Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до держіспиту Бакалаврат 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

6. Формування національної системи захисту інформації в 1991-2005 рр.

Після проголошення незалежності України в 1991 році, розпочалося формування системи захисту інформації. Спочатку створювалася нормативно -правова база, яка регламентувала створення системи та орга­нів із захисту інформації з обмеженим доступом. Так, було прийнято низку нормативно-правових актів, які регулювали суспільні інформаційні відносини у нашій державі. Зокрема: закони України: "Про інформацію", "Про державну таємницю", "Про державну статистику", "Про науково-технічну інформацію", "Про захист інформації в автоматизованих систе мах", 'Про Національну програму інформатизації"*, "Про основи націона­льної безпеки України".

Зазначимо, що саме в Законі України "Про інформацію" розкрито по­няття інформації. Цей Закон закріпив право громадян України на інфор мацію. заклав правові основи інформаційної діяльності, визначив інфор­маційний суверенітет України і розкрив правові форми міжнародного співробітництва в галузі інформації.

Так, зокрема, стаття 5 цього Закону визначає основні принципи ін­формаційних відносин, до яких віднесено:

- гарантованість права на інформацію;

- відкритість, доступність інформації та свобода її обміну;

- об'єктивність, вірогідність інформації;

- повнота і точність інформації;

- законність одержання, використання, поширення та зберігання інформації.

Стаття 6 цього Закону вперше визначила державну інформаційну політику як сукупність основних напрямів і способів діяльності держави з одержання, використання, поширення та зберігання інформації.

Головними напрямами і способами державної інформаційної політики стало:

- забезпечення доступу громадян до інформації;

- створення національних систем і мереж інформації;

- зміцнення матеріально-технічних, фінансових, організаційних, правових і наукових основ інформаційної діяльності;

- забезпечення ефективного використання інформації;

- сприяння постійному оновленню, збагаченню та зберіганню національних інформаційних ресурсів;

- створення загальної системи охорони інформації;

- сприяння міжнародному співробітництву в галузі інформації і гарантування інформаційного суверенітету України.

Відповідно до зазначеного нормативно-правового акту держави' формаційну політику розробляють і здійснюють органи державної влади загальної компетенції, а також відповідні органи спеціальної компетенції.

Визначено у цьому Законі й право громадян на інформацію Відповідно дно до цього нормативно правового акту усі громадяни України, юри, ні особи і державні органи мають право на інформацію, що передбачає; можливість вільного одержання, використання, поширення та зберігання відомостей, необхідних їм для реалізації своїх прав, свобод і законних» інтересів, здійснення завдань і функцій.

Тут слід зазначити, що законодавче закріплення права громадян на формацію було значним кроком не лише в правовій розбудові системи Захисту ту інформації, а й у демократичних завоюваннях посттоталітарного режиму

Хоча, звичайно, що реалізація права на інформацію громадянами, юридичними особами і державою не повинна порушувати громад політичні, економічні, соціальні, духовні, екологічні та інші права, свободи і законні Інтереси інших громадян, права та інтереси юридичних осіб.

Кожному громадянину забезпечується вільний доступ до інформації яка стосується його особисто, крім випадків, передбачених законами України.

Наступним кроком на шляху нормативно-правового закріплення теми та органів захисту інформації з обмеженим доступом стало прийняття Закону України "Про державну таємницю", який регулює суспільні відносини, пов'язані з віднесенням інформації до державної таємниці засекречуванням, розсекречуванням її матеріальних носіїв та охороною державної таємниці з метою захисту національної безпеки України.

Фактично цей Закон визначив органи, які стали забезпечувати одного з найважливіших видів інформації з обмеженим доступ державної таємниці. Цим органом стала Служба безпеки України.

Характеризуючи цей закон, доходимо до висновку, що він поклав правове підгрунтя формуванню системи та органів захисту державної таємниці. Ще одним нормативно правовим актом який сформолював правову основу системи та органів захисту інформації з обмеженим доступом, став закон „про державну статистику”, який регулює відносини в галузі державної статистики, визначає права та ф-ції її органів. У звязку із розвитком сучасних інформаційно – телекомунікаційних систем і збільшенням циркуляції інформації в них постало питання належного юридичного оформлення, поширення та використання її через ці засоби. Тому метою Закону України „про захист інформації в інформаційно – телекомунікаційних системах” стало встановлення основ врегулювання правових відносин щодо захисту інформації в інформаційно – телекомунікаційних системах за умови дотримання права власності громадян України та юр осіб на інформацію і права доступу до неї, а також встановленого чинним законодавством обмеження на доступ до інформації. Доповнює цей нормативно-правовий акт З.У «Про національну програму інформатизації». Так зокрема визначає що інформаційний суверенітет держави – здатність держави контролювати і регулювати потоки інформації з-поза меж держави з метою додержання законів України, прав і свобод громадян, гарантування національної безпеки держави. Цивільний кодекс України теж регулює відносини у сфері оббігу інформації з обмеженим доступом. Одним з обєктів цивільних прав є інформації, а також інші матеріальні і нематеріальні блага. Низка нормативно – правових актів Президента України теж спрямована на формування системи та органів захисту ІзОД. Зокрема, це укази Президента України „про порядок здійснення криптографічного захисту інформації в Україні” № 505/98 від 22 травня 98р. „про технічний захист інформації в Україні” № 1229/99 від 27 вересня 99р.

Відомчі нормативно-правові акти з питань організації захисту інформації з обмеженим доступом.

Значний внесок у нормотворчий процес складання системи та органів захисту інформації в Україні було зроблено і Службою безпеки України Оскільки саме на цей орган виконавчої влади покладено забезпечення охорони одного з видів інформації з обмеженим доступом – державної таємниці. Протягом зазначеного періоду були прийняті: "Інструкція про порядок забезпечення режиму безпеки, що повинен бути створений на підприємствах, установах та організаціях, які здійснюють підприємницьку діяльність у галузі криптографічного захисту конфіденційної інформації, що є власністю держави", затверджену Наказом Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації і України № 45 від 22 жовтня 1999 р , зареєстровано в Міністерстві юстиції ції України 29 листопада 1999 р. за №817/4110. Таким чином протягом 1991-2005 рр. фактично було сформовано національну систему захисту інформації. Це, перш за все, видно із при­йнято низки нормативно-правових актів, а також створених органів, які безпосередньо займаються захистом інформації в межах держави на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності.

Система захисту інформації в нашій державі утворює комплекс ор­ганізаційно-правових, інженерно-технічних, криптографічних та операти-вно-розшукових заходів, спрямованих на запобігання розголошенню інформації з обмеженим доступом та втратам її матеріальних носіїв.

Забезпечення охорони найважливішого виду інформації здійснює Служба безпеки України і відповідно два її підрозділи - охорони держав­ної таємниці та Департамент/ спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації. У міністерствах на підприємствах, в установах та ор­ганізаціях усіх форм власності створені відповідно режимно-секретні органи гани, на які покладено ці функції.

В організаціях усіх форм власності де не циркулює державна таєм­ниця, а є інші види інформації з обмеженим доступом - банківська, адво­катська, комерційна, лікарська, персональні дані тощо створені підрозді­ли, які займаються захистом інформації. Створена в державі нормативно – правова база допомагає їм у забезпеченні захисту інформації. У звязку з розвитком інформаційних технологій, буде удосконалюватися і система захисту інформації.