Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONGS.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
179.42 Кб
Скачать

29. Охарактеризуйте обладнання гирла газових свердловин.

Для обладнання гирла свердловин, що експлуатуються УЕВН, використовують фон­танну арматуру АФК1Э-65х140, а також обладнання гирла типу ОУЭ-65/50х140 (для помірного клімату) і ОУЭ-65/50х 140 ХЛ (для холодного клімату). Воно забезпечує муфтову підвіску НКТ, герметизацію гирла (вивід кабеля і НКТ), подачу продукції і регулювання режиму експлуатації, відведення затрубного газу через зворотний клапан у лінію нафтога-зозбору і можливість здійснення різних технологічних операцій. Типові схеми обладнання гирла свердловин після цементування кож-ної колони для кондуктора повинні передбачати установлення головки на-ступної обсадної колони; монтаж противикидного обладнання для експлу-атаційних свердловин продуктивними пластами, схильними до флюїдо-проявлень, а також для всіх розвідувальних свердловин; установлен­ня у випадку відкритого фонтанування спеціальних пристосувань для кермети-зації гирла свердловини; для проміжних і експлуатаційних колон–підвішу-вання колони; герметичне з'єднання на гирлі з попередньою обсадною колоною; контроль за тиском в міжколонному просторі; закачування в міжколонний простір рідини; монтаж противикидного обладнання; установлення колонної головки, перфораційної засувки і фонтанної арматури

30. Охарактеризуйте обладнання гирла нафтових свердловин при фонтанній і газліфтній експлуатації.

1)Явище підйому рідини у свердловині з вибою на поверхню під дією пластової енергії на­зивають фонтануванням свердловини, а спосіб експлуатації - фонтанним. Обладнання фонтанних свердловин включає наземне (гирлове) і свердловинне (підземне) обладнання.До наземного обладнання відносять фонтанну арматуру, яку встановлюють на колонну головку фонтанної нафтової і газової свердловини, та маніфольд. Фонтанні арматури виготовляють (ГОСТ 13846-84) за шістьма схемами. їх розрізняють за конструктивними та міцнішими ознаками. Ці ознаки включають у шифр фонтанної арматури таким чином [3]: АФ. —. ,. Фонтанну арматуру можна монтувати на гирлі свердловини автомобільними кранами, а також за допомогою підйомних механізмів.У процесі експлуатації арматури з прямотечійними засувками періодично змащують підшипники жировим солідолом, а у корпус засувки через штуцер у днище нагнітають ущільнююче мастило ЛЗ-162 або "Арматол-238".При необхідності фонтанну арматуру комплектують станцією керування арматурою СУАП-2, яка забезпечує дистанційне (у пневматичному режимі чи з центрального пункту управління) керування стовбуровими і боковими засувками, а також автоматичне закриття бокових засувок - відсікачів при аварійних ситуаціях.Маніфольд призначений для обв'язування фонтанної арматури з викидною лінією (шлейфом), яка подає продукцію на групову вимірну установку. Він забезпечує обв'язку двох струн з шлейфом, струн з затрубним простором, струн і затрубного простору з факелом і т.д

До підземного обладнання відносяться насосно-компресорні труби, що використовують при всіх способах експлуатації, їх ще називають фонтанними, компресорними, насосними, підйомними або ліфтовими. У ГОСТ 633-80 (табл. 10.4) передбачено виготовлення чотирьох типів стальних безшовних насосно-компресорних труб (НКТ): гладких; з потовщеними кінцями - В; гладких високогерметичних НКМ і безмуфтових з потовщеними кінцями - НКБ (труби перших трьох типів з'єднують за допомогою муфт). На кінці кожної труби наносять маркірування (характеристику). Труби всіх типів виконання А виготовляють довжиною 10м, а виконання Б - двох груп довжин: 1 -ша група - від 5,5 до 8,5м; 2-га - вище 8,5 до 10м.

При експлуатації фонтанних свердловин знаходять застосування комплекси обладнан­ня для попередження відкритих фонтанів (типу КУСА і КОУК) та автоматичні клапани -відсікані, які герметизують стовбур свердловини в аварійних ситуаціях.

2) При газліфтній експлуатації пластову енергію, що надходить у свердловину, доповню­ють закачуванням газу в свердловину з поверхні, тобто здійснюють штучне фонтанування, яке називають газліфтним підйомом, а спосіб експлуатації - газліфтним. Умова роботи газліфта записується: Gеф + Rозак ≥Rо , де Gеф — ефективний газовий фактор, м33; Rозак — питома витрата закачуваного газу (віднесена до витрати рідини), м33; R0 — необхідна питома витрата газу, м33.

При закачуванні повітря чи вуглеводневого газу відповідно розрізняють ерліфт чи газліфт, а якщо газ подають компресором — компресорний газліфт (інколи компресорний спосіб експлуатації). При безкомпресорному газліфті природний газ виходить під власним тиском із газових родовищ. Різновидом його є внутрішньосвердловинний безкомпресорний газліфт, коли перепуск газу здійснюється із газового покладу безпосередньо у нафтовій свердловині. Область застосування газліфта — високодебітні свердловини з великими вибійними ти­сками, свердловини з високими газовими факторами і вибійними тисками нижче тиску на­сичення, пісочні свердловини, викривлені свердловини, а також свердловини у важкодо-ступних умовах (наприклад, затоплюваність, паводки, болота, відсутність доріг і т.д.). Газліфт можна застосовувати тільки при наявності достатньої кількості закачуваного газу. На гирлі газліфтних свердловин встановлюють спрощену фонтанну арматуру або комп­лектну газліфтну установку для безперервного газліфта типу Л і для похило спрямованих свердловин типу ЛН, ЛНТ, а для періодичного газліфта - типу ЛНП, причому установка ЛНТ призначена для відбору рідини із високопродуктивних свердловин по затрубному про­стору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]