Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONGS.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
179.42 Кб
Скачать

41 Охарактеризуйте спосіб експлуатації нафтових свердловин установками занурених відцентрових насосів.

Установка елект-ровідцентрового насоса (УЕВН) включає занурений агрегат (на­сос, газосепаратор і електродви­гун з гідрозахист-том), обладнання гирла, НКТ і електрообладнання (кабель, комплектну трансфор­маторну підстанцію або транс­форматор і керуючий пристрій). Занурений відцентровий електронасос є секційним, багатоступінчастим, модульним. Він включає вхідний модуль (основа з прийомними отворами, фільтр - сітка і вал), модулі-секції (робочі колеса і скеровуючі апарати), модуль-головку (з різьбою муфти НКТ), зворт-ний і спускний (для зливання рідини із НКТ при підйомі) клапани. Зворотний клапан вкручують у головку, а зливний - у корпус зворотного клапана. Гідротермодинамічні і технологічні розрахунки параметрів при експлуатації свердловин зануреними відцентровими насосами. Об'ємну витрату рідини, вільного газу, об'ємний витратний газовміст потоку (газове число), об'ємну витрату газорідинної суміші, густину газонасиченої нафти і водонафтової суміші при заданому тиску р і температурі Т обчислюють за формулами = - AQ - , де - вибійний і пластовий тиски, Па; А і В - коефіцієнти фільтраційного опору. Q - дебіт свердловини (при умо­вах вибою).

42.Охарактеризуйте методи боротьби з корозією нафтогазопромислового обладнання

На практиці застосовують такі методи боротьби з корозією свердловинного і надземного обладнання:

1. Використання корозійно-стійких сталей і сплавів. Для виготовлення газопромислово­го обладнання використовують термооброблені нержавіючі вуглецеві, низьколеговані та ви-соколеговані сталі.

2. Застосування металічних і неметалічних покрить. Для покриття внутрішньої по­верхні газопромислового обладнання використовують металічні та неметалічні покриття. Стосовно корозійної дії металічні покриття діляться на анодні й катодні. У катодних покрит­тях метал покриття (хром, нікель, свинець, мідь та інші метали, більш благородні, ніж залізо) в можливому корозійному процесі є катодом, а сталь - анодом. В анодних покриттях метал покриття (цинк, кадмій, алюміній та інші метали, менш благородні, ніж залізо) в можливому корозійному процесі є анодом, а сталь- катодом. До неметалічних покрить на­лежать органічні матеріали: пластмаси, епоксидні смоли, бакелітовий лак, епоксидно-ба­келітові лакофарбові композиції гарячого твердіння БЕЛ-50, БЕЛ-70, ФЛ-777, матеріали на основі каучука, бітумно-асфальтові композиції і неорганічні матеріали, сплави різних силікатів, скляні покриття, які одержують на поверхні металу хімічною або елект­рохімічною обробкою тощо.

Для захисту зовнішньої поверхні заглибних газопроводів від корозії застосову­ють ізоляційні покриття на основі бітумно-гумових і бітумно-полімерних мастик, зверху яких наноситься шар обгорткового матеріалу; полімерні липкі стрічки з полівінілхлориду або поліетилену; імпортні стрічки.

3. Застосування інгібіторів корозії. Антикорозійні інгібітори створюють захисну плівку на поверхні металу, яка перешкоджає контакту металу з електролітом. За розчинністю в пластовій рідині (воді і вуглеводнях - газовому конденсаті, нафті) розрізняють водорозчинні інгібітори; нафторозчинні інгібітори; інгібітори, які розчиняються у воді та диспергуються у вуглеводневих рідинах; інгібітори, які розчиняються у вуглеводневих рідинах і диспергу­ються у воді; інгібітори, які диспергуються у воді та вуглеводневих рідинах. За характером захисної дії виділяють три види інгібіторів корозії.

4. Технологічні методи захисту газопромислового обладнання від корозії. Технологічні методи боротьби з корозією свердловинного обладнання основані на встановленні такого ре­жиму експлуатації свердловини і виборі відповідної конструкції колони ліфтових труб, при яких швидкість потоку газу менша від критичної по всьому стовбуру свердловини, мінімальні напруження в колоні ліфтових труб і відсутні абразивні компоненти в пластовій продукції, різкі зміни швидкості руху і турбулізація газорідинної суміші. Вони включають обладнання колони ліфтових труб розвантажувальними пристроями для зняття напружень.

5. Катодний і протекторний захисти застосовуються для захисту від ґрунтової (елект­рохімічної) корозії обсадних колон, заглибних трубопроводів і промислових споруд одночас­но з пасивним захистом (покриттями).

.

6. Захист газопроводів від корозії блукаючими струмами здійснюється застосуванням електродренажних поляризованих установок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]