Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONGS.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
179.42 Кб
Скачать

23. Охарактеризуйте типи бурових доліт для буріння свердловиню

Бурові долота класифікуються за двома основними ознаками: призначенням і характе­ром дії на породу. За призначенням бурові долота діляться на долота для суцільного буріння і для колонкового буріння. Долота можуть бути лопатеві, шарошкові, алмазні і фрезерні. За характером дії на породу розрізняють дробильні бурові долота - шарошкові долота та бурильні головки без зміщення вісей цапф типів СТ, Т, ТЗ, ТК, ТКЗ, К, ОК; дробильно-сколюючі - ша­рошкові долота та бурильні головки зі зміщеними вісями цапф типів М, МЗ, МС, МСЗ, С, СЗ; різально-стираючі - алмазні і фрезерні долота та бурильні головки; різально-сколюючі -лопатеві долота і бурильні головки. Останнім часом щораз ширше застосовуються полікристалічні алмазні долота. Це доло­та ріжучого типу з різцями з алмазно-твердосплавними пластинами. Різці можуть кріпитись як безпосередньо в корпусі долота, так і на його лопастях. Оскільки ці долота ма­ють безопорну конструкцію, їх можна довільно розміщувати і змінювати конфігурацію ро­бочої поверхні. Швидкість буріння полікристалічними алмазними долотами в 2 - 5 разів перевищує швидкість буріння шарошковими долотами. Одне таке долото заміняє 16-20 шарошкових доліт. При всіх режимах буріння, за винятком дуже низьких осьових навантажень, полікристалічні долота за швидкістю проходки перевищують алмазні долота при високих частотах обертання в 2,5 - 3 рази, а при низьких - в 5 разів. Область застосування полікристалічних доліт охоплює діапазон частот обертання, що відповідає всім існуючим спо­собам буріння.

24. Охарактеризуйте поверхневе обладнання для буріння свердловин. ??????????????????????

Бурова установка - це комплекс бурових машин, механізмів та обладнання, які змонто­вані на місці буріння і забезпечують за допомогою бурильного інструменту самостійне вико­нання технологічних операцій.

Сучасні бурові установки складаються з таких основних елементів: бурові споруди (вишка, фундаменти, збірно-розбірні каркасно-панельні сховища); бурове обладнання (кронблок, талевий блок, гак, лебідка, вертлюг, ротор, насоси, силовий привід, дизель-електричні станції, пневмосистема, паливно-мастильна установка); обладнання для ме­ханізації важких робіт (механізми для автоматизації спуско-підйомних операцій, автома­тичний буровий ключ, допоміжна лебідка, пневморозкріплювач, крани для ремонтних робіт, пульти контролю та керування процесом буріння, регулятор плавної подачі долота, механізм для закріплення нерухомої струни талевого канату; обладнання для приготуван­ня, очищення, дегазації та регенерації бурового розчину (блок приготування, вібросита, піско-, намуло-, та глиновідділювачі, вакуумні дегазатори, сепаратори, місткості для хімічних реагентів, дизельного палива та інші; маніфольд (нагнітаюча лінія, дросельно-за­сувний пристрій, буровий рукав, стояк); пристрій для прогрівання окремих блоків бурової установки. Випускають бурові установки згідно з ГОСТ 16293-89. Головними парамет-рами їх є до­пустиме навантаження на гаку й умовна глибина буріння свердловини, визначена з умови, що маса 1 м бурильної колони дорівнює 30 кг В марку бурової установки входять її тип - БУ; умовна глибина буріння – пер-ша цифра; допустиме навантаження на гаку - друга цифра; тип силового приводу - електричний на змінному (Е) і постійному (ЕП) струмі та з регульованою частотою обертів (тиристорний) (ЕР); дизель-електричний на постійному струмі (ДЕП) та з регульованою частотою обертів (тиристорний) (ДЕР); дизель-гідравлічний (ДГ); універсальна монтажездатність (У); для умов тропічного клімату (Т) і для кущового буріння (К); модифікація установки - 1, ЇМ, 2М, ЗМ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]