. У своїй роботі РСО взаємодіють з органами Служби безпеки України.

До складу РСО входять підрозділи режиму, секретного діловодства та інші підрозділи, що безпосередньо забезпечують охорону державних таємниць, залежно від специфіки діяльності органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації.

В органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях із значним обсягом робіт, пов’язаних з державною таємницею, вводиться посада заступника керівника з питань режиму, на якого покладаються обов’язки та права керівника РСО.