Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до держіспиту Бакалаврат 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

48. Роль та місце сб України як спеціально уповноваженого органу державної влади у сфері забезпечення охорони державної таємниці.

Спеціально уповноваженим державним органом у сфері забезпечення охорони державної таємниці є Служба безпеки України.

На Службу безпеки України покладається у межах визначеної законодавством забезпечення охорони державної таємниці.

Сьогодні в сфері забезпечення охорони державної таємниці СБ України діє як орган державного управління міжгалузевої компетенції. Служба безпеки України не тільки безпосередньо здійснює охорону державної таємниці, але й організовує цю діяльність в масштабі держави (як органи внутрішніх справ у сфері охорони громадського порядку, органи охорони здоров'я в сфері охорони здоров'я тощо). Характеризуючи адміністративну діяльність СБ України в сфері забезпечення охорони державної таємниці, необхідно зазначити, що вона носить міжгалузевий характер і полягає у функціональному управлінні сферою забезпечення охорони державної таємниці, за стан і розвиток якої Служба безпеки несе відповідальність.

Всі повноваження СБ України по забезпеченню охорони державної таємниці умовно можна поділити на дві групи:

- повноваження по нормативному регулюванні і методичномукерівництву;

- повноваження по здійсненню контролю.

Контроль, який здійснюється СБ України в сфері забезпечення охорони державної таємниці, носить надвідомчий характер (СБ України має право контролювати стан забезпечення режиму секретності в усіх органах державної влади, підприємствах, установах організаціях, діяльність яких пов'язана з державною таємницею). До повноважень по здійсненню контролю відносяться:

- повноваження по здійсненню перевірок режиму секретності, які надають право на одержання і витребування необхідної інформації, безперешкодне відвідування об'єктів і здійснення контролю на місці, право давати організаціям, установам і підприємствам, що перевіряються, обов'язкові для них висновки по усуненню у визначений термін викритих порушень. У цих висновках вказується, які заходи необхідно здійснити для поліпшення роботи контрольованих об'єктів;

- дозвільні повноваження полягають у тому, що на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею, Службою безпеки надається дозвіл встановленого зразка.

Оформлення та надання дозволу супроводжується проведенням спеціальної експертизи, а для цього Служба безпеки має право створювати спеціальні експертні комісії (куди можуть залучатися фахівці органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій за погодженням з їх керівниками).

Санкціонування СБ України певних дій у сфері забезпечення охорони державної таємниці є різновидом дозвільних повноважень, а прикладом їх фактичного застосування є:

- оформлення мотивованого висновку про можливість чи неможливість надання допуску громадянину до державної таємниці (який є обов'язковим для виконання посадовими особами, уповноваженими приймати рішення про надання допуску до державної таємниці);

- вирішення в межах своїх повноважень питання про можливість виїзду на постійне проживання за кордон осіб, які мали чи мають допуск до державної таємниці;

- оформлення в межах своїх повноважень дозволів на передачу іншій державі інформації, що становить державну таємницю.

Погоджувальні повноваження органів СБ України полягають у тому, що конкретні рішення з того чи іншого питання приймає не СБ України, однак без погодження з нею вони не можуть бути прийнятими, а прийняті – вважаються неправомірними.

За погодженням із СБ України:

- встановлюється порядок здійснення своїх функцій органами державної влади, в тому числі правоохоронними, контрольно-ревізійними та судами щодо об'єктів, діяльність яких пов'язана з державною таємницею;

- затверджуються номенклатури посад працівників, що підлягають оформленню на допуск до державної таємниці;

- може надаватися допуск до державної таємниці громадянам України віком від 16 та 17 років;

- призначаються особи на посади заступників керівників з питань режиму, начальників PCO та їх заступників, а також видається наказ про покладення на окремого працівника обов'язків щодо забезпечення режиму секретності;

- створюється, реорганізовується чи ліквідовується PCO;

- затверджуються міжгалузеві або міжвідомчі розгорнуті переліки відомостей, що становлять державну таємницю;

- встановлюється порядок надання допуску до державної таємниці, його переоформлення, скасування чи зниження форми у системі МВС України та Управлінні державної охорони у зв'язку з особливостями оформлення на роботу та службу;

- розміщуються дипломатичні представництва, консульські установи, представництва міжнародних та іноземних організацій в Україні.

Особливу увагу по забезпеченню охорони державної таємниці слід приділити повноваженням правоохоронного характеру.

З метою реалізації завдань спеціально уповноваженого органу було створено Управління охорони державної таємниці (УОДТ), а також підрозділи охорони державної таємниці у регіональних органах та органах військової контррозвідки. В системі СБ України УОДТ координує та забезпечує реалізацію покладених на Службу безпеки України відповідно до статті 5 Закону України «Про державну таємницю» завдань спеціально уповноваженого органу державної влади у сфері забезпечення охорони державної таємниці. Таким чином, діяльність УОДТ СБ України полягає у реалізації повноважень надвідомчого характеру в сфері охорони державної таємниці. Зазначене дає можливість зробити висновок про те, що за обсягом та характером виконуваних функцій (контрольно-наглядові, регулятивні, дозвільно-реєстраційні тощо) УОДТ СБ України діє як орган державного управління. Саме така адміністративна діяльність є основною для цього Управління і відрізняє його від інших управлінь, департаментів СБ України.

Відповідно до законів України «Про розвідувальні органи» та «Про контррозвідувальну діяльність» органи Служби безпеки України мають право застосовувати розвідувальні та контррозвідувальні заходи, спрямовані на захист секретної інформації.

Закріплення особливого правового статусу СБ України зумовлюється потребою своєчасного виявлення, ефективного попередження та рішучого припинення розвідувально-підривної діяльності спецслужб іноземних держав і причетних до них осіб. Усі види діяльності, які проводяться органами СБ України. тобто розвідувальна, контррозвідувальна, оперативно-розшукова, кримінально-процесуальна, адміністративно-юрисдикційна, взаємопов'язані та взаємодоповнюють одна одну.