Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до держіспиту Бакалаврат 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

40. Види таємної інформації, їх особливості та відмінності між ними.

Таємна інформація - інформація, розголошення якої може завдати шкоди особі, суспільству і державі.

Таємна інформація має бути передбачена законом. До видів таємної інформації, які передбачені чинним законо­давством, відносимо:

- державну таємницю,

- комерційну таємницю,

- таємницю слідства

- професійну таємницю,

- військову таємницю,

- банківську таємницю,

- адвокатську таємницю,

- лікарську таємницю,

- таємницю страхування,

- таємницю усиновлення,

- таємницю голосування,

- таємницю нотаріальних дій,

- таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції.

На законодавчому рівні чітко регламентованими є такі види таємної інформації як державна, комерційна, банківсь­ка, професійна таємниці.

Професійна таємниця - стан збереження матеріалів, до­кументів, інших відомостей, якими користуються посадові особи Рахункової палати та особи, які залучаються до здій­снення функцій Рахункової палати під час проведення пере­вірок, ревізій, обслідувань, і про які забороняється розголошувати у будь-якій формі до моменту прийняття рішення Рахункової палати.

Особливості правового статусу державної таємниці виз­начаються Законом України «Про державну таємницю», відповідно до якого Державна таємниця - вид таємної ін­формації, що охоплює відомості у сфері оборони, економіки, науки і техніки, зовнішніх відносин, державної безпеки та охорони правопорядку, розголошення яких може завдати шкоди національній безпеці України та які визнані такою (державною таємницею) у порядку, встановленому Зако­ном України «Про державну таємницю», і підлягають охо­роні державою.

Цивільним кодексом України визнано, що Ко­мерційна таємниця - це інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв'язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію. Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які від­повідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці.

Банківська таємниця-це інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту.

Предметом адвокатської таємниці є питання, з яких громадянин або юридична особа зверталися до адвоката, суть консультацій, порад, роз'яснень та інших відомостей, одержаних адвокатом при здійсненні своїх професійних обов'язків.

Законодавством України до лікарської таємниці віднесені відомості медичного характеру щодо осіб, отримані посадовими особами та медичними працівниками закладів охорони здоров’я у зв’язку з виконанням ними професійних обов’язків.

Таємниця страхування – це конфіденційна інформація щодо діяльності та фінансового стану страхувальника - клієнта страховика, яка стала відомою йому під час взаємовідносин з клієнтом чи з третіми особами при провадженні діяльності у сфері страхування, розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту.

Таємниця усиновлення. Відповідно до ст. 226 Сімейного Кодексу України особа має право на таємницю перебування на обліку тих, хто бажає усиновити дитину, пошуку дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення та її розгляду, рішення суду про усиновлення.

Згідно ст. 71 Конституції України, вибори до органів державної влади та органів місцевого самоврядування відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Таємниця волевиявлення громадян повинна забезпечуватись в ході виборів складу Верховної Ради, Президента України, депутатів сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних та міських голів, голосування під час референдумів. Також під час виборів Пленумом Верховного суду Голови Верховного суду та членами Конституційного суду Голови Конституційного суду України. Контроль за волевиявленням громадян не допускається.

Нотаріальна таємниця – це сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові і немайнові права і обов’язки.

Інша кореспонденція - це повідомлення громадян, які пе­редаються за допомогою інших, крім описаних вище, засобів зв'язку або через комп'ютер. Наприклад, це можуть бути повідом­лення, зроблені громадянином по телефаксу, пейджинговим зв'язком, іншими телекомунікаціями тощо.