Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до держіспиту Бакалаврат 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

14. Порядок висвітлення в засобах масової інформації діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування закріплено Законом України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» від 23.09.1997 р. який зобов’язує в кошторисах органів державної влади окремо передбачати витрати на висвітлення їх діяльності.

Висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні - одержання, збирання, створення, поширення, використання і зберігання інформації про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування, задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб про роботу цих органів.

Порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування - розклад, обсяг, форми і методи оприлюднення відомостей про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування в межах визначених цим Законом квот часу, газетних (журнальних) площ та виділених коштів.

ЗМІ в праві вимагати і отримувати від органів державної влади безпосередньо або через їх інформаційні служби інформацію щодо діяльності органів державної влади.

Для висвітлення своєї діяльності органи державної влади створюють прес-служби. Завданням цих служб є збір, аналіз, обробка, та надання інформації про діяльність своїх органів державної влади.

Крім того органи державної влади вправі засновувати друковані видання для висвітлення своєї діяльності та змісту своїх рішень. Діяльність органів державної влади висвітлюється в наступних формах:

- випуск і поширення бюлетенів, прес релізів, оглядів, інформаційних збірників;

- проведення прес конференцій, брифінгів, організацій інтерв’ю з керівниками органів державної влади;

- підготовка та проведення теле- та радіопередач;

- забезпечення публікацій та виступів представників влади у друкованих засобах масової інформації;

- створення архівів інформації про діяльність органів державної влади.

Засоби масової інформації України відповідно до законодавства України мають право висвітлювати всі аспекти діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані надавати засобам масової інформації повну інформацію про свою діяльність через відповідні інформаційні служби органів державної влади та органів місцевого самоврядування, забезпечувати журналістам вільний доступ до неї, крім випадків, передбачених Законом України "Про державну таємницю", не чинити на них будь-якого тиску і не втручатися в їх виробничий процес. Засоби масової інформації можуть проводити власне дослідження і аналіз діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, давати їй оцінку, коментувати.

Розрив чи змішування змісту офіційної інформації, що оприлюднюється, коментарями засобу масової інформації або журналістом не допускається.

Право висвітлення і коментування діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, подій державного життя в Україні гарантується Конституцією, цим Законом, іншими законами України.