Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до держіспиту Бакалаврат 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

45. Система суб'єктів охорони державної таємниці: перелік, ієрархія розподіл функцій.

Відповідно до законів України та інших нормативно-правових актів можна визначити такі основні елементи (рівні) структури системи охорони державної таємниці (СОДТ).

На першому рівні, враховуючи зовнішні та внутрішні фактори, приймаються стратегічні рішення з подальшого розвитку і удосконалення правового й організаційного механізму діяльності СОДТ. Тут здійснюється загальне керівництво та контроль за СОДТ:

- Верховна Рада України – визначає державну політику щодо охорони державної таємниці;

- Президент України – забезпечує національну безпеку, видає укази на розпорядження відповідно до своєї компетенції;

- Рада національної безпеки й оборони України - координує та контролює діяльність органів виконавчої влади.

На другому рівні здійснюється безпосереднє керівництво, виконання, організація та контроль за СОДТ. Цю функцію здійснює Кабінет Міністрів України, який спрямовує та координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади, щодо забезпечення здійснення державної політики у сфері охорони державної таємниці. Також на цьому рівні перебувають:

- Конституційний Суд України – вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів у сфері охорони державної таємниці Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України й законів України з відповідних питань;

- суди загальної юрисдикції – здійснюють правосуддя у сфері охорони державної таємниці;

- Прокуратура України – здійснює свої повноваження у сфері охорони державної таємниці відповідно до Конституції України та інші.

Третій рівень – це виконавчий рівень. Структурні елементи цього рівня - центральні та місцеві органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим й органи місцевого самоврядування, ідприємства, установи та організації усіх форм власності, об'єднання громадян, що провадять діяльність, пов'язану з державною таємницею.

СБ України, якій згідно із Законом України «Про державну таємницю» надано спеціальний статус уповноваженого органу державної влади у сфері забезпечення охорони державної таємниці, присутня на всіх структурних рівнях СОДТ. СБ України має право здійснювати контроль над всіма установами, організаціями, підприємствами, що провадять діяльність пов'язану з державною таємницею, і не тільки фактично, а й практично відіграє керівну роль у СОДТ.

Усі установи, організації, підприємства, що провадять діяльність, пов'язану з державною таємницею, належать до підсистеми виконання. В кожному елементі цієї підсистеми є головний координуючий центр який створюється на правах окремих структурних підрозділів з метою розроблення та здійснення заходів, щодо забезпечення режиму секретності, постійного контролю за його додержанням – це режимно-секретний орган (PCO). Від чіткої, злагодженої й активної діяльності РСО залежить надійність забезпечення охорони державної таємниці в установі, організації, на підприємстві.

46. Уповноважуючі суб'єкти системи охорони державної таємниці: повноваження та значення.

Уповноважуючими суб’єктами охорони державної таємниці є:

- Верховна Рада України – визначає державну політику щодо охорони державної таємниці;

- Президент України – забезпечує національну безпеку, видає укази на розпорядження відповідно до своєї компетенції;

- Рада національної безпеки й оборони України - координує та контролює діяльність органів виконавчої влади.