Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до держіспиту Бакалаврат 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

5. Система захисту інформації в срср в 1960-1990 рр.

У березні 1954р. Після утворення КДБ при Раді Міністрів СРСР було передано й функції забезпечення охорони державної таємниці. Вже в 1956 головою КДБ при РМ СРСР була затверджена „Інструкція із забезпечення охорони державної таємниці в установах і на підприємствах СРСР”(в ній викладено завдання і вимоги до приміщень). Організаційно-правові основи діяльності цензури та технічного захисту інформації.

Діяльність Головліту в 40-60-х рр. XX ст. була спрямована на забез­печення охорони інформації в пресі, фактично цей орган займався цен зурою видань. Так, з метою уніфікації всієї видавничої справи і недопущення витоку інформації в ЗМІ про СРСР 21 грудня 1987 р., Головлітом були затверджені "Єдині правила друкування несекретних видань' 25 березня 1988 року Головліт затвердив "Положення про порядок підго­товки матеріалів, призначених для відкритого опублікування і видання з грифом "Для службового користування" (Положення-88). Відповідно до цих документів і здійснювався захист інформації в пресі. Головним управлінням із охорони державної таємниці у пресі (ГУОТ) при Раді Міні­стрів СРСР затверджені "Методичні рекомендації з охорони відомостей, що підлягають захисту від розголошення в пресі й інших засобах масової інформації". Наприкінці 50-60-х років активно в процесі забезпечення охорони інформації разом із РМ СРСР, "умовного" законодавчого органу, брала участь і КПРС. Про це свідчить низка постанов, спрямована на забезпе­чення охорони державної таємниці. Зокрема, Постанова ЦК КПРС "Про заходи із збереження державної таємниці 1958 року";-Постанова ЦК КПРС і РМ СРСР "Про посилення режиму секретності проведених робіт 1963 року"; Постанова ЦК КПРС і РМ СРСР "Про міри посилення режиму таємності 1970 року"; Постанова ЦК КПРС "Про міри протидії іноземним технічним розвідкам 1973 року"; Постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР № 941-323 від 15 листопада 1976 року "Про заходи з подальшого удосконалювання системи збереження державних секретів" тощо.

Важливим етапом цього періоду стало стрімке зростання техніки та технічний прогрес. Створювалися новітні на той час технічні засоби, за допомогою яких можна було знімати важливу інформацію, зокрема й ін­формацію, яка містила державну таємницю. Крім того, протидіяти техніч­ним розвідкам іноземних держав на етапі "гонки озброєнь", стало одним із найважливіших державних завдань і одним із складових заходів із за­безпечення державної та службової таємниці. Тому, 18 грудня 1973 р було створено Державну технічну комісію з протидії іноземним технічним розвідкам (Держтехкомісія СРСР) Саме на неї були покладені функції протидіяти витоку інформації технічним шляхом. Очолив Н.В.Недогарков, а в період із 1977-1989 рр. - В.М.Бабанов, а з 1989-1992 рр. - Ю.А.Яшин. Протягом періоду існування цієї комісії сформовані; концептуальні, організаційні, науково-методологічні й нормативні основи технічного захисту інформації в СРСР. У 80-ті роки завдання й можливості Держтехкомісії значно розширюються, удосконалюється норматив база, методи й засоби захисту інформації.

До початку 90-х років відбулися якісні зміни у військово-політичні науково-технічній сферах, що змусило багато в чому переглянути державну політику в галузі захисту інформації в цілому. Це було викликано перш за все тим, що інформаційні технології змінили обсяг і важливість інформації, яка обертається в технічних засобах, її обробку та передачу У зв'язку із розпадом СРСР у Росії було зруйновано державну монолог на інформаційні ресурси, зокрема конституційно було закріплено право громадян збирати, одержувати й поширювати інформацію. Крім та адміністративний механізм управління захистом інформації став неможливий і неефективний. Також, у кінці 80-х рр. завершилася гостра війсь ково-політична конфронтація між СРСР і країнами НАТО, співпраця цими країнами з питань захисту державної таємниці. Більше того, режимно обмежувальні заходи, що полегшували захист інформації, наприклад система регіонів, закритих для іноземного відвідування, стали неприйнятними. прийнятними.

Важливим елементом складання радянської системи захисту інформації з обмеженим доступом стало прийняття "Інструкції з забезпечення режиму секретності в міністерствах, відомствах, на підприємствах, установах і організаціях СРСР", яка була введена в дію Постановою Ради Міністрів СРСР № 556-126 від 12 травня 1987 р. У цій Інструкції захист хист інформації з обмеженим доступом на підприємствах і установах покладався на режимно-секретні органи, які створювалися на правах структурних підрозділів. До складу структурних підрозділів входили підрозділи режиму і підрозділ секретного діловодства. Крім того, Інструкція конкретизувала забезпечення охорони інформації з обмеженим доступом в організаціях та установах.

Фактично саме за цією Інструкцією здійснювався захист інформаці обмеженим доступом аж до розпаду СРСР і створення на його терен незалежних держав, які почали складати свої системи захисту інформації

Зазначимо, що у СРСР мала місце адміністративно-правова система захисту державної таємниці. При цьому, існували дві системи таємниці державна і партійна. Традиційно, існуючі в нашій державі стереотипи верховенства влади над правом зумовили довгі роки існуючу політико-» правову ситуацію, коли секретність виступала як соціальний інститут: який стояв над багатьма соціальними інститутами. Проблема визначення державної таємниці розв'язувалася не на рівні закону, а на рівні урядових ухвал,п Засекречувані відомості підрозділялися на державну та службову (військову) таємницю.